Οι δεσμοί του Πλοίου της Ειρήνης με την Ελλάδα

Αυγουστος 2013 Μπλόκο Κικκινιάς
Οι δεσμοί του «Πλοίου της Ειρήνης» με την Ελλάδα

70 χρόνια μετά την νίκη κατά του φασισμού, που σήμανε το τέλος του 2ου Παγκόσμιου πολέμου, αλλά και την φρικιαστική χρήση της πρώτης πυρηνικής βόμβας  το «Πλοίο της Ειρήνης» επισκέπτεται ξανά την Ελλάδα μεταφέροντας τους τελευταίους ζωντανούς μάρτυρες από την τραγωδία της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (Χιμπακούσα), την ώρα που στον ΟΗΕ ξανά συζητείται το θέμα της απαγόρευσης των πυρηνικών.
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί φέτος για πρώτη φορά αυτοί οι άνθρωποι, που αφού βίωσαν την τραγωδία αφιέρωσαν τη ζωή τους στην διάδοση της ιδέας της ειρήνης και έχουμε ήδη γνωρίσει από τις συνταρακτικές διηγήσεις τους στις προηγούμενες επισκέψεις του Πλοίου, θα γίνουν δεκτοί τόσο από τον πρόεδρο της ελληνικής  Δημοκρατίας κο Προκόπη Παυλόπουλο όσο και από την πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η ιστορία του «Πλοίου της ειρήνης» ξεκίνησε το  1983 , όταν ομάδα Ιαπώνων φοιτητών, που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος των γειτονικών χωρών και λαών, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς. Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία,  βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί. 
Έτσι, ιδρύθηκε η αντίστοιχη οργάνωση «Peace Boat»= Πλοίο της Ειρήνης, η οποία στη συνέχεια προχώρησε στην πραγματοποίηση παγκόσμιων ταξιδιών, ένα από τα οποία ξεκίνησε και τερμάτισε στον Πειραιά το 1991.  Από τότε το Πλοίο της Ειρήνης συνεργάζεται στενά με το ειρηνιστικό και αντιπυρηνικό κίνημα στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από την Γη, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες, με κύριο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία.
1995 Μνημειο Λαμπράκη Παλλήνη παρων ο αείμνηστος Λυκούργος Καλλέργης, Π΄νος Τριγάζης Μαρία αρβανίτη Σωτηροπούλου
 Σε συνεργασία με την «Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής»  κλάδος IPPNW, το 1995 πραγματοποιήθηκε ποδηλατοπορεία από το μνημείο Λαμπράκη στην Παλλήνη μέχρι την Γαλλική πρεσβεία, ζητώντας το σταμάτημα των πυρηνικών δοκιμών τις οποίες η Γαλλία τότε συνέχιζε παρά την ισχύουσα απαγόρευση και έκτοτε συνεργαζόμαστε για την άρτια διοργάνωση κάθε επίσκεψης του πλοίου στην Ελλάδα.
Ποδηλατοπορεία στο ύωος του Σταυρού αγ Παρασκευής

1995 Τα τότε επίκαιρα συνθήματα

Από το 2011 το ΠΑΔΟΠ και η «Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής» διοργανώνουν -σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους, την περιφέρεια, σχολεία τοπικές οργανώσεις  και τον ΟΛΠ- εκδηλώσεις σε  κάθε επίσκεψη του Πλοίου στην Ελλάδα. Έτσι το 2011 συμμετείχαμε στο συνέδριο που διοργάνωσαν για την αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή, ενώ αποδείξαμε ταυτόχρονα την αλληλεγγύη μας στην Ιαπωνία που τότε επλήγη από το τσουνάμι και την τραγωδία της Φουκουσίμα. Είναι σημαντικό γιατί αυτό ήταν σταθμός για το Πλοίο της ειρήνης, το οποίο από τότε πρόσθεσε όλη τη γκάμα της πυρηνικής απειλής στους στόχους της.
Αντίστοιχα  το «Πλοίο της ειρήνης» ανέδειξε την αλληλεγγύη του με τον ελληνικό λαό από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα 2012 και τη συμπόρευση του με το αντιφασιστικό κίνημα με εκδηλώσεις στο Μπλόκο της Κοκκινιάς 2013 και την επίσκεψη τιμής στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας 2014.
2011 Φουκουσίμα
Φέτος διαπλέοντας τη Μεσόγειο το Πλοίο δε μπορούσε να μείνει ασυγκίνητο από την ατέλειωτη τραγωδία των μεταναστών, που δραπετεύοντας από τις εμπόλεμες ζώνες, βρίσκουν το θάνατο στο κατώφλι της Ευρώπης.
δυο από τους Χιμπακούσα που θα επισκεφθούν και φέτος την Ελλάδα
Το φετινό 87ο ταξίδι του που συμπίπτει με τον εορτασμό της Αντιφασιστικής νίκης του 2ου Παγκόσμιου πολέμου είναι ανώτατα αναβαθμισμένο και ελπίζουμε να σηματοδοτήσει την αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας σε δημιουργικούς δρόμους  ειρήνης και το τέλος της πυρηνικής απειλής.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και Βιοχημικής απειλής», γεν γραμματέας ΠΑΔΟΠ

Σχόλια

  1. Κωνσταντίνος Φωτεινάκης ΜΑΡΙΑ πολύ καλό - ενημερωτικό και εκπαιδευτικό για όποιον δεν είναι ξερόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νικος Φαραζης Καλησπέρα Μαρία μου. Τέτοια κινήματα και ακτιβισμοί δεν ταιριάζουν με την αισθητική των ΜΜΕ. και έτσι δεν παίρνει την έκταση που του πρέπει. Εύχομαι να σηματοδοτήσει αυτό που ζητάς στον επίλογο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα