Περί φιλοξενίας

Περί φιλοξενίας

 Τώρα που ο τουριστικός πυρετός καταλάγιασε, τώρα που η καθημερινότητα των πνιγμένων παιδιών στοιχειώνει κάθε σκέψη μας, καιρός να επιστρέψουμε στη ρίζα του πανάρχαιου ελληνικού θεσμού.  Γιατί φαίνεται ότι  πλέον για το νεοέλληνα και το κράτος η «τουριστική φιλοξενία» δεν είναι παρά μια προσοδοφόρος εμπορική πράξη. Αποδίδει όσο καλύτερα είναι οργανωμένη. Πάλι καλά.
Τώρα οι «πολιτισμένοι» δυτικοί ευχαρίστως πληρώνουν το αντίτιμο. Παλιότερα ερμήνευαν την διάθεση της δωρεάν προσφοράς στον ξένο, σα δείγμα  δουλικότητας των ιθαγενών κι αναγνώρισης της δικής τους πολιτιστικής ανωτερότητας. Μας κατηγορούσαν σαν σπάταλους και προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν  την χρεωκοπία μας από την απαράδεκτη για βορειοευρωπαίους πρακτική του να μη χρεώνουμε ποτέ το ποτήρι με νερό, ακόμη και όταν με μόχθο και φροντίδα αντλούσαμε καθαρό από τις στέρνες μας.
 Όμως θυμηθείτε ότι ο Ξένιος Δίας δεν ήταν προστάτης των εμπόρων, όπως ο Ερμής,  αλλ’ αντίθετα των θελητά ή αθέλητα δολοφόνων!!! Η Μυθολογία μας βρίθει διηγήσεων ηρώων που μετά από κάποιο φονικό αναγκαζόντουσαν να εγκαταλείψουν τη γενέθλια γη αναζητώντας την κάθαρση σε νέα γη κάτω από τις οδηγίες κάποιου μαντείου και την προστασία των θεών. Ο Ηρακλής, για παράδειγμα, είχε αμέτρητες φορές μετοικήσει λόγω των φόνων που προκαλούσε ακόμη κι αν αποτελούσαν τμήμα των άθλων του.
 Έτσι όποιος δεχόταν ξένο ήξερε ότι είχε απέναντί του στην καλύτερη περίπτωση, ένα Γιάννη Αγιάννη. Το να του κλέψει τ’ ασημικά ή τη γυναίκα -όπως ο Πάρις- ήταν ιερόσυλο, αλλά πιθανό.
 Η  Ικεσία εθεωρείτο ιερή, ακόμη και αν ο ικέτης ήταν εχθρός. Γιαυτό και με διακριτικότητα απέφευγαν να ρωτήσουν το γένος ή την πατρίδα του ξένου, τον καλοτάιζαν και του πρόσφεραν ότι το καλύτερο.
Μήπως σήμερα όλα αυτά τα έθιμα ανήκουν στη Μυθολογία; Πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε την σταθερή πια αύξηση των ποσοστών της «Χρυσής Αυγής» ή τα κρούσματα κερδοσκοπίας σε βάρος των μεταναστών;
Ευτυχώς αυτό δεν είναι η πλειοψηφία. Δεν έχουμε δικαίωμα να εξοικειωθούμε με τους καθημερινούς πνιγμούς αθώων στα πελάγη μας. Οι φράκτες στον Έβρο ή οπουδήποτε στην Ευρώπη ΔΕΝ είναι η λύση στο πρόβλημα, που η Δύση δημιούργησε στις χώρες της γειτονιάς μας. Όσο ο πόλεμος και η ανέχεια βασιλεύουν η μετανάστευση των εξαθλιωμένων προς ασφαλέστερες περιοχές θα συνεχίζεται σταθερά, όπως οι ετήσιες μεταναστεύσεις κάθε ζωικού είδους στον αγώνα για επιβίωση. Και αν ανάμεσα στους απελπισμένους περιλαμβάνονται και «σταυροφόροι» τρομοκράτες, είναι καθήκον του οργανωμένου κράτους να τους ξεχωρίσει με νομιμότητα και τάξη δίχως να ποδοπατεί κάθε αθώο.
 Ευτυχώς, παρά τη συνεχιζόμενη τραγωδία, η συλλογική οργανωμένη πια ολόψυχη προσπάθεια υποδοχής των βασανισμένων, που διασώζονται στις ακτές των νησιών μας, μέσα σε συνθήκες βαθύτατης οικονομική κρίσης δείχνουν ότι οι Έλληνες παραμένουν φιλόξενοι σύμφωνα με τις πανάρχαιες αρχές τους. Ακόμη  κάποιες επισκέψεις σε απομακρυσμένα ελληνικά χωριά, η επαφή με την ομογένεια της διασποράς και η ξαφνική μεταμόρφωση της απρόσωπης μεγαλούπολης σε αλληλέγγυα γειτονιά μετά την κάθε καταστροφή, αποδεικνύουν ότι ευτυχώς καταφέραμε να διατηρήσουμε αρκετά απ’ αυτή την ευλογημένη παράδοση.

Ελπίζω ότι θα το κάνουμε πάντα ακόμη  κι ας εξοργίζουμε τους «πολιτισμένους» δυτικούς που αν και αυτάρεσκα δηλώνουν τέκνα της κλασσικής Ελλάδα, κατεδαφίζουν και ξεπουλούν τις αρχές πάνω στις οποίες το θαύμα της Ανθρωπιστικής Ευρώπης θεμελιώθηκε.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου 

Σχόλια

  1. Ναι σε όλο το άρθρο σας αγαπητή Μαρία όμως οι Έλληνες υποφέρουν και αυτή τη φορά πράγματι δίνουν στην πλειοψηφία τους από το υστέρημά τους. Αυτό δεν αντέχεται άλλο παρά τις όποιες προσπάθειες μας να το ξεπεράσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Maria Gaviotou Kiousi Μαρία έχεις την ικανότητα με την γραφή σου και με την δράση σου να μας αφυπνίζεις, ώστε να μην εξοικειωθούμε με όλους αυτούς τους θανάτους και μάλιστα μικρών αθώων παιδιών που γίνονται καθημερινά μέσα στο σπίτι μας!!!!Είμαστε μάρτυρες μιας τραγωδίας που πρέπει να πάρει ένα τέλος!!!!Ολοι μας ,έστω και με τις μικρές μας δυνάμεις ας το προσπαθήσουμε και όσοι όπως εσένα με τις περισσότερες ικανότητες και γνώσεις ας μας καθοδηγήσετε!!!
    Μου αρέσει! · Απάντηση · 11 ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σκέπτομαι πως είναι δυνατόν να τελέψει αυτό το κακό... δεν μπορώ να βρω λύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Grant Alexander ΑΥΤΗ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ;;; ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ... ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ. ΠΩΣ ΑΡΑΓΕ ;;;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης