Πρώτες εντυπώσεις από Όσλο


Πρώτες εντυπώσεις από το Όσλο
όταν ο ηλιος ποτέ δεν ανεβαίνει στον ουρανό

Το Όσλο το Δεκέμβρη είναι μια σουρεαλιστική εμπειρία για μας τους έλληνες, που έχουμε ευλογηθεί με καλοκαιρινές λιακάδες. Οι μέρες είναι πολύ μικρές και επειδή ο ήλιος ανατέλλει και δύει στην άκρη του ορίζοντα, ακόμη και οι λίγες ώρες της ημέρας είναι σα συννεφιασμένο μουντό σούρουπο. Το κρύο είναι διαπεραστικό, αν και οι ντόπιοι συνηθίζουν να κυκλοφορούν άνετα για βόλτα με τα μωρά τους στα καροτσάκια. Η πόλη είναι από τις πιο ακριβές στον κόσμο, έτσι που εμείς οι πτωχευμένοι ευρωπαίοι νιώθουμε όπως την εποχή πριν από την ΕΕ, που λόγω περιορισμένου συναλλάγματος, βγαίναμε από την Ελλάδα με τις κονσέρβες στη βαλίτζα.
τα ανάκτορα

χριστουγεννιάτικο παζάρι
και ξαναγινόμαστε παιδιά

γιορταστική ατμόσφαιρα

το πανεπιστήμιο

το θέατρο

το κοινοβούλιο

Όπως μας εξήγησε η υπεύθυνη τη φιλόξενης πρεσβείας μας κα Όλγα Κουρτέση, λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης οι έλληνες, που ζουν σήμερα στην Νορβηγία ανέβηκαν από τους 500 (το 2010) στους 6.000. 
με την υπεύθυνη της πρεσβείας μας κα Κουρτέση σε γεύμα εργασίας
Η Νορβηγία χάρη στον ορυκτό της πλούτο είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο, επέλεξε σε δυο δημοψηφίσματα να μείνει εκτός ΕΕ, αν και θεωρείται στενός συγγενής και ευρωπαίοι ασκούν όλα τους τα προνόμια, σα να βρίσκονται στην ΕΕ (ελεύθερη είσοδος δωρεάν κινητά κλπ), έχει πληθυσμό λιγότερο από την Ελλάδα (μόλις 5.258.000), βασιλιά της οικογένειας των Γλίκσμπουργ, και πολίτευμα που ακροβατεί ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σκληρό κρατισμό. Ο προστατευτισμός σε επίπεδο παιδικής φροντίδας φθάνει μέχρι την υπερβολή (δεν εφαρμόζουν προγεννητικό έλεγχο σε γυναίκες μεγάλη ηλικίας επειδή τα επιδόματα για τα ανάπηρα παιδιά είναι εξαιρετικά γενναιόδωρα, μπορεί να παραχωρηθούν τα παιδιά στην πρόνοια, επειδή ο γονιός απείλησε ακόμη και για να τα προστατεύσει). Υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην επαγγελματική ευγένεια και την ψυχρότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, όπως και στην επιθετική οικολογία (πετούν μπογιά σε όποιον φορά γούνα σε μια εξαιρετικά ψυχρή χώρα που πριν εφευρεθούν τα πλαστικά όλοι φορούσαν κάποιου είδους γούνα) και την παντελή απουσία διαχωρισμού αποβλήτων στα σκουπίδια.
το Κέντρο Νόμπελ με το λογότυπο της ICAN
Το Όσλο είναι πρωτεύουσα με μόλις μισό εκατομμύριο κατοίκους (από τους οποίους το 33% είναι μετανάστες) χτισμένη στην αγκαλιά του ομώνυμου Φιόρδ  και εξαπλώνεται σε ασυνήθιστα μεγάλη έκταση, που περιλαμβάνει πάρκα και λίμνες. Έχει εξαιρετικά ενδιαφέρονται κτίρια τόσο κλασσικού στυλ όσο και βιομηχανικού και μοντέρνου σχεδιασμού με γλυπτά κάθε τεχνολογίας να κοσμούν πλατείες και πάρκα.
στο λιμάνι






στους πολυτελείς εμπορικούς δρόμους ζητιάνοι
γιορτινα γεμάτοι δρόμοι

άστεγοι παντού

στην είσοδο του ακριβού καταστήματος ζητιάνοι


το δημαρχείο του Όσλο
Παρά τον πλούτο, τα γενναιόδωρα κοινωνικά επιδόματα και το δριμύ ψύχος, άστεγοι ζητιανεύουν σε κεντρικά σημεία συχνά ακριβώς έξω από τα μαγαζιά των επώνυμων οίκων. Άλλο παράδοξο (αν και όχι ψυχολογικά λόγω των καιρικών συνθηκών) αποτελεί το γεγονός ότι παρά τους αυστηρότατους νόμους (απαγόρευση πώλησης αλκοόλ από τα σούπερ μάρκετ μετά από καθορισμένη ώρα) και τους ελέγχους (αν σε πιάσουν να οδηγείς έχοντας πιεί μόνο μια μπύρα εκτός από το δίπλωμα οδήγησης και την άδεια του αυτοκινήτου κατάσχουν 3 μήνες μισθού) ο αλκοολισμός αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα.
το κτίριο Συναυλιών

Λόγω των ισχυρών συνδικάτων όλες οι υπηρεσίες (ακόμη και οι ιδιωτικές) εργάζονται μόνο από τις 7.00 μέχρι τις 15.00. Χάρη στο πετρέλαιο του Αρκτικού ωκεανού (το 60% των εταιρειών πετρελαίου ανήκει στο κράτος) τα κτίρια μένουν φωταγωγημένα μέρα νύχτα, ενώ οι εσωτερικοί χώροι θερμαίνονται υπερβολικά. Στα ενοίκια (πολύ ακριβά για μας) περιλαμβάνεται το ενεργειακό κόστος.
Η χώρα αποτελεί τον παράδεισο του πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος.
ακόμη και για ένα λουκάνικο τυλιγμένο στο χαρτί Μόνο με κάρτα!!!!
Στο αεροδρόμιο οι μηχανές αλλαγής συναλλάγματος δέχονται μόνο κάρτα. Χρειάζεται ν’ αναζητήσεις γραφείο για ν’ αλλάξεις με υψηλή προμήθεια  χαρτονόμισμα, που τελικά αποδεικνύεται άχρηστο, αφού ακόμη και στους πάγκους με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια υπάρχει επιγραφή «Συναλλαγή ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΡΤΑ»!!!!!
μπροστά από το σήμα του Ιατρικού Συλλόγου Νορβηγίας που καυχάται για τον Ιπποκράτη!!
Είχαμε την τύχη να γίνουμε δεκτοί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Νορβηγίας (ο οποίος έχει στο σήμα του το Ιπποκράτη) και στην είσοδο έχει έκθεση παλαιών ιατρικών συσκευών. Όλα τα παρόντα μέλη της IPPNW, γιατροί από πολλές γωνιές του κόσμου, πανηγυρίσαμε σε ζεστή ατμόσφαιρα το δεύτερο Νόμπελ μας.
οι ενέσεις τότε


παλιά ιατρική τσάντα με τα απαραίτητα


ξαναβλεπόμαστε με συγκίνηση γιατροί από κάθε πλευρά της γης

παρακολούθηση του βίντεο του νορβηγικού κλάδου

δείπνο φιλοξενίας απ'ο τους νορβηγούς γιατρούς με φαγητό Πακιστανικό!!!


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

  1. Κλεοπάτρα Αγησίλαος Μακεδόνα Συγκινήθηκα που μοιραστήκατε τόσες εντυπώσεις μαζί μας!Ευχαριστούμε!(Πήρα μια γεύση από ένα μέρος το οποίο ενδεχομένως να μην επισκεφθώ ποτέ...)
    Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 · 17 ώρες

    Dimitra Skoufi-katsidonioti Γιατρίνα μας ευχαριστούμε πολύ!απολαύστε!
    Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 · 10 ώρες

    Noula Sotiropoulou Να είσαι πάντα καλά!! Εξαιρετικές οι αναφορές σου στο Όσλο, σαν να είμαστε και εμείς εκεί!!
    Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 · 10 ώρες

    Ageliki Maniadaki Ευχαριστούμε πολύ ,Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα