Η Ιστορία διδάσκει και στο Αντιπυρηνικό Κίνημα

Οι δυτικές πυρηνικοκάτοχες χώρες μποϊκοτάρουν την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ICAN
Η  Ιστορία διδάσκει

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 γίνεται στο Δημαρχείο του Όσλο παρουσία των βασιλέων της Νορβηγίας, η επίσημη τελετή βράβευσης της ICAN με το Νόμπελ ειρήνης. Το βραβείο θα παραλάβει η διευθύντρια της ICAN Beatrice Fihn και η εκπρόσωπος των Χιμπακούσα Setsuko Thurlow. 
Η τελετή παρακολουθείται στην ύψιστη εκπροσώπηση από όλες τις πρεσβείες. Δυστυχώς οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Γαλλίας Βρετανίας  δήλωσαν ότι δεν θα παραστούν διαμαρτυρόμενες για την απόφαση. Οι πρέσβεις Ινδίας και Πακιστάν δήλωσαν ότι θα ταξιδεύουν !!!!κατά την ώρα της τελετής, η Κίνα δεν στέλνει αντιπροσωπεία από το 2010, ενώ η Βόρεια Κορέα δεν έχει πρεσβεία στη Νορβηγία.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αφού στις 7-7-2017 στον ΟΗΕ κατά την ιστορική ψήφιση της Απόφασης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, οι ΗΠΑ και οι λοιπές πυρηνικοκάτοχες χώρες έκαναν αντισύνοδο υπερασπιζόμενες το «δικαίωμα στη ασφάλειά τους», ενώ το ΝΑΤΟ τήρησε ενιαία γραμμή και απείχε από την ψηφοφορία.
 
1985 οι Bernard Lown ΗΠΑ και  Evgeni Vhazov ΕΣΣΡ παραλαμβάνουν το Νόμπελ Ειρήνης

Αυτή η αντίδραση θα μπορούσε να θεωρηθεί ήπια συγκρινόμενη με όσα ακολούθησαν το 1985 την απονομή του Νόμπελ ειρήνης στην IPPNW.
Τότε η Γερουσία των ΗΠΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση καταδίκης της απόφασης και καλούσε την Επιτροπή Βραβείων Νόμπελ να αναθεωρήσει!!! Την ίδια προτροπή είχε δημοσιεύσει στον τύπο και το Γερμανικό ΥΠΕΞ. Και οι δυο χώρες είχαν απουσιάσει τότε από την τελετή βράβευσης.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του τέως προέδρου του αμερικανικού κλάδου Lachnan Forrow :
“Κατά την διάρκεια της επίσημης Συνέντευξης Τύπου στο Όσλο οι δημοσιογράφοι ήταν πολύ επιθετικοί και κατηγορούσαν την αντιπυρηνική τεκμηρίωση σαν φιλοσοβιετική. Κάποια στιγμή στην πολύ ζεστή και με ένταση αίθουσα, ο σοβιετικός δημοσιογράφος Lev Novicov κατέρρευσε. Και οι δυτικοί ρεπόρτερ φώναζαν «Αγνοήστε τον, προσποιείται, θέλουμε απαντήσεις τώρα». 
Οι Dr. Lown and Dr. Chazov,και οι δυο καρδιολόγοι κατέβηκαν από το βήμα  και με τους Drs. Jim Muller and Marcia Goldberg, και ενώ η οχλαγωγία συνεχίζονταν, διέγνωσαν το σοβαρό πρόβλημα και προχώρησαν σε τεχνικές ανάνηψης, μέχρι που ήλθε το ασθενοφόρο και ευτυχώς ο δημοσιογράφος επιβίωσε.»
Ανεβαίνοντας ξανά στο βήμα ο Bernard Lown είπε. «Σε τέτοιες επείγουσες καταστάσεις σοβιετικοί και αμερικανοί συνεργάζονται. Δεν ενδιαφερόμεθα αν ο άνθρωπος είναι αμερικανός ή σοβιετικός.»
Άλλωστε η IPPNW βασίζεται στην Ιπποκρατική διδασκαλία και έχει σαν μότο το “Κάλλιον εστι το προλαμβάνειν του θεραπεύειν»

Ας σημειωθεί ότι και το 1952 όταν ο Albert Schweitzer τιμήθηκε με Νόμπελ, η αναγγελία της βράβευσής του προκάλεσε θύελλα δυσφημιστικών δημοσιευμάτων που τον κατηγορούσαν σαν ρατσιστή και αποικιοκράτη!!! επειδή το 1950 είχε καταδικάσει τις πυρηνικές δοκιμές τόσο των αμερικανών, όσο και των σοβιετικών και μέχρι το τέλος με ιστορικές ομιλίες και δημοσιεύματα παρέμεινε στρατευμένος στο αντιπυρηνικό κίνημα. 
Το δίδαγμα των προηγούμενων εμπειριών μας είναι ότι αν και αναμενόμενες αυτές οι επιθέσεις πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν χάρη και στις δικές μας συνεχείς προσπάθειες υπογράφηκαν τελικά οι Αντιπυρηνικές Συμφωνίες ο πρόεδρος Kenedy επικαλέστηκε το ηθικό ανάστημα του  Albert Schweitzer!!!
Εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, οπλισμένοι με τη επιστημονική μας τεκμηρίωση και το ηθικό μας κύρος. Θα εξακολουθήσουμε αυτή την προσπάθεια μέχρις ότου, όλες οι χώρες να πεισθούν για την αναγκαιότητα του πυρηνικού αφοπλισμού και επικυρώσουν στον ΟΗΕ τη Συμφωνία και μέχρι να ελευθερωθεί ο πλανήτης μας από την πυρηνική απειλή.


Στο Όσλο τη Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν οι Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου εκπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα και πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW και ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος εκπρόσωπος του ΠΑΔΟΠ, οι οποίοι θα γίνουν δεκτοί και από την ελληνική πρεσβεία στο Όσλο, όπου και θα επιδώσουν ενημερωτικό υλικό.
Στην Ελλάδα η απονομή του Νόμπελ ειρήνης θα γιορταστεί με ποδηλατοπορεία στις 10 Δεκεμβριου 2017 που θα ξεκινήσει στις 10 πμ από το μνημείο Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα καταλήξει στο Πεδίο του Άρεος, με ενδιάμεση στάση στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής.


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW
Εκπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης