Σχετικά με την συνάντηση Τραμπ -Κιμ για τα πυρηνικά


Δε μπορεί να βασιζόμαστε σε διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε ασταθείς ηγέτες.

Η υποκρισία και τα ψέμματα των κυβερνήσεων κατά την πυρηνική εποχή, που ήδη προκάλεσε πολλά θύματα λόγω των πυρηνικών δοκιμών απαιτεί σκεπτικισμό και εγρήγορση. 
Θυμίζουμε ότι μετά την υπογραφή της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT) τον Μάιο 1995, στην οποία 170 χώρες (ανάμεσά τους και η Γαλλία) δεσμεύτηκαν για την τελική υπογραφή της πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών μέχρι το Μάιο του '96. Η Κίνα όμως προκλητικά συνέχισε τις πυρηνικές δοκιμές λίγες μέρες μετά την υπογραφή της NPT, ενώ ακολούθησε και η Γαλλία αδιαφορώντας για την παγκόσμια αντίδραση.
έξω από την Γαλλική Πρεσβεία διαδηλώνοντας κατά των πυρηνικών δοκιμών

Η Ινδία και το Πακιστάν, που δεν είχαν υπογράψει τις συμφωνίες προχώρησαν σε πυρηνικές δοκιμές το 1998, 
διαδηλώνοντας έξω από τις πρεσβείες Ινδίας και Πακιστάν 1996


αφού είχαν προηγηθεί το 1997 οι υποκρίσιμες πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ στη Νεβάδα. 
 Διεθνής αντιπροσωπεία IPNW έξω από πρεσβεία ΗΠΑ στη Ρώμη 1997

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 2006 και έκτοτε πραγματοποίησε άλλες πέντε, την τελευταία το Σεπτέμβρη του 2017, η οποία εκτιμάται σαν δοκιμή βόμβας Υδρογόνου. Επιπροσθέτως η Β. Κορέα έχει πραγματοποιήσει δωδεκάδες εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πλήξουν τις ΗΠΑ. Έτσι η πυρηνική απειλή είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Β Κορέας που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στο Ανόι.  
Εν τούτοις νωρίτερα αυτό το μήνα οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την Συνθήκη  Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) treaty, μια συνθήκη του 1988  ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση που είχε επιτύχει τον έλεγχο της κούρσας των πυρηνικών όπλων που είχαν αποκτηθεί κατά τον Ψυχρό πόλεμο.  Ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συνθήκη και η Ρωσία ακολούθησε. Έτσι έχει πληγεί η αξιοπιστία του Τραμπ, όταν καλεί την Β. Κορέα να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της βλέψεις.
Η ICAN (Νόμπελ ειρήνης 2017) συμμετέχει στις συζητήσεις στο Ανόι και υπέβαλε μια πρόταση στην Βόρεια και Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα, που υποδεικνύει πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. 
Όσλο Δεκέμβρης 2017 Νόμπελ ειρήνης 
Ο Akira Kawasaki, αντιπρόσωπος της ICAN στη Σύνοδο υπογράμμισε ότι τώρα απαιτούνται σαφή και τεκμηριωμένα βήματα διότι, αν και τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη συμφωνήθηκε  η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου, έκτοτε δεν έγινε καμιά σημαντική πρόοδος. Κανείς δε μπορεί να ξεχνά ότι η ΝΡΤ χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ σαν (ψευδές όπως αποδείχθηκε) πρόσχημα πολέμου κατά του Ιράκ και έκτοτε γίνεται μοχλός πίεσης κατά καθεστώτων και κρατών που βαφτίζονται σαν άξονας του κακού από τους ισχυρότερους. Επειδή δε μπορεί να ισχύουν δυο μέτρα για ένα πανανθρώπινο πρόβλημα επιβίωσης υιοθετήθηκε διαφορετική προσέγγιση.
Η πρόταση της ICAN ξεκινά με την παραδοχή των ανθρωπιστικών επιπτώσεων των πυρηνικών όπλων, αφού αυτά απειλούν όλη την ανθρωπότητα και όχι μόνο την Κορέα. Οι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν τη φύση των πυρηνικών όπλων για να προχωρήσουν σε μια νομικά κατοχυρωμένη προσπάθεια για πλήρη αποπυρηνικοποίηση. Δε μπορεί να βασιζόμαστε σε διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε ασταθείς ηγέτες.  Διεθνείς  και σαφείς νόμοι ίσοι για όλους πρέπει να εφαρμόζονται. Για παράδειγμα η Συμφωνία Πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) που υπερψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια στον ΟΗΕ και η οποία χάρισε στην  ICAN το Νόμπελ ειρήνης. Αυτή επιβάλει σαφή πορεία για όλα τα κράτη που κατέχουν πυρηνικά για την καταστροφή τους με διεθνή επίβλεψη. Αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κορέα. Η συμφωνία ΗΠΑ- Β. Κορέας είναι μόνο το πρώτο βήμα για την αποπυρηνικοποίηση της Ασίας. Χρειάζεται να ακολουθήσει συζήτηση, που να συμπεριλάβει την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες -όπως οι ΗΠΑ- έχουν πυρηνικά στην περιοχή.  
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην ίδια περιοχή της Ασίας η νέα κρίση για το Κασμίρ, απειλεί ξανά την ανθρωπότητα με πυρηνικό πόλεμο ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, ο οποίος -σύμφωνα με μελέτη της IPPNW (Νόμπελ ειρήνης 1985)- εκτός από τα εκατομμύρια άμεσους θανάτους μπορεί να προκαλέσει λόγω κλιματικής αλλαγής παγκόσμιο λιμό με θύματα πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου 
πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW
αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης