Όχι άλλοι πόλεμοι, Όχι άλλοι πρόσφυγες, Ειρήνη στη Μεσόγειο

Karen Hallows Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, Πάνος Τριγάζης, Henri Kassongo
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΔΟΠ
ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ – ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Πληθαίνουν οι ελληνικές κοινωνικές οργανώσεις, που δηλώνουν συμμετοχή στις εκδηλώσεις υποδοχής του Πλοίου της Ειρήνης, που από σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2015 διαπλέει τη Μεσόγειο με συνθήματα κατά των πολέμων, των πυρηνικών και υπέρ των προσφύγων. Την Κυριακή το Πλοίο της Ειρήνης επισκέπτεται το Κουσάντασι της Τουρκίας, όπου του ετοιμάζεται υποδοχή από τον αντίστοιχο Δήμο και φιλειρηνικές οργανώσεις της περιοχής. Μετά το Κουσάντασι, το Πλοίο της Ειρήνης θα καταπλεύσει στο Λιμάνι του Πειραιά τη Δευτέρα το Πρωί, 28 Σεπτεμβρίου. 
Εκεί, έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά και άλλων Δήμων της περιοχής, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής. που υποστηρίζονται και από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
«Η αλληλεγγύη είναι το μέλλον μας»
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων υποδοχής του Πλοίου Ειρήνης στον Πειραιά, ενώ δημοσιοποιήθηκε και πρόταση ειρήνης για τη Μεσόγειο και Μ. Ανατολή, που διακινεί διεθνώς το ΠΑΔΟΠ, σε συνάρτηση με τη δράση του για το προσφυγικό πρόβλημα.
«Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε το ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ – ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ως σύνθημα των εκδηλώσεων υποδοχής στον Πειραιά», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Π. Τριγάζης, ο οποίος ανέφερε ότι «εκδηλώνεται όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον της πειραιώτικης κοινωνίας για τις επισκέψεις του Πλοίου της Ειρήνης στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας». Ως απόδειξη ανέφερε τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις υποδοχής τόσο του 1ου Γυμνασίου Κερατσινίου, όσο και του 1ου Γυμνασίου Νίκαιας. «Η ανθρώπινη και διεθνής αλληλεγγύη είναι το μέλλον μας», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ.

Οι εκδηλώσεις υποδοχής στον Πειραιά ( Δευτέρα 28-9-2015 ) του Πλοίου της Ειρήνης, (του οποίου το παγκόσμιο ταξίδι (Global Voyage) ξεκίνησε από την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, 21 Αυγούστου 2015, και θα ολοκληρωθεί πάλι στη Γιοκοχάμα, 6 Δεκεμβρίου 2015), θα αρχίσουν  ώρα 11:00
Προβλέπονται χαιρετισμοί, τόσο από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, όσο και από την κυβέρνηση.
Αφού ολοκληρωθούν οι χαιρετισμοί, θα υπάρξει σύντομη ομιλία αφιερωμένη στα 70 χρόνια του ΟΗΕ με έμφαση στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
 Στη συνέχεια, ώρα 12:30, διεθνής αντιπροσωπεία, από το Πλοίο της Ειρήνης και τις συνεργαζόμενες ελληνικές οργανώσεις, θα επισκεφτεί το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι για σύντομη εκδήλωση τιμής και μνήμης στον μάρτυρα της δημοκρατίας και του αντιφασισμού.

Εκπροσωπώντας την οργάνωση του Πλοίου της Ειρήνης, η ακτιβίστρια Karen Hallows αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας, η οποία έχει πλέον παγκοσμιοποιηθεί. «Μόνο αν σταματήσουν οι πόλεμοι και εξαλειφθεί ο μιλιταρισμός παγκοσμίως και στην περιοχή της Μ. Ανατολής, θα πάψουν και οι ξεριζωμοί εκατομμυρίων ανθρώπων» – τόνισε η Ουαλή αγωνίστρια της ειρήνης, προσθέτοντας ότι «Η υπεράσπιση της ειρήνης και η προώθηση της διεθνούς αλληλεγγύης είναι αξεχώριστες και γι’ αυτό το Πλοίο της Ειρήνης καθόρισε ως κύριο θέμα του διάπλου του στη Μεσόγειο την αμέριστη αλληλεγγύη με τα κύματα των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες χώρες και αναζητούν την τύχη τους στην Ευρώπη».
Από την πλευρά της, η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου αναφέρθηκε στον στόχο όλων των φιλειρηνικών κινημάτων για την μετατροπή της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, ζητώντας την υποστήριξη και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την υλοποίηση του στόχου αυτού.
Μια «νέα πολιτική της Ευρώπης και ειδικότερα της ΕΕ έναντι της Αφρικής», ζήτησε ο Ανρί Κασόνγκο μιλώντας εκ μέρους του κινήματος «Πατρίς Λουμούμπα» του Κονγκό.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις για μελλοντικές δραστηριότητες του Πλοίου της Ειρήνης, σε σχέση με τη χώρα μας.
 Η πρώτη είναι, το 2016 (Ολυμπιακή Χρονιά), το Πλοίο της Ειρήνης να περάσει και από την Αρχαία Ολυμπία (πλησιέστερο λιμάνι το Κατάκολο).
 Η δεύτερη να δημιουργηθεί, με έδρα τον Πειραιά, Μεσογειακό Γραφείο Συνεργασίας και Πληροφόρησης του Πλοίου της Ειρήνης.
Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Βάλια Πανοπούλου εκ μέρους του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και του Διευθυντή του Πάνου Καρβούνη, η πρώην Βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου 2014», βετεράνος δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Ναθαναήλ, ο γνωστός σκηνοθέτης Τάκης Παπαγιαννίδης, ο Ηρακλής Αχτύπης, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Κώστας Φωτεινάκης από την Οργάνωση «Φίλοι της Φύσης», η Πανεπιστημιακός Ευθυμία Βερυκίου από το Μεσογειακό Κέντρο Μελετών «Μεσόνησος».

24 Σεπτεμβρίου 2015 Η Επιτροπή Τύπου

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης