Στο Βρόσλαβ της ειρήνης

Στο Βρόσλαβ της ειρήνης

Κάθε ευρωπαϊκή πόλη που υπέφερε από τον πόλεμο φέρει τις ουλές στα κτίρια που επιβίωσαν για να θυμίζουν ότι υποσχεθήκαμε στα παιδιά μας να μη ζήσουν ποτέ πια τέτοιες τραγωδίες

Τα σημάδια από τις σφαίρες βρίσκονται σε τοίχους πανεπιστημιακών κτιρίων που ανακαινίζονται
Ανακαινισμένη αίθουσα του Πανεπιστημίου
Η IPPNW διάλεξε το Βρόσλαβ της Πολωνίας (21-23 Σεπτεμβρίου) για το Ευρωπαϊκό Συνέδριο φοιτητών και γιατρών της, όχι μόνο για την εξαιρετική Ιατρική Σχολή που διαθέτει, αλλά και για τον έντονο συμβολισμό της ιστορίας της.
το κτίριο του τμήματος Γυναικολογίας


το τμήμα της Παιδιατρικής
Η πόλη με ρίζες γερμανικές και πολωνικές, είχε ενταχθεί στη Γερμανία των Ναζί με την ονομασία Μπρεσλάου και λόγω της αντιστασιακής δράσης των κατοίκων της, είχε επιλεγεί από το Χίτλερ σαν τελειωτικό οχυρό στη μάχη κατά του Σοβιετικού στρατού. Έτσι έγινε αναγκαστική πλήρης εκκένωση της πόλης, τον Ιανουάριο του 1945, κατά τη διάρκεια του ψυχρού χειμώνα, έτσι που πολλοί κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους και μόνο το 10% επέστρεψε. Αν και η πόλη ισοπεδώθηκε κατά 80%, ξαναχτίστηκε, όπως ακριβώς ήταν υποδειγματικά, και συνεχίζει να ανοικοδομείται. Παντού κυκλοφορούν πολλά τραμ με δύσχρηστο για τους ξένους σύστημα, Αν και το ταξί είναι φθηνό είναι μια πόλη, που χαίρεσαι να την περπατάς ή -αν έχεις ποδήλατο- να τη διασχίζεις με άνεση.
η πλατεία της αγοράς

το Δημαρχείο

Έξω από το Μουσείο και απέναντι από την Όπερα, ο Ορφέας

Το πρώτο αξιοπερίεργο για μας είναι ότι αν και είναι χώρα της ΕΕ εκτός Ευρώ, δε χρειάζεται να έχεις Ζλότι για να κυκλοφορήσεις. Στο λεωφορείο, το ταξί, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά παντού χρησιμοποιούν όλοι πιστωτικές κάρτες (το εισιτήριο 40 Ζλότι δηλ 0,80 Ευρώ). Ο ταξιτζής -που είχε δουλέψει στο Λιτόχωρο παλιά- μου είπε όταν ρώτησα για την πιστωτική κάρτα "Λεφτά να είναι και δεν έχει σημασία το νόμισμα". Στην Ελλάδα υπάρχει το στερεότυπο του Πολωνού μετανάστη, αλλά η Πολωνία αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη της παγκόσμιας οικονομίας και πρωτοστατεί στη χρήση του Διαδικτύου. 
Το δυσάρεστο είναι ότι όλες οι επιγραφές είναι μόνο στα Πολωνικά, ελάχιστοι μιλούν αγγλικά (οι παλαιότεροι μάθαιναν ρωσικά υποχρεωτικά) και έτσι αν και είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, συχνά βρίσκεσαι χαμένος στη μετάφραση!! 
Είναι εντυπωσιακό πόσοι νέοι ωραίοι άνθρωποι κυκλοφορούν, το να προσφέρουν τη θέση τους σε μεγαλύτερο είναι καθεστώς και όχι η εξαίρεση και στις διαβάσεις ακόμη και σε εντελώς άδειο από αυτοκίνητα δρόμο, κανείς δεν διασχίζει το οδόστρωμα πριν ανάψει ο Γρηγόρης (ίσως επειδή αστυνομεύονται μέσα από κάμερες και πληρώνουν πρόστιμα). Η πόλη είναι ζωντανή με καφέ κι εστιατόρια για κάθε γούστο και πορτοφόλι και οι οικογένειες φαίνεται να απολαμβάνουν τη διασκέδαση σε τόπους που κατασκευάστηκαν από κομμουνιστές και σήμερα εξυπηρετούν τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων .  
πάνω και στις γέφυρες του Όντεν τα λουκέτα της αιώνιας αγάπης!
Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο χαίρονται να κάνουν σαπουνόφουσκες
Το Συνέδριο με τίτλο "Δημιουργώντας γέφυρες για την ειρήνη και ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά" πραγματοποιήθηκε στο Βρόσλαβ, μια πόλη με πάνω από 100 γέφυρες και στόχευε στη ενδυνάμωση  των δεσμών ανάμεσα στους φοιτητές και τους γιατρούς, μέλη της IPPNW και την αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος για την ανάγκη προστασίας των μεταναστών.από μια χώρα που αν και υπήρξε θύμα του πολέμου και έχει ακόμη και σήμερα πολλούς μετανάστες σε άλλες χώρες αρνείται σήμερα να αγκαλιάσει όσους σήμερα ξεβράζονται  αβοήθητοι και λιμνάζουν στις παρυφές της Ευρώπης.  
Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις παρουσιάστηκαν οι στατιστικές, τα αίτια που προκαλούν τις μεταναστευτικές ροές, οι κίνδυνοι και τα δικαιώματα, και κυρίως το καθήκον των γιατρών απέναντι στα δεινά που ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση προκαλούν στους ανθρώπους. 
Άνθρωποι με τεράστια εμπειρία, όπως ο Martin Kolek, ψυχίατρος και ιστιοπλόος, που αφιέρωσε τη ζωή του στη διάσωση των μεταναστών μετά τη Λαμπεντούζα και ίδρυσε την ΜΚΟ "SEAWATCH" κατήγγειλε την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που πλέον δεν επιτρέπει τη διάσωση, αλλά πληρώνει "πολιτοφύλακες" (που συχνά είναι και διακινητές) στη Λιβύη να σταματούν τους πρόσφυγες. Υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα με τους γηγενείς. 

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ανάλυση των αιτίων και του άμεσου κινδύνου από την κλιματική αλλαγή, η τεράστια συμβολή της πολεμικής βιομηχανίας στο φαινόμενο και οι πίνακες με τη συμβολή των κρατών, που ευθύνονται και κείνων που είναι τα κύρια θύματα του φαινομένου. Η Kati Yuva, πρόεδρος του Φινλανδικού κλάδου, και υποψήφια βουλευτής των πρασίνων , στις επερχόμενες εκλογές, ανακοίνωσε ότι οι Πράσινοι στην Φιλανδία εκτιμούν ότι ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή είναι τόσο μεγάλος και άμεσος που αναθεωρούν την άποψή τους κατά των πυρηνικών εργοστασίων επειδή η πρόοδος στις ανανεώσιμες πηγές δεν είναι τόσο μεγάλη. Στη συζήτηση, που ακολούθησε όλοι οι παρευρισκόμενοι επανέλαβαν τους κινδύνους των πυρηνικών εργοστασίων, τη σχέση τους με τα πυρηνικά όπλα και το ότι δεν θεραπεύεις ένα κακό φέρνοντας ένα χειρότερο. Το πιο σημαντικό ήταν ότι ο πρόεδρος του γαλλικού κλάδου (ο οποίος παλαιότερα δεν ήταν κατά των πυρηνικών εργοστασίων) ανακοίνωσε ότι λόγω των πολλών προβλημάτων από τη λειτουργία των γερασμένων πυρηνικών εργοστασίων ο κλάδος άλλαξε πολιτική και υποστηρίζει το κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων και την αντικατάσταση με ανανεώσιμες πηγές.
Ο Klaus Renolden, πρόεδρος του Αυστριακού κλάδου, παρουσίασε ένα φιλμ που -με μετρήσεις- έδειχνε, πώς με αλλαγές στην προσωπική του ρουτίνα (πχ με τη χρήση του ποδηλάτου) ο κάθε άνθρωπος μπορεί να μεταβάλει το οικολογικό του αποτύπωμα στον πλανήτη.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η εισήγηση για την κατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη σχετικά με την ειρήνη και την αποκατάσταση των πληγών του παρελθόντος, όπου, αφού παρουσιάστηκε η ιστορία της περιοχής μέσα από μελέτη, που παρακολούθησε την εξέλιξη της ζωής σε θύματα και θύτες του Άουσβιτς, εκπρόσωποι από την Πολωνία, Γερμανία, Ουκρανία και Ρωσία, ερμηνεύοντας το ειδικό ερωτηματολόγιο (που είχε γίνει από δημοσκόπηση) διαμόρφωσαν την κατάσταση στις χώρες τους. 
Σε όλους τους λαούς παρατηρείται το αίσθημα δυσπιστίας στα πολιτικά κόμματα και απογοήτευσης από τη Δημοκρατία, αλλά κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή σε αυταρχικότερα μοντέλα διακυβέρνησης. Η πεποίθηση ότι το χρήμα είναι το μόνο εργαλείο για εξουσία είναι κοινή και η χειραγώγηση μέσω των Μέσων ενημέρωσης ποικίλει, ενώ οι ψευδείς οι παραποιημένες ειδήσεις ειδικά στο διαδίκτυο είναι συνήθεις. Οι κατασκευασμένες ειδήσεις πρέπει να διαψεύδονται επανειλημμένα, γιατί συχνά θεωρούνται σαν γεγονότα. 
Σε όλα τα κράτη παρατηρείται μια στροφή των πολιτικών προς τον λαϊκισμό και τη χρήση ορολογίας ή αμφιβόλου εγκυρότητας στοιχείων που παλαιότερα δεν θα γινόταν αποδεκτή. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι λαοί κατατάσσουν την τρομοκρατία και τους μετανάστες σαν 2ο και 3ο κίνδυνο. Ο μεγαλύτερος φόβος των Πολωνών είναι η ρωσική επιθετικότητα και των Γερμανών ο Τραμπ!!! Στη Γερμανία παρατηρείται διαφορά στην αποδοχή των μεταναστών ανάμεσα σε Δυτική και Ανατολική, η οποία όμως μειώνεται όταν και οι ανατολικοί συμβιώσουν κάποιο διάστημα με μετανάστες. 
Λιτανεία στο κέντρο της πόλης

Το κράτος σε στενό εναγκαλισμό με την εκκλησία. Οι φαντάροι κουβαλούν λίγο από το αίμα του Πολωνού πάπα!

Η καθολική εκκλησία φαίνεται να διαμορφώνει τα αισθήματα των Πολωνών καθώς παλιότερα κατήγγειλε την (ορθόδοξη)  Σ. Ένωση, ενώ τώρα την άθεη Ευρώπη. Στην Ουκρανία ο διχασμός ανάμεσα στους πιστούς ορθοδόξους είναι πολύ μεγάλος καθώς σε κάθε γειτονιά υπάρχουν φιλορώσικη και φιλοουκρανικοί ναοί και ακόμη και στις οικογένειες αναπτύσσεται αντιπαλότητα.
Στην Πολωνία υπάρχουν μόνο δυο μεγάλα κόμματα και ο κόσμος δε μιλά πολιτικά επειδή φοβάται το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, ενώ η ιστορία της χώρας, που επανειλημμένα χρησιμοποιήθηκε και διαμελίστηκε από τις μεγάλες δυνάμεις συμβάλει στον παρατηρούμενο  αντιευρωπαισμό των κατοίκων. 

Στη συζήτηση για τις δράσεις του κάθε κλάδου σχετικά με την υπογραφή από τις κυβερνήσεις της Συμφωνίας πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων στον ΟΗΕ η πρόεδρος του ελληνικού κλάδου και αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις στην Ελλάδα και τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο.
Στο τέλος ο Helmur Lohrer έδωσε πολύ σημαντικές πληροφορίες από τις δράσεις κάθε κλάδου της IPPNW στον έλεγχο των πωλήσεων των συμβατικών όπλων. 
Αφίσα με ελληνικά έξω από τον καθολικό ναό του αγίου Ματθαίου
Οι Πολωνοί διοργανωτές αποδείχθηκαν πολύ φιλόξενοι (διατηρούν την σλαβική- μεσογειακή τάση προσφοράς σε αντίθεση με τους "ευρωπαικότερους" λαούς, που εντελώς χρηστικά αντιμετωπίζουν τις ανάγκες κάποιου συνεδρίου) και με εγκαρδιότητα μας πρόσφεραν ένα πανόραμα της ωραίας πόλης.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης