Γιατί να ΜΗΝ πάτε στη σπηλιά Φερεκύδη στη Σύρο

 

το άγαλμα του Φερεκύδη στην Ανω Σύρο

Τη Σύρο την αγαπώ πολύ και θέλω διαρκώς να την ανακαλύπτω. Έτσι όταν μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου βρήκα στους αρχαιολογικούς τόπους την ακόλουθη ανάρτηση https://www.syrosisland.gr/place/ferekydis-cave/, αποφάσισα να την επισκεφθώ. 

Ήξερα ότι ο Φερεκύδης, ήταν ορφικός και ανέπτυξε τη δική του κοσμολογική θεωρία  σύμφωνα με την οποία υπάρχουν τρία κοσμογονικά στοιχεία, ο Ζας, ο Χρόνος και η Χθονίη, τρεις Θεοί που «ήσαν αεί». Εκτός από φιλόσοφος και ποιητής θεωρείται ο εφευρέτης το πρώτου ηλιακού ρολογιούΤον 6ο π.Χ αιώνα, ο τύραννος της Σάμου Πολυκράτης επέκτεινε την κυριαρχία του και στη Σύρο. Μέσω αυτής της κυριαρχίας ο Φερεκύδης βρέθηκε στη Σάμο όπου δίδαξε τον μεγάλο Πυθαγόρα. Ήταν τέτοια η αγάπη και η ευγνωμοσύνη του Πυθαγόρα προς το δάσκαλο του, που δε δίστασε όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του Φερεκύδη να έρθει στη Σύρο να πάρει τη σορό του και να επιβάλει να ενταφιαστεί στη Δήλο, αφού οι τότε ιερείς δεν το επέτρεπαν επειδή τον θεωρούσαν άθεον. 

Με αυτές τις αποσκευές ξεκίνησα την εκδρομή μου. Η σήμανση όπως παντού στη Σύρο ήταν κατατοπιστική. 


Πράγματι « Στον δρόμο προς Άνω Σύρο και λίγο μετά τον αγροτικό οικισμό Κυπερούσσα βρίσκεται η Σπηλιά του Φερεκύδη.


Για να φτάσει κανείς στη σπηλιά ακολουθεί ένα μικρό χωμάτινο δρομάκι που σιγά σιγά αρχίζει να κατηφορίζει οδηγώντας τους οδοιπόρους σε ένα μαγευτικό τοπίο ανάμεσα στη γη και τον ουρανό και με θέα τον καταγάλανο ορίζοντα.» 

Καθ’ οδόν υπάρχει και άλλη μια σπηλιά με συκιά στην είσοδο όπου λέγεται ότι λόγω κατολισθήσεων είχαν καταπλακωθεί πολλά αμνοερίφια



Δυστυχώς μετά από λίγη ευχάριστη διαδρομή σε φροντισμένο λίθινο μονοπάτι, οι πλαστικές σακκούλες  έγιναν μόνιμο ντεκόρ στο μονοπάτι, μέχρι που εμφανίστηκε η αιτία  αυτού του φαινομένου. 


Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται πάνω από τη χωματερή του δήμου με αποτέλεσμα οι ισχυροί βοριάδες που μόνιμα πνέουν στο στενό Τήνου Σύρου να μετατρέπουν τα σκουπίδια σε ιπτάμενους ρυπαντές όλης της διαδρομής και της ίδιας της ιστορικής σπηλιάς. 

η χωματερή με φόντο την Τήνο

« Στη σπηλιά αυτή διέμενε ο θεογονιστής ποιητής και φιλόσοφος Φερεκύδης κατά τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες τον 6ο αιώνα π.Χ.» καταλήγει ο τουριστικός οδηγός του δήμου. 



τα σπουπίδια συγκεντρωμένα από τον άνεμο μέσα στη σπηλιά

Είναι κρίμα γιατί οι επίγονοι του μοναδικού Συριανού φιλοσόφου επέλεξαν στον ίδιο χώρο να κατασκευάσουν τη χωματερή τους. 

Πιστεύω μέχρι να υπάρξει κάποια λύση κι επειδή η διαδρομή είναι πάνω από μισή ώρα σε σχετικά δύσβατο τόπο θα έπρεπε να υπάρξει ειλικρινής απεικόνηση της κατάστασης για να ξέρουν τι τους περιμένει, όσοι επιθυμούν να τιμήσουν τον σπουδαίο Συριανό φιλόσοφο.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη