Από την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την υποδοχή του "Πλοίου της Ειρήνης"

Από την Ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την υποδοχή του "Πλοίου της Ειρήνης"

Ειδική ολομέλεια πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαίου 2015 στην ελληνική Βουλή μετά από πρωτοβουλία της προέδρου κας Ζωής Κωνσταντοπούλου με την ευκαιρία της επίσκεψης του "Πλοίου της Ειρήνης" και για να τιμηθούν τα 70 χρόνια από το τέλος του του Παγκόσμιου πολέμου.  Παρέστησαν και μίλησαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας κος Θοδωρής Δρίτσας ενώ παρέστη και πρέσβης της Ιαπωνίας.. 
Η πάνω από δίωρη συνεδρίαση μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Βουλής και την παρακολούθησαν ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΟΚΥΟ!!!! όπως μας ενημέρωσαν οι εκεί αντιπρόσωποι της οργάνωσης.
αναμνηστική φωτο στο γραφείο της προέδρου της Βουλής
Αφού η κα Κωνσταντοπούλου δέχθηκε στο γραφείο της και χαιρέτησε ένα ένα τους προσκαλεσμένους Χιμπακούσα οδηγηθήκαμε στο χώρο της ολομέλειας.
Η κα Κωνσταντοπούλου έκανε εκτενή παρουσίαση του Πλοίου της Ειρήνης και του βιογραφικού των επιβαινόντων ενώ από όλους τους ομιλητές τονίστηκε ηα αξία της ειρήνης και η αναγκαιότητα του πυρηνικού αφοπλισμού.
Τον λόγο πήραν για πεντάλεπτες παρεμβάσεις οι κκ  Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής, Σπύρος Ακτύπης εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου και από τους γιαπωνέζους ο εκπρόσωπος των Χιμπακούσα κ Miyiake Nobu o και ο διευθυντής του Πλοίου της Ειρήνης Yoshioka Tatsuya.

Η ομιλία μου 


    Κυρία πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι βουλευτές

 Η «Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της πυρηνικής και Βιοχημικής απειλής» αποτελεί τον Ελληνικό κλάδο της Intenational Physicians for the Prevention of Nuclear War η οποία ιδρύθηκε το 1980 με σύνθημα το Ιπποκρατικό «Κάλλιον  εστι το προλαμβάνειν του θεραπεύειν». Η Εταιρεία τιμήθηκε με Νόμπελ ειρήνης το 1985, επειδή συνέβαλλε στο σταμάτημα της κούρσας των πυρηνικών δοκιμών διακηρύσσοντας για πρώτη φορά τεκμηριωμένα ότι η Ιατρική είναι ανήμπορη να βοηθήσει την ανθρωπότητα σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Στην Ελλάδα η Εταιρεία μας ιδρύθηκε τον 1983  και έκτοτε λειτουργεί ακατάπαυστα για την προάσπιση της ειρήνης και την ενημέρωση και προστασία της ανθρώπινης υγείας από τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα και εργοστάσια.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την έκδοση βιβλίων όπως τα Μ. Αρβανίτη Σωτηροπούλου «Γρηγόρης Λαμπράκης ο πρωτοπόρος ειρηνιστής γιατρός» ήδη από το 1988 (βαδίζοντας στα χνάρια του γιατρού και βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη) και 1993 Γ. Ρηγάτου  «Πόλεις Περίκαυστοι -ο χημικός και πυρηνικός πόλεμος στη λογοτεχνία μας» με πρόλογο του συγγραφέα και δημιουργού της «Βουλής των εφήβων» Αντώνη Σαμαράκη και το 1992 «Ο γιατρός μπροστά στο πυρηνικό ατύχημα» για μια πρώτη ενημέρωση των ελλήνων γιατρών αμέσως μετά το Τσερνομπιλ.
Η Εταιρεία δραστηριοποιήθηκε έντονα και κατά των όπλων Απεμπλουτισμένου Ουρανίου μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και τεκμηρίωσε επιστημονικά την προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Διεθνές Δικαστήριο, κατά του ΝΑΤΟ 2001, για τη χρήση αυτών των απαγορευμένων όπλων στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Η εταιρεία μας συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και τις επιτροπές του στην προσπάθεια απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων από την πρώτη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου1994 μέχρι σήμερα.
Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει και λάβει την υπογραφή ελλήνων βουλευτών από όλα τα κόμματα, που συνέβαλλαν σε πολλές πρωτοβουλίες μας τόσο τοπικά, όσο και για την προετοιμασία ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σαν πιο πρόσφατο αναφέρω ότι το Φεβρουάριο 2014 17 βουλευτές της προηγούμενης βουλής ανάμεσα τους και η πρόεδρος κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπέγραψαν το αίτημα για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με βάση το ανθρωπιστικό δίκαιο, που συζητείται τώρα στον ΟΗΕ στα πλαίσια της αναθεώρησης της συνθήκης ΝΡΤ σαν Austrian Pledge, το οποίο στηρίζουμε τόσο εμείς όσο και το Πλοίο της Ειρήνης και οι Χιμπακούσα και καλούμε την νέα Ελληνική κυβέρνηση να το υποστηρίξει με τη ψήφο της στον ΟΗΕ.
Σε συνεργασία με ΜΚΟ (όπως το Μεσογειακό Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο και την Οικολογική  Κίνηση Δράμας) καταφέραμε να επισημάνουμε τους κινδύνους από τη λειτουργία του Κοζλοντούι (Βουλγαρίας) και να αποτρέψουμε τις κατασκευές νέων πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου  (Τουρκία) και το Μπέλενε (Βουλγαρίας), ενώ καταγγέλλουμε κάθε χρήση απαγορευμένων όπλων όποτε και απ’ όποιον συμβεί.
Συνεργαζόμαστε στενά με φορείς όπως το «Πλοίο της Ειρήνης» την ICAN, Mayors for Peace, Διεθνές Γραφείο Ειρήνης, το ίδρυμα Russel κα.  
Έτσι από το 1995 φροντίζουμε για την άρτια διοργάνωση κάθε επίσκεψης του πλοίου της Ειρήνης στην Ελλάδα -σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους, σχολεία και τοπικές οργανώσεις-.
Χαιρόμαστε επειδή το φετινό ταξίδι του που συμπίπτει με τον εορτασμό 70 χρόνων της Αντιφασιστικής νίκης  του 2ου Παγκόσμιου πολέμου είναι ανώτατα αναβαθμισμένο και ελπίζουμε να σηματοδοτήσει την αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας σε δημιουργικούς δρόμους  ειρήνης προς το τέλος της πυρηνικής απειλής.
  
Κυρία πρόεδρε
 κυρίες και κύριοι βουλευτές
Ο πλανήτης μας έχει πλέον επικίνδυνα μολυνθεί από ραδιενέργεια, που προκάλεσαν οι ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες και ήδη βιώνουμε τις συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.
Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε πράσινη, ούτε φθηνή, ούτε ασφαλής και η συνεχιζόμενη τραγωδία στη Φουκουσίμα το αποδεικνύει.
Ο πόλεμος είναι η φονικότερη ασθένεια στη γη, αλλά είναι μια αρρώστια, που θα μπορούσε να προληφθεί με το διάλογο.
Τα πυρηνικά αν και είναι τα χειρότερα όπλα δεν έχουν ακόμη τεθεί στον κατάλογο των απαγορευμένων, όπου ανήκουν. Μόλις ακούσατε τις συγκλονιστικές διηγήσεις των τελευταίων πια εν ζωή Χιμπακούσα, από τις συνέπειες μιας βόμβας, που θεωρείται πια η ελάχιστη μονάδα σύγκρισης όσων την ακολούθησαν.
Θυμίζουμε ότι μια γενικευμένη πυρηνική σύρραξη εξακολουθεί να απειλεί την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη μας. Η Εταιρεία μας με τεκμηριωμένη μελέτη το 2013 απέδειξε ότι ακόμη και περιορισμένη χρήση πυρηνικών θα προκαλούσε πυρηνικό χειμώνα με τίμημα το θάνατο 2 δις ανθρώπων παγκόσμια.
Δεν υπάρχει ασφάλεια στα πυρηνικά. Από την εξόρυξη του Ουρανίου, τις πυρηνικές δοκιμές,  τις βόμβες, τα ατυχήματα, τα ραδιενεργά απόβλητα και τα όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου όλος ο επικίνδυνος κύκλος των πυρηνικών όπλων και εργοστασίων σε αμφίδρομη σχέση στραγγαλίζει την υγεία του πλανήτη μας. Καιρός πια να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ τον τερματισμό αυτού του παραλογισμού.
Παρακαλούμε όλοι εσείς, οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, να συστρατευθείτε σε αυτή μας την προσπάθεια, που παραμένει παλλαϊκό αίτημα.


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
ο εκπρόσωπος των Χιμπακούσα στο βήμα


ο διευθυντής του Πλοίου της Ειρήνης Yoshioka Tatsuya

ανταλλαγή αναμνηστικών
Το Μέιλ που μας έστειλαν ανακοινώνοντας τη ζωντανή μετάδοση της Ολομέλειας της Βουλής στην Ιαπωνία


Meri
 meri@peaceboat.gr.jp

9:16 μ.μ. (Πριν από 10 ώρες)
προς HARAΕμέναalkispatrigazis
Dear friends,

I just wanted to write and say Thank You!!
We were watching the live broadcast online of the Parliament from Tokyo. It really was an amazing event that you were able to organise.
I am sure you are still busy and I will be in touch again properly later, but firstly, thank you so much for everything.
We hope that it can have a great impact.

ευχαριστώ !
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης