Ολυμπιακοί αγώνες 2020 Από ραδιενέργεια στον COVID-19

Ολυμπιακοί αγώνες 2020
 Από ραδιενέργεια στον COVID-19

Η τελετή αφής των Ολυμπιακών αγώνων 2020 του Τόκυο  στην Αρχαία Ολυμπία συνέπεσε με τη συμπλήρωση 9 χρόνων από το συνεχιζόμενο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, που συνεχίζει να προκαλεί Καρκίνους του Θυρεοειδούς (197 νέες περιπτώσεις) σύμφωνα με τη μελέτη του Alex Rozen στο Πανεπιστήμιο της Φουκουσίμα. O dr Rozen (του γερμανικού κλάδου της IPPNW) είπε παρουσιάζοντας τη μελέτη του στις 11 Μαρτίου 2020.

-Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στην υγεία από την συνεχιζόμενη ραδιενεργό ρύπανση ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά και έγκυες. Οι διεθνείς κανόνες επιτρέπουν για το γενικό πληθυσμό δόσεις μέχρι 1 mSv ανά έτος. Στις περιοχές που εκκενώθηκαν στην Ιαπωνία ο κόσμος επιστρέφει, αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι πάνω από 20 mSv, ενώ περιοχές που δεν καθαρίστηκαν ποτέ, όπως δάση και βουνά, λειτουργούν σαν αποταμιευτήρες ραδιενέργειας. Σε αυτό το περιβάλλον χτίστηκαν τα γήπεδα και θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες.
Ολυμπιακοί Τόκυο 2020
Η πανδημία του Κορωνοιού ανάγκασε την κεκλεισμένων των θυρών τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, (12/3/2020) η οποία ωστόσο ήταν εξαιρετικά συγκινητική, για όσους την παρακολούθησαν από την τηλεόραση. Ήταν και σημαντική αφού για πρώτη φορά τιμάται η συμβολή των γυναικών στον αρχικά ανδροκρατούμενο θεσμό και έτσι γυναίκα είναι η πρώτη λαμπαδηδρόμος και για την Ελλάδα η Αννα Κορακάκη και για την Ιαπωνία Mizuki Nochuzi.
με τους γιαπωνέζους Χιμπακούσα και το Νόμπελ Ειρήνης της ICAN στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας την υπογραφή και της Ελλάδας στη Συνθήκη πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών στον ΟΗΕ

Η ίδια πανδημία ματαίωσε και τη φετινή επίσκεψη του ιαπωνικού «Πλοίου της ειρήνης», που ήταν προγραμματισμένη 9-10 Μαίου 2020 σε Σαντορίνη και Πειραιά και το οποίο κάνοντας το γύρο του κόσμου κάθε χρόνο επισκέπτεται δύο φορές την Ελλάδα μεταφέροντας Χιμπακούσα και προωθώντας την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και ένα κόσμο ελεύθερο από τον πυρηνικό κίνδυνο. 
 
Ολυμπιακοί Τόκυο 1964 
Αυτό που ξεχάστηκε να ειπωθεί στη φετινή τελετή αφής ήταν η στενή σχέση της Ολυμπίας με το Αντιπυρηνικό κίνημα, η οποία ξεκίνησε από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1964 στο Τόκυο, τους πρώτους αγώνες στην Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό πόλεμο. 
Σε αυτούς η πρωθιέρεια Αλέκα Κατσέλη παρέδωσε την Ολυμπιακή φλόγα, όχι σε κάποιο διάσημο αθλητή, αλλά σε ένα Χιμπακούσα, τον Γιοσινόρι Σακάι, που είχε γεννηθεί στις 6 Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα και ο οποίος άναψε τη φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης περιφοράς της φλόγας ανά την Ιαπωνία την 1η Αυγούστου 1964 έγινε με την παρουσία και ελληνικής αντιπροσωπείας  η τελετή αφής της φλόγας στον ειδικά διαμορφωμένο βωμό της Χιροσίμα. 
Ο βωμός σχεδιάστηκε στο σχήμα δυο ενωμένων χεριών με τις παλάμες προς τον ουρανό σε ανάμνηση των τότε ετοιμοθανάτων που εκλιπαρούσαν για λίγο νερό και που σήμερα συμβολίζουν την προσευχή για ένα πιο ειρηνικό κόσμο. 

Οι φετινοί Ολυμπιακοί αγώνες στο Τόκυο χαρακτηρίζονται σαν ραδιενεργοί, αφού  συμπίπτουν με την απόφαση να διοχετευθούν τα συνεχώς παραγόμενα  ραδιενεργά ύδατα του κατεστραμένου εργοστασίου  της Φουκουσίμα στον ωκεανό, ενώ μέρος της πορείας της Ολυμπιακής φλόγας θα γίνει μέσα από υψηλά ραδιενεργά περιοχές. 
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν συντελεστή περαιτέρω ενδυνάμωσης του συνδέσμου του Ολυμπιακού πνεύματος της καθιέρωσης της παγκόσμιας εκεχειρίας με το αντιπυρηνικό φιλειρηνικό κίνημα. 

Η Ολυμπιακή φλόγα στη Χιροσίμα
Άλλωστε η Ολυμπιακή φλόγα του 1964 εξακολουθεί να καίει στο βωμό της Χιροσίμα σήμερα με τη φροντίδα 8 γυναικών που γεννήθηκαν στις 6 Αυγούστου 1964 και θα εξακολουθεί να καίει μέχρις ότου καταργηθούν παγκόσμια όλα τα πυρηνικά όπλα.
Έτσι πρέπει, αφού τότε μόνο θα τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Αντιπυρηνικού Κινήματος.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης