interview on internet

interview on internet




Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου
Μια γυναίκα μαχητής εξομολογείται στο woman - today 15/2/2001



Μια γυναίκα που τη χαρακτηρίζει η απλότητα και η σεμνότητα, αλλά που μόλις πριν από λίγες μέρες μάθαμε για τη δράση της ακόμη και εμείς που την εμπιστευόμασταν για τις εξετάσεις μας.


Μιλάει στο woman today για το φλέγον θέμα της απειλής από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και όχι μόνο...

Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την ύπαρξη ραδιενεργών καταλοίπων στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων. Ποιά είναι η εκτίμησή σας για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή; Θεωρείτε δικαιολογημένη την ανησυχία που έχουν οι πολίτες των χωρών που συνορεύουν με τη «ύποπτη» περιοχή;

Από εκδήλωση αντιπυρηνικής έξω από την Γαλλική Πρεσβεία, 

Υπάρχουν δύο σκέλη. Το ένα αφορά τις περιοχές όπου έπεσαν οι ραδιενεργοί βόμβες (Κόσοβο, Βοσνία και Σερβία) και στις οποίες υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε σχέση και με την οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί των πετροχημικών εργοστασίων (έκλυση τοξικού νέφους από διοξίνες, κλοφέν και άλλες καρκινογόνες ουσίες.


Το άλλο αφορά τις γειτονικές περιοχές όπως η Ελλάδα στην οποία όπως μας διαβεβαίωσαν οι μετρήσεις των σταθμών της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δεν φαίνεται να πέρασαν ραδιενεργοί ρύποι Ορισμένοι ερευνητές (ομάδα FOCUS) έδειξαν ότι τοξικοί ρύποι πέρασαν τα σύνορά μας, αλλά η ρύπανση δεν είναι τόσο σοβαρή όσο στη Γιουγκοσλαβία. Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη μεταφορά των ρύπων μέσω της τροφικής αλυσίδας επειδή αυτή ακόμη και αν φθάσει θα είναι πολύ αραιωμένη.

Τίρανα 1992. Υπογραφή ιδρυτικής πράξης του Αλβανικού κλάδου της ΙPPNW, 
Με δεδομένες τις μετρήσεις που αποδεικνύουν ότι σε ένα ποσοστό έχει υπάρξει μόλυνση τροφίμων και υδροφόρου ορίζοντα, τι επιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν για τη δημόσια υγεία και με ποιό τρόπο μπορούμε να προστατευθούμε; Πιστεύετε ότι η ενημέρωση που υπήρξε ήταν πλήρης και διαφανής;


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωλόγων οι υδροφόροι λεκάνες της περιοχής είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε τα υπόγεια ύδατα πάνω από τα Σκόπια να παροχετεύονται στο Δούναβη και όχι στον Αξιό. Ακόμη και αν λόγω σεισμικών μετακινήσεων υπάρχουν ρήγματα στον υδροφόρο ορίζοντα η ποσότητα που θα φθάσει στην περιοχή μας είναι ασήμαντη. Οι επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία από τη στιγμή που ο άνθρωπος εισπνεύσει τη ραδιενεργό σκόνη είναι ανεπίστροφες. Το Ουράνιο 238 δρα μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό με τοξική επίδραση και χαμηλή ραδιενέργεια που όμως ιονίζει όλα τα κύτταρα. Ετσι ακόμη και αν δε νοσήσει ο ίδιος ο άνθρωπος είναι πιθανό να εμφανιστούν βλάβες στους απογόνους του επειδή καταστρέφει το γενετικό μας υλικό. Δυστυχώς η ενημέρωση του κοινού ήταν καθυστερημένη και αδιαφανής.


Niss Γιουγκοσλαβίας. Με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, (επίσκεψη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών)


Η Εταιρεία μας από τις 5-4-99 με Δελτία Τύπου και έγγραφα προς τα Υπουργεία προειδοποιούσε την κυβέρνηση για τους κινδύνους από το Σύνδρομο του Κόλπου που είχαμε ήδη δει στην Καταιγίδα της ερήμου και που προκάλεσε σε 100.000 βετεράνους και σε ανυπολόγιστο αριθμό αμάχων βαρειά προβλήματα υγείας.


Η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς όχι μόνο αδιαφόρησε αλλά εψεύσθη στο Κοινοβούλιο όπου έφθασε σαν αναφορά Κοινοβουλευτικού ελέγχου η επιστολή μας. Ο κος Υπουργός Αμύνης ισχυριζόταν 28-8-99 ότι δεν χρησιμοποιούνται τέτοια όπλα από το ΝΑΤΟ και ότι ο ελληνικός στρατός ούτε έχει ούτε σκοπεύει να αποκτήσει τέτοια όπλα τη στιγμή που αργότερα παραδέχθηκε ότι είχαμε τέτοια όπλα από το 1990.

Στη Βαγδάτη,


Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική μας περιοχή, χαρακτηρίζεται ως «το Σύνδρομο των Βαλκανίων». Πρόκειται κατά τη γνώμη σας όντως για ένα σύνδρομο, οι διαστάσεις του οποίου θα διαφανούν αργότερα ή πιστεύετε ότι θα είναι ένα ακόμη γεγονός «φούσκα» που διογκώνεται για λόγους ειδησεογραφίας και θα ξεχαστεί όπως και πολλά άλλα μετά από λίγο καιρό;


Το Σύνδρομο του Κόλπου ή των Βαλκανίων δεν είναι σύνδρομο αλλά νόσος γνωστής αιτιολογίας. Στην Ιατρική Σύνδρομο ονομάζουμε την κλινική οντότητα για την οποία δε γνωρίζουμε το αίτιο. Οταν πρώτοπαρουσιάστηκε η νόσος το 1991 προσπάθησαν αρχικά να την αποδώσουν σε ψυχολογικούς λόγους, έπειτα στα εμβόλια κι έπειτα στο βομβαρδισμό των χημικών εργοστασίων του Σαντάμ μέχρι που δόθηκαν οι χάρτες όπου είχαν χρησιμοποιηθεί τα ραδιενεργά όπλα και μετρήθηκε το Ουράνιο στο αίμα και τα ούρα των βετεράνων.


Αθήνα 1995. Η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου επιδίδει το σώμα των υπογραφών στην Διευθύντρια των γραφείων του ΟΗΕ στην Αθήνα κ. Μ. Γόντικα, 
Για την Ιατρική είναι μια καινοφανής νόσος επειδή αντίθετα με την εμπειρία της Χιροσίμα του Ναγκασάκι, του Τσερνόμπιλ και των πυρηνικών δοκιμών τώρα έχουμε την ακτινοβόληση υγιών ανθρώπων εκ των έσω δια βίου αφού ο χρόνος ημιζωής του Ουρανίου 238 είναι 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Δυστυχώς επειδή το μεγάλο ρεύμα των κρουσμάτων από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας αναμένεται σε 5-10 χρόνια (τα κρούσματα που είδαμε είναι από στρατιώτες που υπηρέτησαν το 94 στη Βοσνία) το θέμα θα επανέρχεται στην επικαιρότητα και θα υπάρξει λαική πίεση για την κατάργηση αυτών των όπλων.

Ποιές είναι οι δραστηριότητες της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής; Υπάρχει συνεργασία της εταιρείας με εκπαιδευτικούς φορείς, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά;

Αγκυρα 1994. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, 
Η Εταιρεία μας αποτελεί τον ελληνικό κλάδο της International Physicians for the Prevention of Nuclear War που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1985. Στην Ελλάδα συνεργάζεται με πολλούς φορείς, τα γραφεία του ΟΗΕ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιατρικές Εταιρείες και ειρηνιστικές οργανώσεις ενώ αναπτύσσουμε δράση και στο εξωτερικό Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Ιράκ κα.



Ενώ στην αρχή η Εταιρεία ιδρύθηκε με καταστατικό κατά των πυρηνικών μετά την εμπειρία του πολέμου στον Κόλπο στραφήκαμε κατά παντός πολέμου και κατά των πυρηνικών εργοστασίων και αναπτύξαμε έντονη δραστηριότητα κατά του εργοστασίου στο Κοζλοντούι (συνέδριο Δράμας 1994) και κατά της δημιουργίας του εργοστασίου στο Ακούγιου. Γι αυτό το θέμα συμμετείχαμε τον Ιούνιο του 1999 σε συμπόσιο στη Ρόδο ενώ διοργανώσαμε στην Αθήνα τον Οκτώβριο 1999 σεμινάριο με θέμα συμβολή στην πρόληψη με παρουσία συνέδρων από όλες τις μεσογειακές χώρες, και την παρουσία του τότε υπουργού Παιδείας κ. Αρσένη.

Αγκυρα 1994. Φυτεύει συμβολικά το δέντρο της Ειρήνης, 
Μετά από τους πρόσφατους σεισμούς σε Αθήνα και Αγκυρα αναπτύχθηκαν εντονότεροι δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Παρ'όλα αυτά όμως η ένταση στις σχέσεις μας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα αρκετές φορές, καθιστώντας αδύνατη την ουσιαστική προσέγγιση. Εσείς που τιμηθήκατε με το Βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ το 1994 -μια εποχή με ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών- ποιά πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι τα στοιχεία εκείνα που θα αναπτύξουν πραγματικές σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο λαών;
Η εμπειρία μας από τη συνεργασία με τους τούρκους συναδέλφους μας είναι μακρά και όχι ευκαιριακή. Είχα επισκεφθεί την Αγκυρα το 1994 την εποχή που υπήρχε επιδημία χολέρας και κάποιοι στην Ελλάδα ζητούσαν κλείσιμο των συνόρων. Είχαμε εκδώσει κοινό ψήφισμα τόσο με την κρίση των Ιμια όσο και κατά τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία των Ισαάκ Κομνηνού. Το κοινό μας πιστεύω είναι ότι είμαστε γιατροί και γιαυτό πιστεύουμε ότι ο πόλεμος δε λύνει ποτέ κανένα πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε στην Ελλάδα είναι ότι η θέση των τούρκων ειρηνιστών δεν είναι εύκολη.


Με τον νεοκλεγέτα Πρόεδρο της IPPNW και τον ομόλογο της από την Τουρκία, 



Κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο τα μέλη μας είχαν φυλακιστεί επειδή φύτεψαν ένα δέντρο για την ειρήνη. Το ίδιο συνέβη και όταν είχα επισκεφθεί την Aγκυρα, οπότε είχαν πανικοβληθεί ότι με συνέλαβαν !! επειδή είχα πει δυο λόγια σε υπαίθρια συγκέντρωση τα οποία ήταν εκτός του προγράμματος που προεγκρίνεται από την ασφάλεια.
Χρειάζεται πολύς χρόνος για να φθάσει η Τουρκία στο επίπεδο δημοκρατίας που θεωρείται αυτονόητο από τους ευρωπαίους και η συναισθηματική προσέγγιση των δυο λαών μας μπορεί σίγουρα να ωφελήσει.
βραβειο Ιπεκτσι 

Είστε μια γυναίκα με ιδιαίτερα έντονη επιστημονική, αλλά και κοινωνικοπολιτική δράση, που έχει αποσπάσει τον τίτλο της 3ης Ελληνίδας Γυναίκας της Ευρώπης. Ποιός είναι και ποιός πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι ο ρόλος της γυναίκας στην Ενωμένη Ευρώπη;

Η γυναίκα σήμερα στην ΕΕ έχει κερδίσει πολλά. Δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτά που απολαμβάνει τα χρωστά στους αγώνες των προηγούμενων γενεών, στο φεμινιστικό κίνημα που πάλεψε για να μπορούμε σήμερα να διεκδικούμε ισότιμα το ρόλο μας στην κοινωνία. Η γυναίκα πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων χωρίς ν' αρνείται τις χαρές της θηλυκότητάς της. Προπαντός δεν πρέπει να ξεχνά τις ομόφυλές της, μετανάστριες ή εκείνες που ζουν σε ισλαμικές χώρες, τα κορίτσια που εξακολουθούν στην Ευρώπη να ακρωτηριάζονται με κλειτοριδεκτομή, τις γυναίκες στην Ινδία που καίγονται ζωντανές επειδή δεν έχουν προίκα, τις κοπέλες στο Ιράν που πεθαίνουν επειδή δεν έχουν ιατρική περίθαλψη. Ο κόσμος μας είναι πια μικρός κι ο φεμινισμός όπως κι ο ρατσισμός δεν είναι πρόβλημα των γυναικών ή των μειονοτήτων, αλλά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που αφορά τον καθένα μας.


Από την παρουσίαση του βιβλίου της ΕΠΙ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΝΕΜΩΝ, 




Γιατρός, λογοτέχνης, πρόεδρος συλλόγου, σύζυγος, μητέρα. Τι απ'όλα είναι η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου μέσα στο 24ωρο; Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζετε όλες αυτές τις δραστηριότητες έχοντας τέσσερα παιδιά; Πώς νοιώθει ο σύζυγός σας έχοντας στο πλευρό του μια τόσο δυναμική γυναίκα; Ηταν αρωγός στη δράση σας;
Δεν είναι εύκολο το να μεγαλώνεις 4 παιδιά, ειδικά όταν είναι μικρά. Υπήρξε εποχή που προσπαθούσα να είμαι σε όλα τέλεια. Ηταν λάθος. Πάντα αναγκάζεσαι να βάζεις προτεραιότητες στη ζωή. Κι ο εαυτός μας έχει όρια. Ημουν πολύ τυχερή επειδή η μητέρα μου όταν παντρεύτηκα ζήτησε μετάθεση σε νυχτερινό σχολειό για να μας βοηθήσει. Ημουν ακόμη πιο τυχερή γιατί ο άνδρας μου όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά βοήθησε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές μου, είναι το στήριγμα κι ο βοηθός μου, ίσως επειδή κι εκείνος έχει το μικρόβιο της κοινωνικής προσφοράς και συμπορευόμαστε και σ'αυτό το δρόμο.
μα τον προεδρο της δημοκρατίας Κωστη Στεφανόπουλο


Ποιός θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του Internet στην διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντος από την πυρηνική και βιοχημική απειλή; Πόσο συχνά σερφάρετε στο διαδίκτυο; Είστε fun της τεχνολογίας;



Από την βράβευση στο ξενοδ.ΜΕΓ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ με το βραβείο ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ- Χρυσό Πενάκι,


Το Ιnternet είναι μια πραγματικότητα. Την εποχή των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία έδινα τις δικές μου μάχες μεσα από το διαδίκτυο. Δεχόμουν τουλάχιστον 30 e-mails ημερησίως. Παρ' όλα αυτά δεν είμαι λάτρης του Διαδικτύου. Είμαι αναγκασμένη λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας να εκεπιδεύομαι συνεχώς στις νέες τεχνολογίες που όσο και αν είναι εξυπηρετικές είναι εξοργιστικό το πόσο γρήγορα ξεπερνιούνται και απαιτούν διαρκή επανεκπαίδευση.


Γιαυτό αφήνω στα παιδιά μου το σερφάρισμα, την ανάσυρση όσων με ενδιαφέρουν, την επισκευή των βλαβών και την αγορά του νέου υπολογιστή που ξεπερνιούνται σε εξοργιστικά γοργούς ρυθμούς. Εγώ από το κομπιούτερ θέλω να είναι μια έξυπνη γραφομηχανή (με διορθώσεις και λεξικό) να έχει φαξ και Ε Mail για να μη χρειάζονται διόρθωση τα προς δημοσίευση κείμενά μου. Για τα υπόλοιπα απλώς δεν έχω χρόνο, αρνούμαι να γίνω σκλάβος της τεχνολογίας, την χρησιμοποιώ σαν εργαλείο (ένας έξυπνος στυλογράφος) και πιστεύω ότι η ζωή είναι ομορφότερη με την απ'ευθείας ανθρώπινη επαφή.
στο Ζάππειο 1995


Υπάρχουν πράγματα τα οποία θα θέλατε να κάνετε και που να αποτελούν όνειρο ζωής;

Ονειρο ζωής δεν έχω κανένα, έξω από υγεία. Η δόξα και τα πλούτη είναι κενά. Πολλά μικροπράγματα τα επιθυμώ, όπως ταξίδια σε καθαρές άδειες ακρογιαλιές ή σε παρθένα δάση συντροφιά με τον άντρα μου φρέσκο ψαράκι στην παραλία ή καψαλισμένο στα κάρβουνα ψωμί, τη μοναξιά της φύσης. Εζησα πλούσια, νιώθω τυχερή γιατί τόσα μου χαρίστηκαν και πασχίζω κάπως ν'ανταποδώσω στους συνανθρώπους μου το περίσσευμα των δώρων που η ζωή μου πρόσφερε.



Στην Βαγδάτη με την Πρόεδρο των Γυναικών του ΙΡΑΚ και την κ. Μαργ. Παπανδρέου, 

Πόσο ρομαντική είναι η συγγραφέας Μαρία Αρβανίτη;

Φοβάμαι ότι ο ρομαντισμός πεθαίνει μπροστά στις χαίνουσες πληγές της ανθρωπότητας.

13 βιβλία μέχρι στιγμής στο ενεργητικό σας. Ποιά είναι η πηγή της έμπνευσής σας; Υπάρχει κάτι καινούργιο στα σκαριά, που θα θέλατε να μας αποκαλύψετε;
Στην αρχή έγραφα αποκλειστικά για τα πάθη των γυναικών. Αργότερα προσπάθησα να διαβάσω την ψυχή του γιου μου. Ζήλευα τον Σοφοκλή που έπλασε την Αντιγόνη και τον Ιψεν που έγραψε το Κουκλόσπιτο. Ακροβάτησα ανάμεσα στο πεζό και την ποίηση, πειραματίστηκα στη μελέτη, διήγημα, μυθιστόρημα και χρονογράφημα (μόνιμη συνεργασία με την εφημερίδα ΑΥΓΗ από το 1997 από την οποία τιμήθηκα με βραβείο Παύλος Παλαιολόγος 2000).

Δώστε μια συμβουλή στις φίλες του woman today.

«Ολα είναι γένους θηλυκού. Ολα αντέχουν. Καθώς το ευρύστομο πηγάδι που δε στερεύει το νερό. Και όλα εντός μου πλάθονται... Στα βάθη μου μακριά του τα σημαντικά κυοφορούνται. Οι υπόγειοι ποταμοί της πυρακτωμένης λάβας, η δημιουργία νέων ορυκτών. Οτι πολύτιμο στα βάθη μου κρατώ. Τρόπαιο στον τολμηρό το ριψοκίνδυνο, τον εκλεκτό μου... Ολα είναι γένους θηλυκού, όλα αντέχουν, όλα θα ξαναγεννηθούν τούτο το καλοκαίρι που εγκυμονούν τα σπλάχνα μου Και θάναι επί γης ειρήνη».

Δείτε ποιά είναι η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου στα σχετικά links
hpp://woman.flash.gr/interviews
Νίκος. Μιχαλίτσης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα