Οι Χιμπακούσα του "Πλοίου της Ειρήνης" τιμούν το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Ακόμα μια φορά
το ιαπωνικό «Πλοίο της Ειρήνης»» στον Πειραιά
Στις 18 Αυγούστου 2013 κατέπλευσε στο Λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενο από την Κύπρο (15 Αυγούστου) και Τουρκία (17 Αυγούστου) το «Πλοίο της Ειρήνης», το οποίο πραγματοποιεί το 80ο ταξίδι του γύρω από τη γη, διάρκειας 85 ημερών αυτή τη φορά (18 Ιουλίου – 10 Οκτωβρίου) , με αίτημα έναν κόσμο ελεύθερο από τα πυρηνικά όπλα και την πυρηνική απειλή.
Στο «Πλοίο της Ειρήνης» επιβαίνουν 800 φίλοι της Ειρήνης από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και εννέα «Χιμπακούσα» (επιζώντες των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι – 6 και 9 Αυγούστου 1945).
Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε την συγκεκριμένη επίσκεψη. Για την ακρίβεια, το πρώτο ταξίδι γύρω από τη γη του Πλοίου της Ειρήνης, το 1990, είχε αφετηρία και τέρμα το λιμάνι του Πειραιά, με το πλοίο «Ωκεανός» της «Ηπειρωτικής».
Ακολούθησαν άλλα 79 ταξίδια (μαζί με το τωρινό), με αφετηρία την Ιαπωνία, και άλλες επισκέψεις στον Πειραιά, με εκδηλώσεις υποδοχής από τους εκάστοτε δημάρχους Πειραιά, άλλους τοπικούς φορείς και τις Ελληνικές οργανώσεις ειρήνης.
Ξεχωριστά να αναφέρουμε την επίσκεψη του Αυγούστου 2004, που είχε συνδυαστεί με ωραία πολιτιστική εκδήλωση στο «Βεάκειο» (τότε Δήμαρχος Πειραιά ο Παν. Φασούλας), όπως και εκείνη του 2007 (5 Απριλίου), που είχε συνδυαστεί με την υποστήριξη της διεθνούς καμπάνιας για τη μη αλλαγή του άρθρου 9 του Συντάγματος της Ιαπωνίας, που προβλέπει τη μη στρατιωτικοποίηση της χώρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Στις 16 Οκτωβρίου 2008 είχαμε υποδεχθεί ξανά το «Πλοίο της Ειρήνης» στον Πειραιά και τότε είχαμε απευθύνει από κοινού «Έκκληση για έναν αποπυρηνικοποιημένο κόσμο και μια αποπυρηνικοποιημένη Ευρώπη».
Το 2011, όταν ήρθε το «Πλοίο της Ειρήνης» στον Πειραιά, είχε ήδη συμβεί η καταστροφή της Φουκουσίμα και τότε είχαμε συναντηθεί με τους επιβάτες του στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας με τον Ιαπωνικό λαό και τη νέα του δοκιμασία.
Το 2012, το κύριο θέμα μας ήταν η μετατροπή της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, προς υποστήριξη της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για τη σύγκληση ως τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου Διεθνούς Διάσκεψης για το ζήτημα, την οποία είχε αναλάβει η Φιλανδία, αλλά είχε τορπιλίσει η κυβέρνηση του Ισραήλ, αρνούμενη να πάρει μέρος, ενώ η κυβέρνηση του Ιράν και άλλων χωρών της Μ. Ανατολής είχαν δηλώσει συμμετοχή.
Επόμενη επίσκεψη το Μάη του 2013 που ήταν ενταγμένη στο «Έτος Λαμπράκη» και είχε κύριο θέμα την αλληλεγγύη με τον Ελληνικό λαό (Solidarity with the Greek people).
ο δήμαρχος Νίκαιας κ Γιώργος Ιωακειμίδης με τον αρχαιότερο Χιμπακοούσα κ Ικεντα Ακίρα προσέρχεται για την κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της Μάντρας
Τούτη τη φορά, συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη με στόχο να ενώσουμε το αντιφασιστικό και αντιπολεμικό μήνυμα του μπλόκου της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944) με το αίτημα της κατάργησης όλων των πυρηνικών όπλων, που κλείνει μέσα του το σύνθημα «όχι άλλη Χιροσιμα – όχι άλλο Ναγκασακι», που αποτελεί προειδοποίηση για όλη την ανθρωπότητα.

κατάθεση στεφάνου και φόρος τιμής στους νεκρούς της Μάντρας από τα θύματα του πυρηνικού ολέθρου

Στη Νίκαια
΄Αφιξη των Χιμπακούσα στη Μάνδρα (από την Ακρόπολη).
Χαιρετισμός του Δημάρχου Νίκαιας – Ρέντη κ Γιώργου Ιωακειμίδη
O κος Ιωακειμίδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι επέτοιοι των θλιβερών γενονότων βρίσκονται τόσο κοντά αν και τότε οι δυο λαοί βρισκόντουσαν σε αντίθετα στρατόπεδα. Υπενθύμισε ότι ο πόλεμος και για τα δυο στρατόπεδα επέφερε μόνο δεινά για τους απλούς ανθρώπους και εκθείασε την αγωνιστικότητα των Χιμπακούσα, συγκρίνοντάς τη με το παράδειγμα θυσίας των ηρώων του Μπλόκου. Τόνισε την ανερχόμενη δύναμη του ναζισμού στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και  ευχήθηκε η ανθρωπότητα να μη ξαναζήσει τέτοιες φρικαλεότητες.

Χαιρετισμός από την μορφωτική ακόλουθο της Ιαπωνικής πρεσβείας
Μήνυμα κκ Δημάρχων Χιροσίμα και Ναγκασάκι
Μήνυμα Αντιπροέδρου κυβέρνησης και υπουργού ΥΠΕΞ κ Ε.Βενιζέλου
Μήνυμα δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας
Ιστορικό του Μπλόκου της Κοκκινιάς - από την Ειρήνη Ρηνιώτη
η διευθύντρια του Μουσείου κα Ειρήνη Ρηνιώτη


Χαιρετισμός της Ελληνικής Επιτροπής Υποδοχής
19.00 Προβολή ταινίας « Η Κραυγή της Χιροσίμα», βασισμένης στο
ομότιτλο βιβλίο του Μιχάλη Περιστεράκη. (Σκηνοθεσία Γιάννης
Κατωμερής – στο ρόλο της Χιμπακούσα Τομινάγκα η Μάνια
Παπαδημητρίου)
η κα Μάνια Παπαδημητρίου
19.00 Μαρτυρίες από τους Χιμπακούσα Χιροσίμα-Ναγκασάκι.
Aρχικά μίλησε ο εκπρόσωπος των Χιμπακούσα Ακίρα Ικέντα 
Χαιρετισμός του Χιμπακούσα Akira Ikeda
στην εκδήλωση στη Μάνδρα Κοκκινιάς
18-8-2013


Το Πλοίο της Ειρήνης περιοδεύει στον κόσμο διατρανώνοντας την απανθρωπιά των πυρηνικών όπλων και διακηρύσσοντας την ανάγκη για την πλήρη απόγόρευση της χρησης και κατοχής τους. Από το 2008 142 Hibakusha ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας τις προσωπικές τους μαρτυρίες και κένοντας έκκληση για πυρηνικό αφοπλισμό.

Τον Αύγουστο του1945, πάνω από 200,000 ζωές χάθηκαν σε δευτερόλεπτα με τη χρήση μόνο 2 πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Σήμερα 8 από τους επιζήσαντες, 5 από τη Hiroshima και 3 από το Nagasaki, θα σας βεβαιώσουν για τό πόσο σκληρά και απάνθρωπα είναι τα πυρηνικά όπλα και θα σας εξηγήσουν γιατί είναι απαραίτητη η εξάλειψη των 18,000 πυρηνικών όπλων υπάρχουν ακόμη στον πλανήτη. Επιπρόσθετα εκθέτουμε φωτογραφίες, που δείχνουν τι έκαναν οι πυρηνικές βόμβες και σας καλούμε βλέποντας τις φωτογραφίες να νιώσετε το μέγεθος της τραγωδίας.

Το 2008, επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο Πειραιά όπου συνντηθήκαμε με τον τότε δήμαρχο κ Παν. Φασούλα. (το Πλοίο της Ειρήνης επισκέπτεται την Ελλάδα από το 1990 και όλες οι δημοτικές αρχές του Πειραιά ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης συνεργάστηκαν στενά και συμπαραστάθηκαν στο έργο του). Του ζητήσαμε να συνυπογράψει τη διακήρυξη των δημάρχων Χιροσίμα και Ναγκασάκι και το έκανε με μεγάλη προθυμία. Το είχαμε καταγράψει σε DVD

Σε άλλα ταξίδια συναντηθήκαμε με δημάρχους καισυγκεντρώσαμε υπογραφές από 22 πόλειςs. Επιπρόσθετα από το 1977 έχουμε συγκεντρώσει υπογραφές από δημάρχους και τοπικές αρχάς στην Ιαπωνία , ενώ 80 χώρες υπέγραψαν τη διακήρυξη ' Inhumanity of Nuclear Weapon' στην Συνάντηση του ΟΗΕ για την Nuclear Non-proliferation treaty στη New York το 2010.
Αν και οι 5 πυρηνικοκάτοχες χώρες και οι χώρες στην επιρροή τους όπως η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη υπογράψει, Norway, Denmark, Iceland and Luxemburg , 4 χώρες του NATO συμμετείχαν φέρνοντάς μας πιο κοντά σε ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά. Πιστεύουμε ότι οι δικές μας δραστηριότητες όπως και άλλων συναφών οργανώσεων βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση γιαυτό και συνεχίζουμε να βροντοφωνάζουμε Όχι ξανά Χιροσίμα και Ναγκασάκι όχι ξανά πόλεμος και σας καλούμε να μας υποστηρίξετε.
Το 2008, 10 Χιμπακούσα ταξίδεψαν για 2 βρομάδες και κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού μάθαμε ότι 700.000 πολίτες σκοτώθηκαν από τους Ναζί από το 1942 μέχρι το1944. Στην Καισαριανή αποθέσαμε λουλούδια και ακούσαμε την ιστορία από ένα επιβιώσαντα . Μοιραστήκαμε τα αισθήματά τους και προσευχηθήκαμε για τις ψυχές τους αποφασισμένοι να υψώσουμε δυνατότερα τη φωνή μας για να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να συμβεί κάτι ανάλογο. on the monument and listened to a miracle escaping story from the only survivor of the Massacre.
Στο Βιετνάμ συναντήσαμε τα θύματα του Πορτοκαλί Παράγοντα, ενός χημικού όπλου που έριξαν οι ΗΠΑ. Στη Σιγκαπούρη ακούσαμε για τα εγκλήματα που έκαναν οι ιάπωνες στρατιώτες κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει και σήμερα προβλήματα με την Κορέα και την Κίνα λόγω της “απάνθρωπης δράσης” της τότε. Πρέπει να διδαχθούμε από τη σημερινή φιλική σχέση Γερμανίας Γαλλίας και να εμπεδώσουμε την ειρήνη στην περιοχή μας. Πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία στην Ελλάδα για να χαράξουμε ένα μονοπάτι ειρήνης.

παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από το DVD 'My joutney with Hibakusha'
Ακολούθησε η εισήγηση της νεαρής Σιάκο Σάνο εκπροσώπου της επιτροπής νέων του Πλοίου της Ειρήνης
Αποκάλυψε ότι είναι Χιμπακούσα τρίτης γενιάς, (η γιαγιά της πήγε στη Χιροσίμα 10 μέρες μετά για να βοηθήσει στη διανομή τροφίμων) αλλά ότι δεν είχε ακούσει τη γιαγιά της να μιλά γιαυτό μέχρι που ασχολήθηκε με το πλοίο της Ειρήνης. Μίλησε τον κοινωνικό αποκλεισμό που υπέστησαν όσοι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια και για τις επανειλημμένες αποβολές που υπέστη η μητέρα και η γιαγιά της. (Ας σημειωθεί ότι  ενώ στα πειραματόζωα γνωρίζουμε τις καταστρεπτικές συνέπειες της ραδιενέργειες μέχρι 5η γενιά) ΔΕΝ έχει γίνει καμιά μελέτη στους ανθρώπους μετά τη δεύτερη γενιά, ενώ και οι μελέτες που έγιναν στην πρώτη γενιά υποβαθμίστηκαν επειδή η Ιαπωνία βρισκόταν υπό αμερικανική κατοχή). Είπε ότι θεωρεί τον εαυτό της τυχερό επειδή δουλεύει με τους τελευταίους Χιμπακούσα και ακούει από πρώτο χέρι τις ιστορίες τους. Και οι ίδιοι θεωρούν ότι έκαναν λάθος επειδή πίστεψαν ότι η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων ήταν μια θετική διέξοδος της τραγωδίας τους. Οι συνέπειες της ραδιενέργειας ξεπερνούν την πολεμικής τους χρήση και αυτό το έμαθαν καλά με το ατύχημα στη Φουκούσιμα, το οποίο συνεχίζει να διαρρέει ραδιενέργεια μολύνοντας τα ύδατα και έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες ελέγχου. Πιστεύουν ότι ο μόνος λόγος ύπαρξης των πυρηνικών εργοστασίων είναι η σχέση τους με τα πυρηνικά όπλα και γιαυτό και ταξιδεύουν σε χώρες όπως η Τουρκία για να αποτρέψουν την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων.
Ερωτήσεις κοινού
19.20 Έκκληση για Αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή.
 Αποχαιρετισμός με φυσαρμόνικα
20.00 Δείπνο για τους καλεσμένους από το Πλοίο της Ειρήνης από το
Δήμαρχο Νίκαιας – Ρέντη στο χώρο του δημοτικού κηποθεάτρου (Θηβών).

Αναχώρηση από τη Νίκαια για το Λιμάνι του Πειραιά.  
NO MORE HIROSHIMA_ NO MORE NAGASAKI -NO MORE WARS


                                                    ΜΗΝΥΜΑ
Του Δημάρχου της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι


Αποτελεί τιμή για μένα και ευχαρίστηση να απευθύνω αυτό το μήνυμα, με την ευκαιρία των εκδηλώσεών σας, που οργανώνουν ελληνικές Μ.Κ.Ο. σε ανάμνηση των πυρηνικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
Στις 6 Αυγούστου 1945 η Χιροσίμα έγινε στάχτες από μία ατομική βόμβα. Τα σπίτια που ζούσαμε, οι ζωές μας, τα έθιμα που τηρούσαμε, όλα εξαφανίστηκαν. Εκατόν σαράντα χιλιάδες πολύτιμες ζωές –νηπίων μέχρι γιαγιάδων– αφαιρέθηκαν από τη Χιροσίμα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι επιζώντες μας, οι «Χιμπακούσα», έζησαν τον βομβαρδισμό με σάρκα και αίμα. Ύστερα, υποχρεώθηκαν να ζήσουν με τις συνέπειες και την κοινωνική προκατάληψη. Παρόλα αυτά, άρχισαν πολύ γρήγορα να διηγούνται στον κόσμο τις εμπειρίες τους. Υπερβαίνοντας την οργή και το μίσος, αποκάλυψαν την έσχατη απανθρωπιά των πυρηνικών όπλων και εργάστηκαν ακούραστα για την κατάργηση αυτών των όπλων.
Τούτο το καλοκαίρι, προκειμένου να μεταφέρει τις δοκιμασίες τους, την θλίψη τους, τον πόνο τους και την ανιδιοτελή επιθυμία τους σ΄όλο τον κόσμο, η Χιροσίμα άρχισε προσεκτικά να εκπαιδεύει επίσημους διαδόχους των Χιμπακούσα, με στόχο να κληρονομήσουν και να μεταφέρουν στις επόμενες γενιές των επιζώντων τις εμπειρίες και τα αιτήματά τους.
Αποφασισμένοι να μην αφήσουμε ποτέ τον πυρηνικό βομβαρδισμό να ξεθωριάσει από τη μνήμη, επιδιώκουμε να μοιραζόμαστε με όλο και περισσότερους ανθρώπους την επιθυμία για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα.
Φέτος τον Αύγουστο, πραγματοποιήσαμε στη Χιροσίμα ένα γενικό συνέδριο της κίνησης «Δήμαρχοι για την Ειρήνη», της οποίας τα μέλη είναι πλέον πάνω από 5.700 πόλεις.
Την επόμενη άνοιξη, η Χιροσίμα θα φιλοξενήσει μια υπουργική συνάντηση της Πρωτοβουλίας για τον Αφοπλισμό και τη μη Διασπορά, που αποτελείται από 10 μη πυρηνικές χώρες, της Ιαπωνίας συμπεριλαμβανομένης.
Μέσω αυτών και άλλων διεθνών διασκέψεων καθώς και ποικίλων άλλων φιλειρηνικών εκδηλώσεων, πιστεύουμε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε το αίτημα των «Χιμπακούσα» στο εσωτερικό και διεθνώς.
Με την έννοια αυτή, σας είμαστε ευγνώμονες για τις φιλειρηνικές σας προσπάθειες μέσω διάφορων εκδηλώσεων, στις οποίες ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
Θα ήθελα να ζητήσω από όλους σας να κάνετε δική σας την υπόθεση της Χιροσίμα και να προσπαθήσουμε μαζί για διαρκή παγκόσμια ειρήνη για την ανθρωπότητα.
Κλείνοντας, εκφράζω τις θερμότατες ευχές μου για καλή υγεία και ευημερία σε όλους τους συμμετέχοντες.

6 Αυγούστου 2013

Καζούμι Ματσούι
Δήμαρχος της Χιροσίμα
Πρόεδρος της Παγκόσμιας κίνησης
«Δήμαρχοι για την Ειρήνη»

ξενάγηση στο χώρο της θυσίας από την διαυθύντρια του Μουσείου και Ειρήνη Ρηνιώτη
Μήνυμα από την ιαπωνική οργάνωση Hidankyo
(Συνομοσπονδία των οργανώσεων των θυμάτων των πυρηνικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι)

Αγαπητοί φίλοι,

Εκ μέρους των 200.000 επιζώντων των ατομικών βομβών που ρίχτηκαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, πριν 68 χρόνια, εκφράζουμε τη θερμή φιλία μας προς τον Ελληνικό λαό και τις Ελληνικές ΜΚΟ που εργάζονται για την ειρήνη και την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.
Προσευχόμαστε για κάθε επιτυχία των εκδηλώσεων που οργανώνετε στη μνήμη των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων των βομβαρδισμών και υπέρ της μετατροπής της Μ. Ανατολής σε ζωή ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.
Τα πυρηνικά όπλα είναι αντιανθρώπινα με τον πιο ωμό τρόπο και ο σκοπός δεν είναι άλλος από την μαζική εξόντωση. Τα μισητά αυτά όπλα δεν επιτρέπουν ούτε έναν ανθρώπινο θάνατο. Εκείνοι που επιβιώνουν από τον βομβαρδισμό, υποφέρουν από τις ραδιενεργές συνέπειες για όλη τους τη ζωή και βασανίζονται από τον αργό θάνατο.
Εμείς, οι επιζώντες έχουμε χρέος να μιλήσουμε και για εκείνους που χάθηκαν και δεν έχουν φωνή. Συνεχίζουμε να ζητούμε από την διεθνή κοινότητα να προχωρήσει στην γρήγορη και πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων, που δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την ανθρωπότητα και που η ίδια η ύπαρξή τους δεν μπορεί να είναι ανεκτή.
Τα διεθνή πολιτικά κινήματα που συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην απάνθρωπη φύση των πυρηνικών όπλων έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος.
Εμείς, που υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες της απάνθρωπης φύσης των πυρηνικών όπλων και τη ζήσαμε στα ίδια τα κορμιά μας, νοιώθουμε ακόμα μεγαλύτερο το βάρος και την ευθύνη της απόλυτης καταγγελίας τους.
Επαναδεσμευόμαστε σ΄αυτή την υπόθεση, αλληλέγγυοι με τις οργανώσεις σας.

Τόκιο, 6 Αυγούστου 2013
η κα Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, πρόεδρος της "Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής" εκ των μελών υποδοχής του πλοίου της ειρήνης

Με την κατάσταση στην Μ. Ανατολή, εκρηκτική από πολλές απόψεις, επανερχόμαστε ως Επιτροπή Υποδοχής του «Πλοίου της Ειρήνης» με νέα Έκκληση για Αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή, την οποία καταθέτουμε στη Βουλή και στην Ελληνική κυβέρνηση.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ- 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Μεσόγειο του Ιαπωνικού «Πλοίου της Ειρήνης» που πραγματοποιεί το γύρο της γης για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα και την πυρηνική απειλή, οι υπογράφουσες ελληνικές φιλειρηνικές οργανώσεις που συμμετέχουμε στην Ελληνική Επιτροπή Υποδοχής του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά στις 18 Αυγούστου 2013, απευθύνουμε την ακόλουθη έκκληση:

Η Μέση Ανατολή είναι η πιο εύφλεκτη η περιοχή της γης με πολλές εστίες σύγκρουσης. Απορροφά σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. Δοκιμάζεται από ξένες επεμβάσεις, αιματηρότατους πολέμους, κατοχές και καταπατήσεις δικαιωμάτων, με πρώτο το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967.
Ανησυχούμε έντονα για το ενδεχόμενο μετατροπής της Μ. Ανατολής και σε πεδίο πυρηνικού ανταγωνισμού. Στην περίπτωση αυτή, η απειλή για την ευρύτερη περιοχή μας και την παγκόσμια ειρήνη θα είναι τεράστια.
Ο κίνδυνος διασποράς των πυρηνικών όπλων στη Μ. Ανατολή είναι μεγαλύτερος απ΄ οπουδήποτε αλλού. Ήδη υπάρχει το παράνομο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής μπορεί να υποκύψουν στον πειρασμό απόκτησης πυρηνικών όπλων στο μέλλον. Από την άλλη, δεν μας διαφεύγει ότι το ζήτημα αυτό χρησιμοποιείται και σαν πρόσχημα για νέες επεμβάσεις και πολεμικές απειλές.
Πηγή ανησυχιών είναι και η εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων, με τα ερωτήματα γύρω από την ασφάλειά τους να εντείνονται μετά και την τραγωδία και της Φουκουσίμα, ενώ τα απόβλητά τους είναι πολύ πιθανό να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε θάλασσα θανάτου και τις χώρες της περιοχής σε τοξικές χωματερές.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε στόχο προτεραιότητας την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Πρόταση ζωής για την περιοχή και όλη την ανθρωπότητα και μεγάλο βήμα στον αγώνα για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων παντού στον κόσμο.
Ζητούμε την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων της Γ.Σ. του ΟΗΕ και υποστηρίζουμε τη σύγκληση από τον ΟΗΕ διεθνούς διάσκεψης για τον στόχο αυτό.
Καλούμε το Ισραήλ, μόνη χώρα της περιοχής που δεν έχει προσχωρήσει στη Συμφωνία μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (ΝΡΤ) να το κάνει χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από καμία χώρα. Δεν αποτελούν μέσα άμυνας τα όπλα αυτά, ούτε υπάρχει άμυνα απέναντί τους. Έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με γνωμοδότησή του το 1996.


Υπογράφουν

-Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη
-Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου
-Κίνηση Πολιτών κατά του Ρατσισμού
-Πανελλήνια Ιατρική Εταιρία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (μέλος της IPPNW – Νόμπελ Ειρήνης 1985)
-Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ – μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)
Φίλοι της φύσης» - «Friends of Nature/Greece»
-]Συνυπογράφει η Ιαπωνική ΜΚΟ «Πλοίο της Ειρήνης», που έχει συμβουλευτική θέση στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών 

ανταλλαγή αναμνηστικών ανάμεσα στο δήμαρχο Νίκαιας και τους Χιμπακούσα

Χαιρετισμός κ. Eυάγγελου Βενιζέλου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με την επίσκεψη του «Πλοίου της Ειρήνης» στον Πειραιά (18 Αυγούστου 2013)
Εξήντα οκτώ χρόνια μετά το διπλό πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές χάρη σε πρωτοβουλίες, όπως αυτή του «Πλοίου της Ειρήνης» που για άλλη μια φορά υποδεχόμαστε στο φιλόξενο λιμάνι του Πειραιά.
Η επίσκεψη του στη χώρα μας μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της προσήλωσης στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αξίες κοινές μεταξύ του φίλου ιαπωνικού λαού και του ελληνικού.
Εκφράζοντας, πιστεύω, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και εύχομαι καλή συνέχεια στο ταξίδι σας.
ανάμεσα στο κοινό ο σκηνοθέτης της ταινίας κ Γιάννης Κατωμερής, και από την επιτροπή υποδοχής Πάνος Τριγάζης, Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα