Η ειρηνιστική και λογοτεχνική οικογένεια θρηνεί το θάνατο του Παύλου Ναθαναήλ

 

ο Παύλος Ναθαναήλ στην πρώτη σειρά στους αγώνες κατά των πυρηνικών

Είναι λίγοι οι άνθρωποι που φεύγοντας αφήνουν πραγματικά θετικό αποτύπωμα στη μνήμη των ανθρώπων που τους γνώρισαν.Ο Παύλος Ναθαναήλ ανήκει πραγματικά σε αυτούς τους ανθρώπους. 

πρώτος και στους αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη

Τον γνώρισα πριν από 25 χρόνια στα πλαίσια της κοινής ειρηνιστικής και λογοτεχνικής μας πορείας και κέρδισε την καρδιά μου με τη γενναιόδωρη και ανιδιοτελή του προσφορά σε κάθε επίπεδο. Αν και ήταν πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και μεγάλος ευεργέτης της (έχει καθιερώσει λογοτεχνικό βραβείο) ποτέ δεν καυχήθηκε και δε μίλησε αφ’ υψηλού σε κανένα, ενώ ήταν πάντα συνεπής και ενεργός σε οποιαδήποτε ειρηνιστική δράση χωρίς να επιδιώκει προβολή ή αναγνώριση. Πρωτοστάτησε σε κάθε δραστηριότητα για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία και αφουγκραζόταν πάντα τους νεότερους λογοτέχνες και τους έδινε βήμα για να εκφραστούν κάτι που δε συμβαίνει συχνά σε αυτό το χώρο. Ίσως γιατί γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (1937)  ασχολήθηκε εκεί με τη λογοτεχνία από πολύ νέος (το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε στα δεκαοχτώ του χρόνια) και έτσι γνώριζε τις δυσκολίες. Στην Ελλάδα εργάσθηκε ως δημοσιογράφος και καθηγητής Αγγλικών ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε αγγλική φιλολογία και νομικά που ποτέ δεν εξάσκησε σαν επάγγελμα. Ύστερα από επιτυχία σε ειδικό διαγωνισμό προσλήφθηκε στο BBC, όπου εργάσθηκε πάνω από 20 χρόνια  και ολοκλήρωσε τις σπουδές του παίρνοντας πτυχίο διεθνών σχέσεων από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Στο BBC έγινε σύντομα διευθυντής προγραμμάτων Νοτίου Ευρώπης και είναι ο μόνος Έλληνας που κατέλαβε τόσο υψηλή θέση. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε και πάλι με τη δημοσιογραφία και για ένα διάστημα διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΑ. Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές, μια συλλογή διηγημάτων, δύο τόμους δοκιμίων και τρεις ανθολογίες, δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες και είχε δική του εκπομπή για τη λογοτεχνία στην τηλεόραση. είχα την τιμή το 2005 να αφιερώσει μιαν εκπομπή για την λογοτεχνική μου προσπάθεια .

https://www.youtube.com/watch?v=bIz4Uhg1oyI&t=41s

Μετέφρασε πολλά έργα και βιβλία γύρω από τη διεθνή πολιτική ενώ -όπως αποδεικνύεται από τις λίγες φωτογραφίες που πρόχειρα συγκέντρωσα από το προσωπικό μου αρχείο- αγωνίστηκε για πολλά χρόνια σε κάθε μετερίζι για την προώθηση των πανανθρώπινων αξιών. 

Μπορώ μόνο να υποσχεθώ ότι θα συνεχίσω την κοινή μας προσπάθεια για την ειρήνη και τον πολιτισμό ελπίζοντας να εκφράζω πάντα το ήθος και την γλυκιά ταπεινότητα, που ο Παύλος απλόχερα σκορπούσε σε όλους τους συνοδοιπόρους του.


με το Πλοίο της Ειρήνης και τους Χιμπακούσα στην προσπάθεια για την υπογραφή της Συμφωνίας Απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων

με τον Κόλιν Άτσερ (πρόεδρο του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης και τους Χιμπακούσα στο ΥΠΕΞ


με τον πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας κο Παυλόπουλο μετά το Νόμπελ ειρήνης της ICAN 2017

στη Βουλή για τους πρόσφυγες


πάντα κατά του πολέμου
μέχρι τέλους στην πρώτη γραμμή στα βήματα του Λαμπράκη

   

πάντα δίπλα μας κατά των πυρηνικών

                 Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη