H ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού της Χιροσίμα που μετέδωσε την είδηση για τη βόμβα

H ιστορία του ραδιοφωνικού σταθμού της Χιροσίμα που μετέδωσε την είδηση για τη βόμβα

   Στο Πλοίο της ειρήνης συναντήσαμε τον Χιμπακούσα κο Τζέιμς Τερακάβα, που μας διηγήθηκε την ιστορία του πατέρα του, που εργαζόταν σαν μηχανικός στο ραδιοφωνικό σταθμό της Χιροσίμα. 
Ο κος Τερακάβα στην Ακαδημία Πλάτωνος όπου οι κάτοικοι επέδωσαν στους Χιμπακούσα κλαδιά ελιάς
Ο ραδιοφωνικός σταθμός λειτούργησε για πρώτη φορά το 1928. Το ραδιόφωνο εκείνη την εποχή ήταν πολύ σημαντικό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και την Ιαπωνία. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος επεβλήθη καθεστώς λογοκρισίας, ακόμη και στην επιλογή της μουσικής και χρησίμευε κυρίως για την μετάδοση των μηνυμάτων πολιτικής προστασίας. 
Την 6η Αυγούστου 1945 δεν πρόλαβε να μεταδώσει την είδηση ότι 3 αεροπλάνα πλησιάζουν την πόλη και η βόμβα έπεσε καταστρέφοντας τον σταθμό και σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας τους εργαζόμενους. Μέσα από τα ερείπια 3 εργαζόμενοι ο μηχανικός Τακανάκα, ο δημοσιογράφος Φουτούρα και ο εκφωνητής Κουράτα, κάτω από απερίγραπτες συνθήκες, κατάφεραν να φθάσουν στο σταθμό αναμετάδοσης στη Χάρα 5 χμ μακριά, να αποκαταστήσουν τηλεφωνική σύνδεση για να μεταδώσουν 24 ώρες μετά την πρωτοφανή είδηση ότι μια μόνο βόμβα κατέστρεψε την πόλη και σκότωσε περίπου 170.000 ανθρώπους. Δυστυχώς όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, η είδηση λογοκρίθηκε από το στρατό σαν αναξιόπιστη και υπερβολική και δεν έφθασε ποτέ τον αυτοκράτορα.
Η ιστορία κυκλοφορεί σε κόμικ (Manga), που είναι πολύ διαδεδομένη μορφή τέχνης στην Ιαπωνία για να μεταδώσει το μήνυμα της φρίκης των πυρηνικών όπλων και την ανάγκη για  παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό.







Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα