H μυθολογική ιστορία της Σαντορίνης με το Τσιφορικό στυλ του Δημήτρη Πράσσου



 Στο αξιόλογο περιοδικό «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους» το οποίο εκδίδεται επι πολλά χρόνια από τις Εκδόσεις ΕΡΡΙΝΗ (Φιλιππότης) και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με Έπαινο περιέχεται το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του δικού μας (αν και Πελοποννήσιος επέλεξε τη Σαντορίνη σαν δεύτερη πατρίδα)  Δημήτρη Πράσσου με τίτλο «Αργοναύτες, Σαντορίνη και Λιβύη».

Είχα πολλά χρόνια να διαβάσω ένα τόσο απολαυστικό κείμενο που ταυτόχρονα να είναι ιστορικά σωστό και τεκμηριωμένο, που να πληροφορεί διασκεδαστικά και που να αποτελεί ένσαυσμα για περισσότερες αναγνώσεις. 

Γνωρίζω το Δημήτρη μέσα από τη δημοσιογραφική του προσφορά και εκτιμώ το δημοσιογραφι΄κό του ήθος και την επάρκεια που δυστυχώς είναι πλέον σπάνια στον έντυπο ή ηλεκτρονικό χώρο. Το κείμενο αυτό ανέδειξε και τη συγγραφική του δεινότητα που θυμίζει τον αείμνηστο Τσιφόρο ή το Φρέντι Γερμανό χωρίς όμως να τους αντιγράφει. Είναι σημαντικό το πώς τόσο ευρύ πεδίο πληροφοριών ταξινομήθηκε με επάρκεια και οργανώθηκε έτσι ώστε τόσο ο αμύητος όσο και ο μελετητής να αντλούν το ουσιώδες με την ίδια ευχαρίστηση. Είναι πολύ δύσκολο να συνδυαστεί ουσιαστική γνώση με απολευαστική ανάγνωση και ο Δημήτρης τα καταφέρνει. Για όσους ψάχνουν πιο βαθιά υπάρχουν πάντα οι κρυφοί συμβολισμοί των περιγραφόμενων μύθων που αποκτούν διαχρονικότητα και παγκοσμιότητα ειδικά σήμερα, που η Σαντορίνη ταυτοποιείται διεθνής. «Ζήσε στην Ελλάδα το μύθο σου» διαφήμιζε κάποτε ο ΕΟΤ. Η Σαντορίνη είναι πλασμένη με το υλικό των μύθων μας θυμίζει ο Δημήτρης και γιαυτό ποτέ δεν πρόκειται να εξευτελιστεί όσες ιστορικές μεταμορφώσεις και αν αντέξει.

Σε ευχαριστούμε Δημήτρη και γιαυτή τη σημαντική προσφορά στην ιστορική καταγραφή του νησιού μας. 

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη