75 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι


75 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

75 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, εν μέσω περιορισμών λόγω του COVID-19  και η πυρηνική απειλή παραμένει όλο και πιο μεγάλη. 
Η κατάργηση της συνθήκης INF (2-8-2019) τοποθέτησε ξανά την Ευρώπη στις πιο επικίνδυνες για πυρηνικό πόλεμο περιοχές την ώρα που ηγέτες όπως οι Τραμπ, Ερντογαν, Πούτιν και Κιμ δηλώνουν επανειλημμένως ότι θεωρούν τα πυρηνικά όπλα απαραίτητα για την ασφάλειά τους. 
Οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας απειλούν με μεταφορά του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας, που κατά τα τελευταία χρόνια περηφανευόταν ότι είναι ελεύθερη από πυρηνικά. Δε μπορούμε τα ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου και παρά τις διαψεύσεις όλων των κυβερνήσεων πυρηνικά όπλα φυλάσσονταν όχι μόνο στις βάσεις σε Άραξο και Σούδα, αλλά και στον ιστορικό Μαραθώνα.
 Τα πυρηνικά όπλα είναι με τεράστια διαφορά τα πιο αδιακρίτως καταστροφικά, επίμονα τοξικά όπλα, που ανακάλυψε ο άνθρωποςΚάθε πυρηνικό όπλο έχει κατασκευασθεί με δυνατότητα μεγαλύτερη από τη συνδυασμένη δύναμη πυρός όλων των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν σε όλους τους πολέμους της ανθρώπινης Ιστορίας.
Σήμερα μόνο 100 πυρηνικές κεφαλές μεγέθους της Χιροσίμα, δηλαδή λιγότερο του 1% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου θα μπορούσε να προκαλέσει εκτός από την ρύπανση με ραδιενέργεια, έκλυση πάνω από 5 εκατομμύρια τόνων σκόνης με καταστροφικές για το περιβάλλον συνέπειες που θα προκαλούσαν λιμό τέτοιας διάρκειας και μεγέθους που θα προκαλούσε 2 δις θανάτους παγκόσμια.
Αυτό το ενδεχόμενο είναι μέσα στις δυνατότητες όχι μόνο του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι οποίες κατέχουν το 90% των 13.000 πυρηνικών όπλων, αλλά και των μικρότερων χωρών, όπως η Γαλλία, Κίνα, Βρετανία, Ινδία, Πακιστάν και Ισραήλ, πλην της Β. Κορέας. Είναι πλέον αναγνωρισμένος ο κίνδυνος και οι τεράστιες παγκόσμιες επιπτώσεις ΚΑΙ από ένα περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα. Έχει ήδη υπολογισθεί ότι αρκούν οι πυρηνικές κεφαλές που μεταφέρει ένα πυρηνικό υποβρύχιο (τύπου Οχάιο) να πλήξουν μια κινεζική πόλη για να προκληθούν όχι 5, αλλά 23 εκατομμύρια τόνοι στάχτης. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 14 τέτοια υποβρύχια και η Ρωσία 10.
Όποια δικαιολογία και αν χρησιμοποιείται για την κατοχή τους, το πυρηνικό όπλο, άπαξ και πυροδοτηθεί, λόγω ατυχήματος, χάκιν, αποτυχίας των συστημάτων ασφαλείας ή άλλων τεχνικών ή ανθρώπινων λαθών, θα προκαλέσει καταστροφή που υπακούει μόνο σε φυσικούς νόμους. Ακόμη και μια απλή πυρηνική έκρηξη πάνω από μια πόλη θα προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης. Αν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από οποιαδήποτε πλευρά η πυρηνική απάντηση είναι αναμενόμενη. Δεν έχει σημασία ποιος έκανε το πρώτο πυρηνικό πλήγμα, η ηλεκτρονική απάντηση είναι άμεση και τα όπλα των φίλων ή των εχθρών θα πλήξουν αδιάκριτα όλους τους ανθρώπους.
Την ώρα που Τραμπ και Πούτιν ανεύθυνα απειλούν επιδεικνύοντας τα μοντέρνα τους πυρηνικά όπλα μόνη ελπίδα της ανθρωπότητας παραμένει η Συνθήκη του ΟΗΕ 
Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (TPNW) η οποία υιοθετήθηκε από τα δύο τρίτα των κρατών μελών στη Γενική Συνέλευση της 7/7/2017 και ήδη 72 έχουν υπογράψει και 41 την έχουν επικυρώσει, Μόλις επικυρωθεί από 50 κράτη θα είναι Διεθνής νόμος με ισχύ για ΟΛΑ τα κράτη μέλη.
Επειδή όλα τα ελληνικά κόμματα δηλώνουν κατά των πυρηνικών όπλων καλούμε και τη νέα ελληνική κυβέρνηση να φανεί συνεπής και να υπογράψει στον ΟΗΕ την TPNW.  
Μαρία Αρβανίτη -Σωτηροπούλου
πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW
αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης