Ενημέρωση για το Κυπριακό

στο προεδρείο , Λοίζος, Καπόπουλος, Ντόκος, Μαρκάτος, Αρβανίτη -Σωτηροπούλου

Ενημέρωση για το Κυπριακό

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και το μέλλον των διακοινοτικών συνομιλιών, έκανε ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης», του Υπουργείου Εξωτερικών, η Πρωτοβουλία «ΕΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ 2014», η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (OKOE), το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), με τη στήριξη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Καπόπουλος.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, υπογράμμισε ότι η Τουρκία «σκοπίμως και σχεδιασμένα» προέβη τον περασμένο Οκτώβριο στην «επιθετική και απαράδεκτη» ενέργεια παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου «να δημιουργήσει νέα κατάσταση πραγμάτων», να επιβάλει στην περιοχή «το νόμο του δυνατού», και να καταργήσει στην ουσία «την επί ίσοις όροις διαπραγμάτευση» για το Κυπριακό.


Ξεκαθάρισε ότι υπό το καθεστώς «απειλών», καταστρατήγησης «κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας», δεν μπορεί η Κυπριακή Κυβέρνηση να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις.


«Αναμένουμε από τον ΟΗΕ, ως το κατ’ εξοχήν βήμα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών του, να ασκήσει πιέσεις ή αν θέλετε να πείσει την Άγκυρα να αποκαταστήσει τη διεθνή νομιμότητα», επισήμανε τονίζοντας ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ε.Ε.


Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει  σαφές ότι οι υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν στο κράτος και ότι μετά τη λύση, από τα έσοδα από την εκμετάλλευση αυτού του φυσικού πλούτου, θα επωφεληθεί το σύνολο των νόμιμων πολιτών της Κύπρου.

ο κος Χριστοδουλίδης στο βήμα


«Συνεπώς», πρόσθεσε, «δεν είναι μέσω της συνεχούς αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, αλλά μέσω της δημιουργίας των απαραίτητων εποικοδομητικών συνθηκών για εμπλοκή σε ένα εις βάθος και ουσιαστικό διάλογο ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές. Η ανεύρεση υδρογονανθράκων δεν αποτελεί αιτία τριβής και συγκρούσεων, αντιθέτως αποτελεί κίνητρο για λύση που θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου προς όφελος του συνόλου του λαού της. Ας μην χρησιμοποιείται λοιπόν ο παράγοντας ενέργεια, υστερόβουλα, ως αντικίνητρο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη συμφωνημένη βάση».

Ανέφερε ότι η Τουρκία έβαλε για πρώτη φορά το θέμα της ενέργειας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς και ότι επίσης πρώτη φορά διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες στο νότιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα σε τεμάχια τα οποία έχουν παραχωρηθεί σε διεθνείς εταιρίες για έρευνα και εκμετάλλευση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στην επίλυση του Κυπριακού, να συμβάλουν αποφασιστικά για τον τερματισμό της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της Κυπριακής κυβέρνησης, παρά τα προβλήματα, να εργαστεί υπέρ μια διαρκούς και βιώσιμης λύσης χωρίς νικητές και ηττημένους.

Αναφέρθηκε στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας «σοβαρή, ελπιδοφόρα και με προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης», τη συνεργασία των τριών χωρών, μέσα στο γενικό πλαίσιο «της δύσκολης», όπως είπε, κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.


Ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου 2014»  κ. Νίκος Μαρκάτος, στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ανέδειξαν την αναγκαιότητα ενεργοποίησης μιας νέας διεθνούς διπλωματίας αλληλεγγύης για τον κυπριακό λαό στο σύνολο του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και τόνισε ότι «όσο καθυστερεί η λύση του Κυπριακού, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος οριστικής διχοτόμησης του νησιού». Ανακοίνωσε επίσης ότι προγραμματίζεται επίσκεψη αντιπροσωπείας της Πρωτοβουλίας στην Κύπρο, για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Θάνος Ντόκος, έκανε λόγο για «αλαζονεία ισχύος» από πλευράς της Τουρκίας, που σε συνδυασμό με «την απώλεια ψυχραιμίας» αποτελούν ένα «δυνητικά εκρηκτικό μείγμα», ενώ χαρακτήρισε προσχηματική τη δικαιολογία της Τουρκίας για τις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
ο κος Τριγαζης στο βήμα
Ο  πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ κ. Πάνος Τριγάζης, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης ενός διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης υπέρ του Κυπριακού λαού και τους αγώνες του, τονίζοντας πως η Κύπρος μπορεί να καταστεί γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με τη Μ. Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Επίσης στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό η Κυβερνητική Εκπρόσωπος της Ελλάδας κ. Σοφία Βούλτεψη, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, και ο Γεν. Γραμματέας  της ΟΚΟΕ κ. Γεώργιος Μιχαηλίδης. 

 
τμήμα του πολυπληθούς ακροατορίου

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δ. Σιούφας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Αθανασίου, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Μ. Γιαννακάκη, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Ν. Μαγκανάρης, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων κ. Κ. Διάκος, μέλη Ξένων Διπλωματικών Αποστολών (Ρωσίας & Σλοβενίας), ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΟΚΟΕ κ. Λ. Λοϊζος, ο υπεύθυνος Τύπου του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Κάρλος Μαρτίν, η ΓΓ του ΠΑΔΟΠ κ. Μ. Αβρανίτη Σωτηροπούλου, ο κ. Γιώργος Δολιανίτης, εκπρόσωπος ΚΕΑΔΕΑ, ο τέως διευθυντης των  Γραφείων του ΟΗΕ στην Ελλάδα κος Παναγιώτης Καραφωτιάς, ο διευθυντής του "Ιδρύματος Mαραγκοπούλου" Ηρακής Σπυρίδω Ακτύπης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ελλάδας κ. Ανδρέας Καζαγκάς ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, το μέλος του παραρτήματος ΑΚΕΛ Ελλάδας κ. Σίμος Χαραλάμπους, η πρόεδρος και μέλη της ΕΦΕΚ Αθήνας, εκπρόσωποι Σωματείων Πολεμιστών Κύπρου 1974, αντιπροσωπεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της ΟΚΟΕ και της Νεολαίας της, μέλη Κυπριακών και Παροικιακών Σωματείων, εκπρόσωποι του Ελλαδο-Κυπριακού Επιμελητηρίου. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι Επιστημονικών Ερευνητικών Κέντρων: ΕΛΙΑΜΕΠ, ΙΔΙΣ, ΚΕΔΙΒΑ, Ινστιτούτο Πουλαντζας.
           Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του πολυπληθούς ακροατηρίου και οι πολλές ερωτήσεις - παρεμβάσεις συγγενών αγνοουμένων, ανθρώπων που ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις περιουσίες που άφησαν και κατοίκων της Αμμοχώστου. 
Το Κυπριακό παραμένει ανοικτή πληγή για όλο τον ελληνισμό και ήταν λυπηρή η παραδοχή ότι πια δεν αναμένεται δίκαιη αλλά ρεαλιστική κατάληξη. 


 Mαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης