Ο εφιάλτης των χημικών και βιολογικών όπλων επιστρέφει

Ο εφιάλτης των χημικών και βιολογικών όπλων επιστρέφει

Μετά την επίθεση της 13-11-2015 στο Παρίσι ένας νέος τρόμος καλύπτει όλη την Ευρώπη και όχι άδικα. Η δυνατότητα χρήσης χημικών και βιολογικών όπλων από τους τζιχαντιστές είναι πλέον πιθανή, όπως δυστυχώς από καιρό προειδοποιούσαμε.
Τα χημικά όπλα παρασκευάζονται ευκολότατα είναι φθηνά και σε αυτά ανήκει μια τεράστια γκάμα τοξικών ουσιών από τους ερεθιστικούς παράγοντες (όπως τα γνωστά μας δακρυγόνα) και τις τοξικές ουσίες που προκαλούν φλύκταινες (αέρια μουστάρδας, Λεβισίτης) μέχρι τα νευροτοξικά αέρια (Σαρίν) από τα οποία ένα χιλιοστό του γραμμαρίου που εισπνέεται είναι αρκετό για να φονεύσει υγιή ενήλικα και ήδη χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκράτες στο μετρό του Τόκιο. Νεώτερης γενιάς χημικά είναι τα δυαδικά.
 Παρά την απαγόρευσή τους μετά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο κατά τον οποίο 1 εκατομμύριο άνθρωποι προσβλήθηκαν από τα χημικά όπλα και 90.000 πέθαναν, τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς στην Αιθιοπία (1935-1936), από τους Ιάπωνες στην Κίνα (1937-1945) από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (1940-1945), από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ (1940-1945) από την Αίγυπτο στην Υεμένη (1963-67) από το Ιράκ κατά του Ιράν (1983-88) και κατά των κούρδων υπηκόων του (1987-88).
Οι ανωτέρω είναι χρήσεις επιβεβαιωμένες από τον ΟΗΕ. Η καταγγελία για χρήση «κίτρινης βροχής» από τους σοβιετικούς στο Αφγανιστάν δεν επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ όπως και η χρήση τους από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές αρχές για τη λύση της ομηρίας από τσετσένους στο θέατρο της Μόσχας (28 Οκτωβρίου 2002) χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διεθνής αντίδραση, αφού θεωρήθηκε ότι εντάσσεται στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Το 1969 ο ΟΗΕ προχώρησε στην απαγόρευση τόσο των χημικών όσο και βιολογικών όπλων (επικυρώθηκε στην ελληνική Βουλή 23-1-2002). Εν τούτοις τόσο η Σ. Ένωση όσο και οι ΗΠΑ συνέχισαν την έρευνα και την παραγωγή τους αν και και οι δύο από το 1972 είχαν επικυρώσει τη συνθήκη.
    Στην Ελλάδα το 1994 επικυρώθηκε η απαγόρευση ανάπτυξης, παρασκευής, χρήσης και φύλαξης των χημικών όπλων για πολεμικούς σκοπούς, αλλά σαφώς αναφέρεται ότι δεν απαγορεύεται η χρήση τους για «σκοπούς διατήρησης δημόσιας τάξης». Έτσι παρατηρείται σήμερα το παράδοξο ουσίες επικίνδυνες για την υγεία των εχθρών να χρησιμοποιούνται ευρύτατα κατά των κατοίκων της ίδιας μας της χώρας.
Βιολογικά λέγονται τα όπλα που είναι δυνατόν να προκαλέσουν επιδημίες στον εχθρό. Αυτή η πολεμική πρακτική είναι παλιά όσο ο άνθρωπος γιαυτό και ο Ιπποκράτης στο 2ο Όρκο του αναφέρει «Ορκίζομαι στο μέγα θεό που βρίσκεται πάντοτε ανάμεσα στους αθανάτους ότι δε θα μολύνω με αρρώστια κανένα ξένο». Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι ο Κορτέζ χάρη στην Ευλογιά νίκησε τους Ατζέκους. Με την τεράστια  τεχνολογική πρόοδο η παραγωγή νέων τοξικότερων ιών και μικροβίων είναι ικανή να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους με το ξεκίνημα επιδημιών, που είναι αδύνατον να ελεγχθούν και δε γνωρίζουν τον εχθρό από το φίλο.
Στις ΗΠΑ συστηματική έρευνα για Βιολογικά όπλα άρχισε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και συνεχίστηκε τη δεκαετία του 50 κάτω από την εποπτεία του Πανεπιστημίου της Αιόβα, όπου παρασκευάστηκε ένα άκρως τοξικό στέλεχος του Άνθρακα. Υπολογίζεται ότι κάποιες ποσότητες του συγκεκριμένου στελέχους διέφυγαν στο Ιράκ τη δεκαετία του ‘80. Πριν από τις περιπτώσεις μόλυνσης μέσω ταχυδρομείου (2001), είχαν υπάρξει ξανά στις ΗΠΑ ελάχιστα μεμονωμένα κρούσματα που αποδόθηκαν σε ψυχοπαθείς ή περιθωριακούς. 
Ας σημειωθεί ότι και η Σοβιετική Ένωση είχε προχωρήσει σε παρόμοια πειράματα (το 1979 υπήρξε διαρροή Άνθρακα από εργοστάσιο βιολογικών όπλων με αποτέλεσμα τον θάνατο 68 ανθρώπων).
Το 1995 η ομάδα Aum Shinryko απελευθέρωσε σπόρους Άνθρακα στην Ιαπωνία, αλλά επειδή δεν τους φάνηκαν αρκετά αποτελεσματικοί, προχώρησαν στην γνωστή διοχέτευση αερίου Σαρίν στο Μετρό του Τόκιο με αποτέλεσμα το θάνατο 12 και τον τραυματισμό 5.500 ανθρώπων. 
Οι “New York Times” έγραψαν ότι το 1998 κατά τη διάρκεια γυμνασίων στα σύνορα με το Μεξικό, ποσότητα ιού Ευλογιάς διέφυγε και οι υπεύθυνοι διαμαρτύρονταν επειδή δεν υπήρχαν επαρκείς ποσότητες εμβολίου (δεν υπάρχει άλλη θεραπεία για τον ιό) και παρατηρήθηκε πανικός καθώς δεν υπήρξε επαρκώς εκπαιδευμένο και ανοσοποιημένο προσωπικό. Στην πραγματικότητα κανένα σύστημα υγείας δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτό το ενδεχόμενο.
Τα χημικά και βιολογικά όπλα είναι ήδη απαγορευμένα από το Διεθνές δίκαιο και κανείς δε νομιμοποιείται  να συνεχίσει να παρανομεί χρησιμοποιώντας αυτά τα όπλα κατά αθώων ανύποπτων αμάχων.
Δυστυχώς οι τρομοκράτες σήμερα κατέχουν και απειλούν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξόπλισαν τόσο τον Άσαντ  (από δημοσίευμα του SKYNEWS 29-8-2013 χημικά αξίας 12 δις λιρών πούλησε η Βρετανία σε χώρες που τώρα κατηγορεί όπως η Συρία), όσο και τους αντικαθεστωτικούς Υποτίθεται ότι τα χημικά του Άσαντ (που είχαν προκαλέσει το θάνατο χιλίων αμάχων το 2013) καταστράφηκαν μετά από συμφωνία με τον ΟΗΕ στη Μεσόγειο τον Αύγουστο του 2014 (γεγονός που είχε κινητοποιήσει και τους κατοίκους της Κρήτης) αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος ότι ήταν όλα ή ότι δεν είχαν πέσει κάποια στα χέρια των τζιχαντιστών. 
  Δεν ξεχνάμε ότι η κατοχή -όχι η χρήση που είχε γίνει από το Σαντάμ κατά των κούρδων- απαγορευμένων (πυρηνικών) όπλων ήδη έχει χρησιμοποιηθεί σαν (ψεύτικο όπως αποδείχθηκε) πρόσχημα στον πόλεμο του Ιράκ και ότι η “προστασία αμάχων” του Κοσόβου χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Όσο και αν νιώθουμε αλληλέγγυοι στους κατοίκους της Δύσης, που σήμερα απειλούνται, δε μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε την υποκρισία των κυβερνήσεων τους και την αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζουν σε εξαθλιωμένες  χώρες με αποτέλεσμα την τρομοκρατία των λίγων φανατικών και τη μετανάστευση των πολλών απελπισμένων.
Εμείς σαν γιατροί εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο πόλεμος ποτέ δεν έλυσε οποιοδήποτε πρόβλημα και καλούσαμε από την αρχή πριν ακόμη η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη τον ΟΗΕ ν' αναζητήσει στη Συρία διπλωματικές λύσεις, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε. 
Είναι πράγματι παράνομη και απάνθρωπη η χρήση αυτών των όπλων από όλους, όπως είπε ο γεν γραμματέας του ΟΗΕ.
 Η ελληνική κυβέρνηση, -παρά την υποτέλεια στην οποία μας έχουν τοποθετήσει τα Μνημόνια και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ- θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά το ρόλο της στη νέα πολεμική σκακιέρα. Γιατί χωρίς Ειρήνη οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη είναι αδιανόητη.


               Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης