Βελιγράδι 16 χρόνια μετα
εκεί που ο Σάββας σμίγει με το Δούναβη και λένε ότι κάθε ευχή πιάνει.. |
Βελιγράδι 16 χρόνια μετά
Το Βελιγράδι το γνώρισα την εποχή που βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ. Χωρίς ηλεκτρικό, αφού είχαν πρώτα απ' όλα βομβαρδίσει τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με κατεστραμμένα κτίρια, αλλά με κατοίκους που απέπνεαν αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια και ψυχραιμία.
http://mariasot.blogspot.gr/2014/06/blog-post_30.html
http://mariasot.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html
Το Βελιγράδι που γνώρισα τώρα είναι μια διαφορετική πολιτεία. Κατ' αρχάς δεν είναι πρεγματικά μεγαλούπολη αφού έχει μόνο 1,5 εκ κατοίκους που ζουν κυρίως στο νέο Βελιγράδι που χτίστηκε μετά το ΙΙ παγκόσμιο πόλεμο, ενώ παντού υπάρχουν ευρύχωρα πάρκα και πλατιές λεωφόροι. Λόγω της πολυτάραχης ιστορίας της πόλης, η οποία επειδή βρίσκεται στον κόμβο που συνδέει δυο ποτάμια, το Σάββα και το Δούναβη, η παλιά πόλη έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αφού είναι μείγμα οικιστικών επιλογών της κάθε εποχής.
Παρ' ότι η πρώτη εικόνα καθώς ερχόμαστε από το αεροδρόμιο ήταν οι πρόσφυγες που (όπως και στην Αθήνα) είχαν στήσει αντίσκηνα στο πάρκο δίπλα από το σταθμό των λεωφορείων και κάτω από τις γέφυρες, επειδή ο καιρός ήταν βροχερός, σήμερα το Βελιγράδι θεωρείται και δίκαια από τις πιο κεφάτες πρωτεύουσες του κόσμου .
το Βελιγράδι τη Νύχτα από το Κάστρο |
μια πόλη όπου οι σκάρες των υπονόμων είναι καλλιτεχνήματα |
Χάρη στο Πανεπιστήμιο οι δρόμοι σφύζουν από νιάτα. Ο εμπορικός τους πεζόδρομος (κάτι σαν την Ερμού της Αθήνας) είναι φαρδύς και εκτός από εμπορικά καταστήματα και άφθονα καφέ με τα τραπεζάκια έξω, έχει μουσεία, βιβλιοθήκη, χώρους εικαστικών εκθέσεων ενώ ο κόσμος κυκλοφορεί μέχρις αργά.
το κτίριο της σχολής καλών τεχνών |
ανάμεσα στο παλιο και το μοντέρνο |
Στη μέση του δρόμου διατηρούνται οι κρήνες από την τουρκοκρατία και οι κάτοικοι ξεδιψούν και δεν κουβαλάνε πλαστικά μπουκάλια εμπορίου -ενδιαφέρον οικολογικό χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να μιμηθεί κάθε ελληνική πόλη, αφού στην Ελλάδα όλες οι πόλεις έχουν καθαρό νερό από τη βρύση - ενώ παντού σε ταβέρνες ή ζαχαροπλαστεία με το που καθίσεις φέρνουν το νερό σε καράφες.
βρύσες στη μέση του δρόμου |
Οι ταβέρνες τους είναι περιποιημένες με εξαιρετικό φαγητό και καλό κρασί ενώ η ρακία τους (πιο κίτρινη και πιο γλυκόπιοτη από το δικο μας ρακί) προσφέρεται σαν ορεκτικό με το δικό τους (γλυκό σαν παντεσπάνι) ψωμί κι αλάτι. Υπάρχει και ένας δρόμος με ταβέρνες Skandarijia (κάτι σαν της Πλάκα) όμως εδώ κάθε ταβέρνα διαθέτει ζωντανή μουσική που αποτελείται από μπάντες με τουλάχιστον 4 μουσικά όργανα που δημιουργούν κεφάτη ατμόσφαιρα έτσι που πολλοί χορεύουν.
το κάστρο τη νύχττα |
το πολεμικό μουσείο |
Το παλιό κάστρο είναι ο ομφαλός της πόλης. Εκτός από την υπέροχη θέα (λένε ότι όταν πρωτοαντικρύσεις τη συμβολή του Σάββα με το Δούναβη πρέπει να κάνεις μιαν ευχή που πάντα πιάνει) στο χώρο υπάρχει το πολεμικό μουσείο , αλλά και γύρω υπάρχουν αθλητικά γήπεδα και χώροι για διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ το Βελιγράδι διαθέτει και πλαζ και χώρους για υδάτινα σπορ. Ειδικά στο χώρο του νησιού Αντα όπου σχηματίζεται και λίμνη υπάρχουν μεγάλες παραλίες.
Σκανταρίγια |
Κάτω από το κάστρο κοντά στο Δούναβη βρίσκεται ο πύργος -φυλακή, όπου δολοφονήθηκε ο ήρωας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλα τα Βαλκάνια Ρήγας Φεραίος.
δίπλα στο ποτάμι ο πύργος που σκότωσαν το Ρήγα Φερραίο |
Στο ποτάμι πηγαινοέρχονται σκάφη αναψυχής ενώ οι όχθες του φιλοξενούν πλωτά εστιατόρια και νυκτερινά κέντρα και το γλέντι κρατά μέχρι το πρωί ειδικά τα Σ/Κ .
Οι τιμές για φαγητό είναι πολύ φθηνές για μας, αλλά τα είδη ένδυσης πρέπει να είναι ακριβά για τους σέρβους, αφού οι πολυεθνικές πουλάνε σε τιμές Αθήνας.
H εκκλησία εξακολουθεί και παίζει ισχυρό ρόλο στη ζωή του τόπου και οι κάτοικοι συρρέουν σε τόπους λατρείας για αν πιουν αγίασμα ή να κάνουν τάμα στις δυσκολίες της ζωής τους.
το κτίριο όπου στε γάζεται το ερωτηματικό |
Απέναντι στην εκκλησία που είναι στην αρχιεπισκοπή βρίσκεται η αρχαιότερη ταβέρνα (φαρφάλα) της πόλης με 200 χρόνια ιστορίας. Το όνομά της ? (ερωτηματικό) καθώς όταν άνοιξε και ονομάστηκε "δίπλα από την εκκλησία" ο κλήρος απαγόρευσε το όνομα που περιείχε τη λέξη εκκλησία και μέχρι να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης το καινούριο όνομα το ερωτηματικό επεβλήθη.
ψωμί κι αλάτι |
Οι περισσότεροι σέρβοι ξέρουν καλά την Ελλάδα, επισκέπτονται κυρίως τη Χαλκιδική για διακοπές και θεωρούν τους Έλληνες σαν τον καλύτερο λαό του κόσμου!!! Φυσικά και δεν ξεχνούν ότι είμαστε οι μόνοι που δεν τους εγκαταλείψαμε στην ανάγκη τους..
Το τελευταίο βράδυ κάναμε μια μίνι κρουαζιέρα στο ποτάμι, την ώρα που ο ήλιος έδυε και στην απέραντη γαλήνη ένιωσα ξανά την ελπίδα ν' ανατέλλει. Αν τούτη δω η πολιτεία χαμογελά τόσο ευφρόσυνα ξεπερνώντας τόσο σύντομα μια τέτοια πολεμική τραγωδία και μεις θα επιβιώσουμε, συλλογίστηκα.
υπάρχει ελπίδα |
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου