Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το αίμα της ανθρωπιάς μας


Το αίμα της ανθρωπιάς μας

Ειλικρινά έμεινα εμβρόντητη όταν μετά την ανόητη προσπάθεια δημιουργίας Τράπεζας αίματος από τη «Χρυσή Αυγή» ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ, διάβασα στην επίσημη ιστοσελίδα του 902 (17-5-2013) ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για αιμοδοσία ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Ποτέ δε φανταζόμουν ότι το ΚΚΕ, του οποίου την ιστορική διαδρομή σέβομαι απεριόριστα και με το οποίο συμπορεύθηκα επί πολλά χρόνια σε δρόμους ειρήνης θα υιοθετούσε Χρυσαυγίτικες πρακτικές σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως η Αιμοδοσία.
Επειδή επί πολλά χρόνια είχα εργασθεί σε Σταθμούς Αιμοδοσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ήδη πήρα θέση απέναντι στην πρόκληση της ΧΑ http://mariasot.blogspot.gr/2012/07/blog-post_10.html
 καταθέτω υπεύθυνα.
    1)Το αίμα εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι καταναλωτικό αγαθό και ΔΕΝ αφορά ανέργους, καταπιεζόμενους εργάτες ή πλουτοκράτες, αλλά ΜΟΝΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ανθρώπους που συνήθως η επιβίωσή τους κρέμεται από μια φιάλη αίματος.
    2) Μόνο σε παλιές μελό ταινίες μπορεί κανείς να δει να γίνεται μετάγγιση από τον ένα άνθρωπο στον άλλο. Σήμερα το αίμα και τα παράγωγά του μεταγγίζεται σε άτομα με ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ τη συμβατότητα. Υπάρχουν άτομα που για θρησκευτικούς λόγους ή άλλους λόγους αρνούνται τη μετάγγιση με τίμημα τη ζωή τους και άτομα που για να επιβιώσουν συλλέγουν εφ΄ όρου ζωής και καταψύχουν το ίδιο τους το αίμα (για λόγους συμβατότητας) για να το χρησιμοποιήσουν όποτε και αν το χρειαστούν.
Οι ενώσεις αιμοδοτών οργανώνονται λόγω της τεράστιας ανάγκης των τραυματιών ή ασθενών (ειδικά στη χώρα μας με το πρόβλημα της Μεσογειακής Αναιμίας) και την απροθυμίας των υγιών ατόμων να είναι συστηματικά εθελοντές αιμοδότες. Οι επί πληρωμή Τράπεζες αίματος που υπήρχαν κάποτε στην Ελλάδα (όπως και στο εξωτερικό) καταργήθηκαν μετά την πτώση της Χούντας με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο στρατός μάλλον εκβιαστικά για τους νεοσύλλεκτους γίνεται ο κύριος αιμοδότης των νοσοκομείων μας. Γιαυτό και σύλλογοι πολιτιστικοί ή εργαζομένων οργανώνουν ημέρες αιμοδοσίας, συνήθως με αντάλλαγμα κάποια ή κάποιες μέρα «άδειας αιμοδοσίας» ανάλογα με την ενθάρρυνση του εργοδότη. Είναι καθεστώς ότι κάθε Σύλλογος ή Σωματείο δικαιούται να ζητήσει για τα μέλη του κάλυψη σε περίπτωση ανάγκης, όπως και οι μεμονωμένοι εθελοντές αιμοδότες με την κάρτα τους, χωρίς αυτό να διαφημίζεται.
Αν η Χρυσή Αυγή ξεκίνησε αυτό το υποκριτικό παιχνίδι δημοσιότητας με τις Αιμοδοσίες παίζοντας με τον εθνικισμό για ψηφοθηρία, δε φανταζόμαστε ποτέ ότι το ιστορικά καταξιωμένο ΚΚΕ θα επαναλάμβανε την ίδια πρακτική με ταξικά δήθεν κριτήρια. Και αν για τους ΧΑ το κριτήριο είναι η εντοπιότητα, ποιο είναι το κριτήριο του ΚΚΕ στη εποχή που οι τέως κουμουνιστές από Ρωσία και Κίνα γίνονται πλουτοκράτες και οι παλιοί πλουτοκράτες αυτοκτονούν παγκόσμια μέσα στην οικονομική κρίση;
Το αίμα παραμένει (μέχρι να βρεθεί τρόπος υποκατάστασής του) το μόνο αναντικατάσταο φάρμακο που δίνει πραγματικά ζωή από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο. Την εποχή που το κράτος στερεί από τους ασθενείς ακόμη και την ασπιρίνη, το αίμα και τα παράγωγά του πάνω από τους κανόνες της αγοράς είναι δώρο αγάπης και αλληλεγγύης. Σήμερα ο απελπισμένος από την κρίση πολίτης το μόνο, που δε χρειάζεται, είναι η (στο παιχνίδι της ψηφοθηρίας και του εντυπωσιασμού) αμφισβήτηση της γενναιοδωρίας -που κάθε αιμοδότης αποδεικνύει- καταθέτοντας κάθε φορά από το αίμα της καρδιάς του για κάθε άρρωστο συνάνθρωπο. Αυτό το αίμα που, πάνω από χρώμα, φύλο, φυλή, θρησκεία, ή όποιον άλλο διαχωρισμό, παραμένει το αίμα της ανθρωπιάς μας.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
Αίμα για τις ανάγκες της τάξης μας και όχι για τα κέρδη της πλουτοκρατίας
Δημοσίευση: Παρ, 17/05/2013 - 19:06Αιμοδοσία διοργανώνει τοΠΑΜΕ, απευθυνόμενο σε όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τις Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ Αττικής με σύνθημα «Αίμα για τις ανάγκες της τάξης μας και όχι για τα κέρδη της πλουτοκρατίας», δείχνοντας το δρόμο της έμπρακτης αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης στο δίκιο της εργατικής τάξης.
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιούνη 2013 και ώρα 10.00 το πρωί έως 4.00 το απόγευμα στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β, τηλέφωνα 210 3833786 και 210 3301847).
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977247591.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλοκαίρι: Βουνό ή θάλασσα;

Αρκετά με το κήρυγμα για τον αποκλειστικό θηλασμό!

Μια φίλη έφυγε