Οι Μαύρες Παρασκευές της κοπάνας

Οι Μαύρες Παρασκευές της κοπάνας

Η Black Friday όπως και ο άγιος Βαλεντίνος μας ήλθαν από την Αμερική. Ακολούθησαν την καταναλωτικά πετυχημένη συνταγή του Santa Clauss και -γιατί όχι; - αφού κινούν το εμπόριο.
Όμως φέτος στην Ελλάδα όλα τα κανάλια (και η ΕΡΤ) προέβαλαν την ετήσια πλέον κοπάνα των μαθητών για να στηθούν στις ουρές (κυρίως των ηλεκτρονικών ειδών), σαν απτή.απόδειξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Αναρωτιέμαι με τι λεφτά όλοι αυτοί οι έφηβοι αγοράζουν κινητά και ηλεκτρονικά παιχνίδια που στοιχίζουν περισσότερο από το μέσο μισθό των γονιών τους. Αναρωτιέμαι γιατί ο γονιός που δίκαια παραπονιέται για τους χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια εξακολουθεί να επιτρέπει στο παιδί του ν' αγοράζει αυτά τα πανάκριβα παιχνίδια, που με την εξέλιξη της τεχνολογίας μοιάζουν να είναι μιας χρήσης . Στην Αμερική τα παιδιά που ξενυχτούν μπροστά στα καταστήματα σε αυτή την ηλικία έχουν στην πλειοψηφία τους δουλέψει για το χαρτζιλίκι τους και στα 18 εξορίζονται από το σπίτι..
Όσο και αν σέβομαι και ακολουθώ την ελληνική παράδοση που θέλει τους γονείς να θυσιάζονται για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, πιστεύω ότι το δώρο στο παιδί είναι και μέσον Παιδείας. Λογικές σπατάλης. "εορτοδάνεια" και "αντισταθμιστικά οφέλη" οδήγησαν τη χώρα στην χρεωκοπία μια Black Friday διαρκείας από λαό και κυβερνήτες, που διαφήμιζαν για παροχές, που δεν είχαν να προσφέρουν.. 
Ανήκω σε κείνους, τους απροσάρμοστους, που ακόμη και σε εποχές ευμάρειας εφάρμοζα ότι τα παιδιά πρέπει να εκτιμούν τα αντικείμενα ανεξαρτήτως της οικονομικής τους αξίας, ενώ αντίθετα πρέπει να μετρούν το μόχθο της δουλειάς που αντιστοιχεί σε κάθε δραχμούλα που ξοδεύουν..
Όπως εμείς μάθαμε να σεβόμαστε τον κόπο των γονιών μας, έτσι και τα παιδιά και τα εγγόνια μας πρέπει να μάθουν να εκτιμούν την προσπάθεια που ενσαρκώνει ακόμη και το πιο ευτελές αντικείμενο. Δε μπορεί να τα εκπαιδεύουμε στην ανακύκλωση των πλαστικών και ταυτόχρονα να προωθούμε παντού οικολογικά επιβλαβέστερες συσκευασίες και ευτελέστερα καταναλωτικά.προϊόντα. Δε μπορεί να επιστρέψουμε ξανά στην ίδια λογική πλειοδοσίας υποσχέσεων από τους υποτίθεται υπεύθυνους πολιτικούς μας ηγέτες.
Αν και ζούμε στην εποχή  των αντικειμένων μιας χρήσης, πρέπει να όλοι, μικροί- μεγάλοι, να ξαναυπολογίσουμε την αμετακίνητη τιμή, όλων όσων έχουν πραγματική αξία. 
Η Μαύρη Παρασκευή τελείωσε και η χώρα πρέπει να προχωρήσει. Γιατί καλά τα καταναλωτικά πανηγύρια, αλλά και "φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι".

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

  1. Tzeni MasterChef Αρκετοί γονείς ακόμη και σήμερα εργάζονται νυχθημερόν για να μη λείψει από τα βλαστάρια τους τίποτα. Τα ακριβά κινητά, τα λάπτοπ και τα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια υποκαθιστούν την ΑΠΟΥΣΙΑ των γονιών από την ζωή των παιδιών τους....υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν στο (οτι φαίνεσαι είσαι).

    Στάθης Χριστοδουλόπουλος Δυστυχώς, Μαρία, εμείς ως γονείς(όχι όλοι βεβαίως) μάθαμε τα παιδιά μας το επάγγελμα του πελάτη- καταναλωτή , όπως και το ρήμα" δικαιούμαι," ενώ μας είναι άγνωστο το "υποχρεουμαι".Καλό Σαββατοκύριακο

    Maria-Ras Kapsalaki Κυρία Μαρία μια εκδοχή είναι ότι όσοι δεν μπορούν να δώσουν αξίες και αγάπη στους άλλους προσπαθούν να εξαγοράσουν την αγάπη τους με υλικά δώρα....

    Δημήτρης Σωτηρόπουλος Αν υπηρχαν λεφτα, δεν θα υπηρχαν Black Year (και οχι μονο Black Friday) στην Ελλαδα. Πολλοι, μικροι και μεγαλοι, περιμεναν αυτες τις μερες για να παρουν πραγματα που χρειαζονται εδω και μηνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Ζαχαρόπουλος Νίκος · 39 κοινοί φίλοι
    Μαρία καλημέρα πόσο δίκιο έχεις και πόση αλήθεια έχει η ανάρτηση σου δυστυχώς ζούμε Εποχές Παρακμής στην Ελλάδα σε όλα...

    Σωτήρης Σωτηρόπουλος Ανάκαμψη της οικονομίας σε αριθμούς ειναι.... (Το ειπε χτες και ο αντικυβερνητικός πολυς Μιχαλος)
    Δεν ξερω τι "ανάκαμψη" των αξιών και της ηθικης αντιστασης του λαου (και κυριως των νεων) ειναι....
    σ. Γιατι εχεις ερωτημα που βρισκουν τα λεφτά -των μπαμπάδων τους. Στα στρώματα τα μαυρα τα "λεφτα υπαρχουν" πούλεγε ο αληστου μνημης ΓΑΠ....

    Amanda Sotiropoulou Η άκρατη καταναλωτική μανία είναι και αυτή μία από τις συνιστώσες του καπιταλιστικού φασισμού και εξαθλίωσης από την άλλη. Ο κόσμος ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα δίνει εκεί που λιγότερο χρειάζονται, φορτώνοντας τις πιστωτικούλες και τα δάνεια στις τράπεζες, και το ίδιο διδάσκει και στους νέους μας. Να γνωρίζουν κάτι πόσο κάνει και αν είναι αναλώσιμο, αλλά ΟΧΙ την αξία του.

    Χρήστος Αλμπάνης Φτωχός κάποτε θεωρείτο εκείνος που δεν είχε ψωμί -μποπότα γιά να φάει σήμερα θεωρείται εκείνος που δεν μπορεί να πάρει ένα αξίας κινητό.Ο ΓΑΠ επιβαιβεώνεται στο λεφτά υπάρχουν.

    Annitsa Varchalama Arvaniti Εχεις απολυτο δικιο Μαρια μου ισως η δικη μας γενια μεγαλωσε τα παιδια της μαθαίνοντας τους την αξια του χρηματος και την διαφορα αναμεσα στο περιττο και το απαραιτητο εστω κι αν υπηρχε η δυνατοτητα και για το περιττο τωρα μπορει να στερηθουν αλλα πιο σημαντικα πραγματα για ένα κινητο ,σημεια των καιρων

    Lina Tritaris Κι εγώ αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν να έκαναν "κοπάνα" και μάλιστα να έχουν στη τσέπη τους χρήματα . Τη στιγμή που οι περισσότερες οικογένειες πριν τελειώσει ο μήνας , δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ούτε ψωμί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα