Πνευματικό μνημόσυνο Ν. Αρβανίτη στο Μετόχι

η πρόεδρος κα Λούλα Συρίγου προσφέρει στην κα Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου του βραβείο για τον πατέρα της
Πνευματικό μνημόσυνο Ν.Αρβανίτη γιορτή στο Μετόχι Μεγαλοχωρίου Θήρας
Τριανταπέντε χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα μου, όλοι οι πολυαγαπημένοι του συγχωριανοί, κάθε ηλικίας, με πρωταγωνιστές τα παιδιά, συνάχθηκαν στο Μετόχι, όπου τον τίμησαν μετά θάνατο με βραβείο καθηγητή Νικόλαου Βλάχου. Βαρύ βραβείο αν λογαριάσεις το μέγεθος και την αφιλοκέρδεια του επιστημονικού ογκόλιθου. Παρουσία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ Επιφανίου, του δημάρχου Θήρας κ  Αναστάσιου Νικόλαου Ζώρζου, της προέδρου της τοπικής κοινότητας Μεγαλοχωρίου κας Μαρκέλας Πιτσικάλη, του γυμνασιάρχη κ. Δαρζέντα και πολλών από τους παλιούς του μαθητές και φίλους από όλο το νησί, όπως οι κκ Βάλσαμος Πιτσικάλης, Ιάκωβος και Μαίρη Κορωνιού, Χριστόφορος Ασιμής, Ρένα Γρίβα, Λουκάς Βελώνιας, και τόσοι άλλοι.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μεγαλοχωριτών αναφέρθηκε στη ζωή και δράση τόσο του Νικόλαου Βλάχου όσο και του Νικόλαου Αρβανίτη, ερμηνεύοντας τη συνέχεια από γενιά σε γενιά της παράδοσης αυτό το μικρό χωριό να παράγει μεγάλους ανθρώπους. Μίλησε και ο Βάλσαμος Πιτσικάλης για την προσφορά του πατέρα μου στη Θηρασιά κατά τα χρόνια της Κατοχής και την απόφαση να ονομάζεται το Δημοτικό σχολείο Θηρασίας “Νικόλαος Αρβανίτης” ενώ μετέφερε το χαιρετισμό του ναυάρχου Ανδρέα Συρίγου ο οποίος "δεν έπαψε να ευγνωμονεί το ζεύγος Νικο και Ευαγγελία Αρβανίτη γιατί χάρη στη φροντίδα τους ξέφυγε από τη Θηρασιά , σπούδασε κι έφθασε στα ανώτατα αξιώματα". Τις ομιλίες έκλεισε ο σεβασμιώτατος, ο οποίος μίλησε θερμά για τη γνωριμία τους καταλήγοντας ότι αυτή η εκδήλωση έγινε με καθυστέρηση.
τα παιδιά του χωριού διαβάζουν κείμενα για τη Σαντορίνη
Εκ μέρους όλης της οικογένειας ευχαρίστησα, το Συλλογο Μεγαλοχωριτών για την μεγάλη τιμή, και όλους τους συγχωριανούς, που τον γνώρισαν και τον θυμούνται με αγάπη για το συγκινητικό πνευματικό μνημόσυνο. Για μένα η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του ήταν τα δάκρυα αρκετών από τους παρευρισκόμενους στο από καρδιάς “ευχαριστώ” μου. Μας συνδέει όλους η αγάπη για το νησί μας σε τόπους τόσο ευμάρειας όσο και δυσπραγίας. Ο πατέρας μου λάτρευε τη Σαντορίνη και αυτή την αγάπη τη μετέδωσε στα παιδιά του και μεις στα δικά μας παιδιά και τα εγγόνια μας. Αν και δεν υπάρχει αιώνια μνήμη για κανένα, το να σε θυμούνται με αγάπη 35 χρόνια μετά το θάνατό σου είναι ότι θα μπορούσε να ευχηθεί κάποιος στο καθένα μας.

ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Θήρας κ Επιφάνιος μιλάει για τον τιμώμενο
ο κ Βάλσαμος Πιτσικάλης μιλάει για το δάσκαλό του
Ακολούθησε η βράβευση των πολλών φέτος αριστούχων παιδιών και χορευτικό με παραδοσιακές στολές από τα παιδιά του Συλλόγου, ενώ μοιράστηκαν γλυκά και αναψυκτικά σε αυτή την αξιοζήλευτη εκδήλωση του Συλλόγου Μεγαλοχωριτών Αθήνας, που κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται σμίγοντας τους ντόπιους με τους ξενιτεμένους συγχωριανούς σε μιαν αγκαλιά αγάπης.
το μεγαλοχωριανό κέρασμα
παραδοσιακοί χοροί από τα παιδιά μας
Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την κα Λούλα Συρίγου και όλα τα μέλη του ΔΣ για όλους τους κόπους και τη φροντίδα γιαυτή την τιμή στη μνήμη του πατέρα μου και την επί τόσα χρόνια συνεπή προσφορά τους για το γεφύρωμα της Σαντορίνης που θυμόμαστε και αγαπάμε με κείνη που ονειρευόμαστε και θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης