Νέα χρήση χημικών όπλων στη Συρία μετά την «εξουδετέρωση» τους

Νέα χρήση χημικών όπλων στη Συρία μετά την «εξουδετέρωση» τους

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την νέα "χημική επίθεση" (4-4-2017) στη Συρία, κυρίως άμαχοι. Οι δραματικές εικόνες συγκλονίζουν για μιαν ακόμη φορά την ανθρωπότητα. Κι ενώ οι εμπλεκόμενοι στο συνεχιζόμενο αιματηρό πόλεμο, που έχει ρημάξει όλη την περιοχή αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει, αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι αυτή η επίθεση  πραγματοποιήθηκε μετά την πολυδιαφημισμένη, υπό Διεθνή έλεγχο συγκέντρωση και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος .
Τα χημικά όπλα παρασκευάζονται ευκολότατα είναι φθηνά και σε αυτά ανήκει μια τεράστια γκάμα τοξικών ουσιών από τους ερεθιστικούς παράγοντες (όπως τα γνωστά μας δακρυγόνα) και τις τοξικές ουσίες που προκαλούν φλύκταινες (αέρια μουστάρδας, Λεβισίτης) μέχρι τα νευροτοξικά αέρια (Σαρίν) από τα οποία ένα χιλιοστό του γραμμαρίου που εισπνέεται είναι αρκετό για να φονεύσει υγιή ενήλικα και ήδη χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκράτες στο μετρό του Τόκιο. Νεώτερης γενιάς χημικά είναι τα δυαδικά.
 Παρά την απαγόρευσή τους μετά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο κατά τον οποίο 1 εκατομμύριο άνθρωποι προσβλήθηκαν από τα χημικά όπλα και 90.000 πέθαναν, τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τους Ιταλούς στην Αιθιοπία (1935-1936), από τους Ιάπωνες στην Κίνα (1937-1945) από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (1940-1945), από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ (1940-1945) από την Αίγυπτο στην Υεμένη (1963-67) από το Ιράκ κατά του Ιράν (1983-88) και κατά των κούρδων υπηκόων του (1987-88).
Οι ανωτέρω είναι χρήσεις επιβεβαιωμένες από τον ΟΗΕ. Η καταγγελία για χρήση «κίτρινης βροχής» από τους σοβιετικούς στο Αφγανιστάν δεν επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ όπως και η χρήση τους από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές αρχές για τη λύση της ομηρίας από τσετσένους στο θέατρο της Μόσχας (28 Οκτωβρίου 2002) χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διεθνής αντίδραση, αφού θεωρήθηκε ότι εντάσσεται στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Το 1969 ο ΟΗΕ προχώρησε στην απαγόρευση τόσο των χημικών όσο και βιολογικών όπλων (επικυρώθηκε στην ελληνική Βουλή 23-1-2002). Εν τούτοις τόσο η Σ. Ένωση όσο και οι ΗΠΑ συνέχισαν την έρευνα και την παραγωγή τους αν και και οι δύο από το 1972 είχαν επικυρώσει τη συνθήκη. Στην Ελλάδα το 1994 επικυρώθηκε η απαγόρευση ανάπτυξης, παρασκευής, χρήσης και φύλαξης των χημικών όπλων για πολεμικούς σκοπούς, αλλά σαφώς αναφέρεται ότι δεν απαγορεύεται η χρήση τους για «σκοπούς διατήρησης δημόσιας τάξης».
Τα χημικά και βιολογικά όπλα είναι ήδη απαγορευμένα από το Διεθνές δίκαιο και κανείς δε νομιμοποιείται  να συνεχίσει να παρανομεί χρησιμοποιώντας αυτά τα όπλα κατά αθώων ανύποπτων αμάχων.
Δυστυχώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξόπλισαν τόσο τον Άσαντ (από δημοσίευμα του SKYNEWS 29-8-2013 χημικά αξίας 12 δις λιρών πούλησε η Βρετανία σε χώρες που τώρα κατηγορεί όπως η Συρία), όσο και τους αντικαθεστωτικούς.
Όλοι είχαμε επικροτήσει την απόφαση του ΟΗΕ που υποτίθεται ότι οδήγησε στην παράδοση των συριακών χημικών όπλων του Μπασάρ αλ-Άσαντ που «εξουδετερώθηκε» στο κατάστρωμα του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cape Ray στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο στις 19-8-2014.
Η νέα επίθεση αποδεικνύει ότι κάποιοι προκλητικά αψηφούν κάθε απαγόρευση και προσβάλουν ατιμώρητα τον ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Και η πρόκληση της Διεθνούς Κοινότητας σε μια πραγματικότητα, όπου μονίμως οι ισχυροί μπορούν να καταστρατηγούν το Διεθνές Δίκαιο είναι στο ποιος και πώς θα μπορέσει ανεξάρτητα και αμερόληπτα να αναζητά τους δράστες και πώς θα επιβάλεται τιμωρία, που σύσσωμη η ανθρωπότητα απαιτεί για τέτοια φρικτά εγκλήματα.


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα