FROZEN η μεταμόρφωση των παραμυθιών.

Frozen  η μεταμόρφωση των παραμυθιών
Η τετράχρονη εγγονή μου ονειρεύεται ότι είναι η παγωμένη βασίλισσα Ελσα, όπως εγώ και οι κόρες μου ταυτιζόμασταν με τη Σίσσυ. Ακόμη και μετά τις απόκριες φορά τη στολή και το στέμμα. Χορεύει με πάθος το let it go διακηρύσσοντας με πάθος την ανεξαρτησία της και μας μοιράζει ρόλους της ταινίας, έτσι που αναγκάστηκα να δω την ταινία κι εγώ για να συμμετέχω.
Μέχρι πρόσφατα παίζαμε μόνο την ωραία κοιμωμένη ή τη Χιονάτη και ήμουν πάντα ο ωραίος πρίγκηπας που την ξυπνούσα με το φιλί της αγάπης.
 Στο FROZEN για πρώτη φορά είδα τα πρότυπα να αλλάζουν. Ο πρίγκηπας αποδεικνύεται σκάρτος, ο έρωτας με την πρώτη ματιά είναι κάλπικος, η λογική μετρά, και ακόμη και αν κάποιος αποδείξει την αξία του αυτό δεν είναι λόγος για να μοιραστείς μαζί του τη ζωή σου, τον ξεπληρώνεις με ένα ακριβό δώρο. Η πράξη αγάπης εξακολουθεί να παραμένει το κλειδί κάθε κακοτυχίας αλλά τώρα πια δεν είναι η μύηση στον έρωτα, που συμβόλιζε το πρώτο φιλί, μπορεί κάλλιστα να είναι η αυτοθυσία της αδελφικής αγάπης. 
Φυσικό ίσως ν' αλλάξουν τα πρότυπα ακόμη και στα παραμύθια την εποχή που τα κορίτσια ισότιμα μπαίνουν σε κάθε στίβο. Πάντα βασίλισσες και τ' αγόρια σε ρόλους δευτεροκλασσάτους πια.
 Το παράδοξο είναι ότι όλα τα κοριτσάκια ταυτίζονται με την απόμακρη  δεσποτική βασίλισσα των πάγων Ελσα  αντί για τη ζεστή γενναία αδελφή της Άννα. Καλύτερο πάντως από το να ταυτίζονται  όπως η δική μας γενιά με τη θλιμμένη πριγκίπισσα Σίσσυ.
Τα παραμύθια στο δυτικό κόσμο μεταμορφώθηκαν, την ώρα που σε κάποιες άλλες χώρες οι γυναίκες επέστρεψαν στον εγκλεισμό, τους γυναικωνίτες και τη φυλετική δουλεία των πολέμαρχων, ενώ και στη Δύση μελετούν την επιστροφή στο σπίτι σαν αντίβαρο στην οικονομική λιτότητα. Αναρωτιέμαι αν η επιστροφή των ισλαμιστών έχει σχέση με την αδυναμία του άνδρα ν αντιταχθεί στις σαρωτικές αλλαγές των φυλετικών προτύπων. Πάντα έιναι πιο ασφαλές να βαδίζεις την πεπατημένη. Αναρωτιέμαι Πόσο θ' αντέξουν οι κατακτήσεις του φεμινισμού τις αλλοπρόσαλλες αλλαγές στο συλλογικό υποσυνείδητο των ανθρώπων;
Μαρία Αρβανιτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης