Η τρίτη εγγονή μου

Η τρίτη εγγονή μου

Δεν συνηθίζεται το θαύμα της ζωής κι αυτό το ξέρουν καλά οι ειδικοί της Μαιευτικής επιστήμης. Κάθε φορά η ίδια έκπληξη, κάθε φορά η ίδια ευδαιμονία. Αυτή την παράλογη ελπίδα αναγνωρίζουμε ακόμη και στη σκληρότερες συνθήκες. Στα παιδιά που γεννιούνται στον πόλεμο, την προσφυγιά ή τη μεγάλη φτώχεια. Στα μακρινά ανώνυμα παιδιά του Τρίτου κόσμου, που σπεύδουμε να βοηθήσουμε μέσα από τις ειδικές ΜΚΟ. 
Πόσο μάλλον στα δικά μας παιδιά ή τα εγγόνια μας. 
Δεν είναι μόνο το πρώτο ή το δεύτερο ή το πολλαπλό. Κάθε τοκετός μια νέα περιπέτεια και κάθε νεογέννητο ένα καινούριο σύμπαν, που προεκτείνει την θνητή μας ύπαρξη στο άπειρο Μέλλον. 
Στους διαδρόμους του Μαιευτηρίου στα διαφανή πλαστικά τους λίκνα περιφέρονται όλο το ουράνιο τόξο των νεογέννητων, που συχνά τσιρίζουν σαν ορχήστρα γατιών, που αντί για ενόχληση προκαλεί πλατύ χαμόγελο σε κάθε επισκέπτη. 
Και η στιγμή της πρώτης επαφής με το νέο μέλος της οικογένειας στο στενάχωρο δωματιάκι πάντα φέρνει αμήχανα δάκρυα ευδαιμονίας, ειδικά στον μπαμπά και τους παππούδες. 
Η Μαία αφού έλεγξε τον αριθμό και τ' όνομα της ταυτοποίησης, την απόθεσε στην αγκαλιά του μπαμπά της κι εκείνη έκλαψε προκαλώντας τη θυμηδία των παρισταμένων κι εκείνη αμέσως σώπασε βολεμένη στην πατρική αγκαλιά. Πρώτη γραμμή επικοινωνίας, πρώτη δικλείδα ασφάλειας στον αφιλόξενο κόσμο μας. Η μαμά της χαμογελούσε πλατιά. Χαλάλι κάθε πόνος και κόπος γιαυτό το δώρο της ζωής, τη νέα ύπαρξη. Ανάμεσα στην τελετουργία των γευμάτων της, γλυκές αναμνήσεις, ανάγκη αναδρομής στις γέννες των προηγούμενων γενιών, στους τρόπους που υποδεχόντουσαν και μεγάλωναν τα νεογέννητα, τις αλλαγές στη φιλοσοφία, την πρακτική και την εξέλιξη του ενός από τους δυο βασικούς σταθμούς του ανθρώπινου βίου.
Και βέβαια την πήρα αμέσως αγκαλιά και βέβαια την κρατώ παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε. Είναι η σωστή τακτική ανατροφής των ανθρώπων. Οι γονείς πειθαρχούν τα παιδιά και οι παππούδες κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους.
Βλέποντας πόσο ξεχωριστοί άνθρωποι αναδύονται μεγαλώνοντας καθένα από τα προηγούμενα εγγόνια μου, αναζητώ στο πρόσωπο της νεογέννητης τρίτης μου εγγονής τους οιωνούς για το άδηλο Μέλλον της.  Αυτό μου το εγγόνι είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα, που μαρκάρεται από τη γέννησή του με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Κουβαλά από την κούνια τις δικές μας αμαρτίες και χρέη, σε μιαν εποχή που μοιάζει καταχείμωνο. 
Καθώς ο κόσμος μας φαντάζει όλο και πιο παράλογος επιστρέφω στις προαιώνιες προλήψεις για να τη θωρακίσω. Κρεμώ ματάκια και φυλαχτά στο προσκεφάλι της. Επικαλούμαι την Άτροπο, τη Λάχεση και την Κλωθώ για να την ευλογήσουν. Καλώ την Παναγιά και κάθε αγαθοποιό πνεύμα να παραστέκουν το κάθε βήμα της. 
Δε μπορώ πια να υποσχεθώ το Κάστρο του παραμυθιού για ν' ασφαλίσω την πεντάμορφη μου πριγκίπισσα. Οι δράκοι ήδη μας κυκλώνουν απειλητικά, το δάσος φλέγεται κι ο πόλεμος μαίνεται. 
Τώρα, που όλες οι χρηματιστηριακές αξίες αποδείχθηκαν κάλπικες, μόνη της προίκα, η πανανθρώπινη σοφία που κουβαλά στο DNA της. 
Μόνη μου συμβολή το ελάχιστο αποτύπωμα της δικής μου στιγμιαίας ύπαρξης και όσες σταγόνες αγάπης θα προλάβω να την ποτίσω για όσο ακόμη θα ζω. Ήδη έχουμε παραδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά και η πείρα των χρόνων, αντί για σοφία μας φόρτωσε με άγνοια. 
Βυθίζομαι στο βλέμμα της νέας μου εγγονής, διαγράφω κάθε αρχείο και κάνω επανεκκίνηση. Ίσως έτσι πρέπει να ξαναγεννιέται κάθε φορά, με κάθε νεογέννητο ολάκερη η ανθρωπότητα.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου




Σχόλια

  1. Giannis-Tasoula Kotsikas-Mousiou Καλοτυχα με υγεια να ειναι ολα τα παιδακια και το δικο σας σ αυτον τον κοσμο που ερχονται Μαρια μου !!!κι εμεις οι γιαγιαδες να συνεχιζουμε να δινουμε την αγαπη μας !!εσυ με ποιο πολυ πειρα φυσικα ..
    Δεν μου αρέσει · Απάντηση · 1 · 37 λεπτά · Τροποποιήθηκε

    Nikos Michalitsis Κατάθεση ψυχής από μια γιαγιά σκέτο μάλαμα. Να σε έχει γερή Μαρία μου ο Θεός να αποκτήσεις και άλλα εγγόνια και να τα δεις να μεγαλώνουν και να ανθίζουν, γερά και ευτυχισμένα, μέσα στην όμορφη οικογένειά σας!
    Δεν μου αρέσει · Απάντηση · 1 · 39 λεπτά

    Lina Tritaris Να σας ζήσει! Συγχαρητήρια για το κείμενο σας! Εύχομαι και στα επόμενα εγγόνια σας!
    Δεν μου αρέσει · Απάντηση · 1 · 29 λεπτά

    Χρυσούλα Λαγογιάννη Καταπληκτικο κειμενο Μαρια μου, ενα ανεκτιμητο δωρο για την εγγονη σου!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριακή Σιγάλα Τρυφερό, αληθινό, ανθρώπινο! Ξεχειλίζει από αγάπη και αγωνία για το μέλλον.
    Εσύ, όμως Μαρία είσαι από τις λίγες γιαγιάδες στη γη, που αγωνίζονται έμπρακτα για ένα καλύτερο μέλλον των πολυαγαπημενων μικρών.
    Έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου, γιατί προσπαθείς αδιακοπα για ένα καλύτερο αύριο και αποτελείς παράδειγμα για τα παιδιά σου. ...Δείτε περισσότερα
    Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 · 10 ώρες

    Tasos Vassiliou Να φτιάξεις κι ένα άλλο φυλαχτό Μαρία και να βάλεις μέσα αυτό το υπέροχο κειμενάκι σου. Και πάλι να σας ζήσει κι ας ελπίσουμε ότι αυτή η ''καταχνιά'' που υπάρχει γύρω μας, θα διαλυθεί όταν μεγαλώσουν τα εγγονάκια μας.
    Μου αρέσει! · Απάντηση · 10 ώρες

    Foteini Ouzouni Υπέροχο τρυφερό γεμάτο αγάπη !Να σας ζήσει
    Μου αρέσει! · Απάντηση · 7 ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά με υγεία και εύχομαι τα καλύτερα για όλα τα παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Theopi Skouradaki · Φίλοι με το χρήστη Κυριακή Σιγάλα
    Υπέροχο κείμενο από μια υπέροχη γιαγιά. Να έχετε όλοι σας καλή υγεία.
    Δεν μου αρέσει · Απάντηση · 1 · 19 ώρες

    Αικατερίνη Θ. Κουμλίδου Να είναι γερή και καλότυχη.
    Δεν μου αρέσει · Απάντηση · 1 · 11 ώρες

    Lena Balta Iliadou Να είναι γερή και Καλότυχη! Το κείμενο σου Μαρία μου με έκανε να ανατρέξω σε δικές μου παρόμοιες στιγμές! Να χαίρεστε όλα σας τα εγγόνια!!! Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ageliki Maniadaki Να'ναι ευλογημένο κι αυτό κι εσύ,Μαρία μου, για το συγκινητικό κείμενό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης