Γυναίκες στα αρχεία.

Γυναίκες στα αρχεία- Γυναίκες αρχεία-Αναζητώντας τα ίχνη

Το Λύκειο των Ελληνίδων είναι το αρχαιότερο γυναικείο σωματείο. Αν και η ιδρύτρια του Καλλιρρόη Παρρέν είναι η πρωτοπόρος του φεμινισμού και του εθελοντισμού η οποία αποδείχθηκε μαχητικότατη  μέσα από της σελίδες της "εφημερίδας των κυριών", το Λύκειο είναι γνωστό περισσότερο για την εξαιρετική του δουλειά στη συντήρηση των εθνικών στολών και τη διάδοση των δημοτικών μας χορών παρά για την διεκδίκηση της ισονομίας των γυναικών στην Ελλάδα.
Καλλιρρόη Παρρέν η πρωτοπόρος φεμινίστρια

Σήμερα που ο φεμινισμός χλευάζεται από τις γυναίκες που γεύονται τις κατακτήσεις του το Λύκειο των Ελληνίδων εξακολουθεί αθόρυβα να εργάζεται δυναμώνοντας τα θεμέλια της γυναικείας χειραφέτησης  και αυτογνωσίας με πρωτοβουλίες όπως τα δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε γυναίκες (κυρίως μετανάστριες), η συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων για την  ανακούφιση των ανθρώπων που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και η διάσωση της μνήμης των αγώνων μέσα από το Ιστορικό αρχείο.
Στις 5 Μαίου 2014 στο ωραιότατο νεοκλασσικό Κεντρικό τους κτίριο στο Κολωνάκι (Δημοκρίτου 14) έγινε η παρουσίαση του σημαντικού έργου του Ιστορικού αρχείου, σε μια αίθουσα γεμάτη από γυναίκες κάθε ηλικίας, που δεν έπαψαν ν' αγωνίζονται και να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια.
Στην εκδήλωση διαβάστηκε το μήνυμα της γεν. γραμματέα Ισότητας κας Βάσως Κόλλια ενώ εισηγήσεις έγιναν από της κα Ελένη Μπόμπου- Πρωτοπαππά έφορο, τον κο Νίκο Ανδριώτη, υπεύθυνο αρχειονόμο και της κα Άννα Μιχοπούλου επιστημονική συνεργάτρια του Ιστορικού αρχείου με θέμα "Τα γυναικεία αρχεία και κέντρα μελετών στο πλαίσιο του ελληνικού μεταδικτατορικού γυναικείου κινήματος" ενώ η Βιβλιοθηκάριος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας κα Λουκία Μαυρομήτρου παρουσίασε εν εκτάσει το Ιστορικό Αρχείο της Βιβλιοθήκης Ισότητας και Φύλου της ΓΓΙΦ.  
οι εισηγητές Αννα Μιχοπούλου, Λουκία Μαυρομήτρου, Νίκος Ανδριώτης
Παρεμβάσεις έγιναν από τις ερευνήτριες κκ Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου  και Μαρία Πρέκα και ακολούθησε ζωντανή ανοικτή συζήτηση.
Είναι παρήγορο ότι στις δύσκολες μέρες που περνά η πατρίδα μας σωματεία όπως το Λύκειο των Ελληνίδων παραμένουν ζωντανά και συνεχίζουν να προσφέρουν μέσα από σοβαρές επιστημονικές πρωτοβουλίες στη διάσωση και διεύρυνση των αγώνων που έδωσαν στη γυναίκα την ανεξαρτησία που σήμερα γεύεται.
Είναι εξ ίσου σημαντικό ότι υπάρχουν ακόμη γυναικείες οργανώσεις που συνεχίζουν να επαγρυπνούν για την συρρίκνωση των γυναικείων δικαιωμάτων, στα πλαίσια της αποδόμησης των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος καθώς και στη συνεχιζόμενη μειωμένη εκπροσώπηση των γυναικών στη κορυφή κάθε ιεραρχίας.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης