Η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στον ΟΗΕ (7-7-2017) νίκη της δημοκρατίας

Η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στον ΟΗΕ
(7-7-2017) νίκη της δημοκρατίας

Στις 7 Ιουλίου 2017 στον ΟΗΕ ελήφθη μια ιστορική απόφαση όταν  με ψήφους 122- 1 (η Ολλανδία η οποία παρέστη αν και έχει στο έδαφός της πυρηνικά) υπερψηφίστηκε η  Συνθήκη για την Απαγόρευση των πυρηνικών όπλων Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons η οποία θα αποτελέσει τη νομική βάση για την πλήρη απαγόρευση των χειρότερων όπλων μαζικής καταστροφής. 
Είμαστε ευτυχείς γιατί  45 χρόνια από την απαγόρευση των Βιολογικών και 25 χρόνια από των Χημικών,  μετά από πολλούς αγώνες, επιτέλους τώρα απαγορεύσαμε και τα πυρηνικά όπλα.
Η σημαντική αυτή είδηση δυστυχώς δεν εμφανίστηκε ούτε στα ψιλά των ελληνικών ΜΜΕ, ίσως επειδή και η Ελλάδα δυστυχώς συμπρατάχθηκε με τι πυρηνικοκάτοχες χώρες και τις χώρες του ΝΑΤΟ, που  από την αρχή μποικοτάρισαν την συζήτηση στην ολομέλεια του ΟΗΕ αυτής της ιστορικής συμφωνίας.
Η Συνθήκη, την οποία υποστήριξαν κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πάνω από 140 κράτη, αποτελεί θρίαμβο της Δημοκρατίας κατά των ισχυρών της Γης και νίκη του κινήματος των ενεργών πολιτών, που από την αρχή στον ΟΗΕ συμβούλευαν και τεκμηρίωναν για την σύνταξη του τελικού κειμένου. Έτσι η Συνθήκη αυτή απαγορεύει την ανάπτυξη, δοκιμή, παραγωνή, διευκόλυνση, κατασκευή, κατοχή, φύλαξη, χρήση και απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων και παρέχει ευέλικτες διεξόδους για τις πυρηνικοκάτοχες και εξαρτώμενες από αυτές χώρες για να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία, όταν αποφασίσουν να την υιοθετήσουν. 
Παρ’ ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία σε κοινό ανακοινωθέν τους μετά την ψηφοφορία είπαν ότι δεν αποδέχονται τη Συνθήκη «επειδή θεωρούν τα πυρηνικά όπλα απαραίτητα για την ασφάλειά τους»!!! η Συμφωνία θα ανοίξει προς υπογραφή στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 στον ΟΗΕ και θα τεθεί σε ισχύ μόλις την επικυρώσουν 50 χώρες (υπολογίζεται σε διάστημα δυο χρόνων). 
Υπενθυμίζουμε ότι οι προηγούμενες Συνθήκες απαγόρευσης (χημικών, βιολογικών κλπ όπλων μαζικής καταστροφής)  ενεργοποιήθηκαν, αν και κράτη κλειδιά δεν τις επικύρωσαν. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν ποτέ τη Συνθήκη απαγόρευσης των ναρκών, αλλά τελικά συμβιβάστηκαν με τους όρους της Συνθήκης. 
Η Εταιρεία μας (Ιnternational Physicians for the Prevention of Nuclear War- IPPNW) σαν Ιατρική επιστημονική εταιρεία, ιδρυτής και ηγετικός ιατρικός εταίρος της ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) είχε έντονη παρουσία στον ΟΗΕ σαν κοινωνικός σύμβουλος στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη, εργαζόμενη για να τεκμηριώσει πλήρως τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων. Έτσι στην Συνθήκη περιέχονται όλες οι καταστροφικές συνέπειες, για την ασφάλεια των τροφίμων, το περιβάλλον και την υγεία των επόμενων γενεών, που αφορούν την ασφάλεια όλης της ανθρωπότητας και θέτουν τεράστιες αμφιβολίες για την επιβίωση του ανθρώπου. Αυτές οι συνέπειες δεν μπορεί να αντιμετωπισούν με επάρκεια, αλλά μόνο να προληφθούν. Αυτή η άποψη θεμελιώνεται στην Ιπποκρατική αρχή «Κάλλιον εστι το προλαμβάνειν του θεραπεύειν» που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της τιμημένης μα Νόμπελ ειρήνης 1985 Εταιρείας μας. Υπενθυμίζουμε ότι βασισμένοι σε αυτή την αρχή ξεκινήσαμε κατά την κορύφωση του Ψυχρού πολέμου αυτή την προσπάθεια και αφού καταφέραμε αρχικά τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών, φθάσαμε και στην τελική καταδίκη τους.
Η Συνθήκη βασίζεται στην ανθρωπιστική αρχή ότι οι συνέπειες των πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτες κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη και κάθε χρήση των πυρηνικών όπλων είναι αντίθετη με τις αρχές κάθε διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου.
Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ άκουσαν τις μαρτυρίες και περιέλαβαν στη Συνθήκη τα θύματα των πυρηνικών όπλων. Το κείμενο σαφώς αναφέρεται στους Hibakusha—τους επιζήσαντες της Hiroshima και του Nagasaki— και στους ιθαγενείς που μολύνθηκαν κατά τις πυρηνικές δοκιμές. Επίσης συμπεριλαμβάνει τις επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων σε παιδιά και γυναίκες.
Μετά αυτή την ιστορική απόφαση οι 9 πυρηνικοκάτοχες χώρες, που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει τώρα να συμβιβαστούν με όσα ξεκάθαρα προβλέπει η Συνθήκη και να καταστρέψουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, όπως είχαν υποχρέωση (από την ΝΤΡ) εδώ και πολλές δεκαετίες ή θα πρέπει να στιγματιστούν σαν παράνομες. Tα κράτη που βασίζουν την ασφάλειά τους στην κατοχή πυρηνικών όπλων που κατέχονται από άλλα κράτη (όπως η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ)  θα πρέπει να υποχωρήσουν από κάθε διευθέτηση που έχει σχέση με πυρηνικά όπλα (πχ φιλοξενία πυρηνικών στη Σουδα) ή θα αντιμετωπίσουν ανάλογη παγκόσμια καταδίκη..
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW
Αντιπρόσωπος ICAN της στην Ελλάδα



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα