Ηλεκτρονική ψήφος;


Ηλεκτρονική ψήφος;

Στο πρόσφατο Συνέδριο της IPPNW στο Γιορκ (3-7/9/2017) ετέθη για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση από τον ιταλό αντιπρόσωπο -που δε μπόρεσε να παραστεί- θέμα ψηφιακής αντιπροσώπευσης και ψήφου λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας (λόγω οικονομικών δυσκολιών) κάποιων κλάδων να συμμετέχουν.
Διαφώνησα, παρ’ ότι ανήκω πλέον στην κατηγορία των χωρών που χωρίς οικονομική βοήθεια από πλουσιότερους κλάδους αδυνατώ να παρευρίσκομαι στις διαδικασίες, κρίνοντας ότι η άμεση δημοκρατία απαιτεί την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση των ιδεών. Δήλωσα ότι προτιμώ να εκλέγουν (απουσία μου) οι αντιπρόσωποι τους οποίους γνωρίζω προσωπικά,  παρά να εκλέγονται ηλεκτρονικά από αγνώστους, και να αποφασίζουν άνθρωποι τους οποίους δεν γνώρισα ποτέ. Μέχρι σήμερα -ακριβώς λόγω της ανάγκης απαρτίας στη Γενική Συνέλευση- οι πλουσιότεροι κλάδοι αναλαμβάνουν την ευθύνη να καλύψουν μερικά ή πλήρως το κόστος αντιπροσώπων από κράτη- μέλη που επιδεικνύουν δραστηριότητα.
Αν και συμφωνώ στη συζήτηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων για αποφάσεις σε τοπικά όργανα (πχ για την Ευρώπη), για την καθοριστική ψήφο σε καταστατικά θέματα και για στο ΔΣ  προτιμώ να υπάρχει προσωπική επαφή και σωματική επικοινωνία.
Το σώμα διχάστηκε. Συζητήσαμε επί τουλάχιστον πέντε ώρες (κάτι πρακτικά αδύνατο σε ηλεκτρονική συζήτησε και με δεδομένη τη διαφορά ώρας). Το παράδοξο είναι ότι οι πλουσιότεροι και εκείνοι που ταξιδεύουν συχνά και εύκολα (πχ Αυστραλοί, αμερικανοί) ήταν εκείνοι, που υποστήριξαν την ηλεκτρονική ψήφο. Οι αμερικανοί ήδη ψηφίζουν ηλεκτρονικά στις εκλογές και γιαυτό το θεώρησαν φυσικό και τεχνολογικά αναμενόμενο. Οι Αυστραλοί υποστήριξαν ότι για λόγους οικολογικού αποτυπώματος θα πρέπει να περιοριστούν τα αεροπορικά ταξίδια!! Όπως ήδη στη Συνέλευση δεν εκτυπώνουμε, αλλά όλοι παρακολουθούμε μέσα από τα λαπ τοπ ή τα κινητά μας τα θέματα για συζήτηση.
Οι Γερμανοί παρενέβησαν και είπαν ότι οι εξοπλισμοί είναι εκείνοι που επιβαρύνουν βαρύτατα το φαινόμενο του θερμοκηπίου και όχι οι μετακινήσεις. Πρόσθεσαν ότι σε τέτοια περίπτωση υπάρχει πιθανότητα η πλειοψηφία να επιλέγει αυτό τον τρόπο συμμετοχής στις διαδικασίες, έτσι ώστε στο τέλος να υπάρχει μια ψηφιακή απρόσωπη και εύκολα χειραγωγούμενη ψήφος.  Είπαν ακόμη ότι οι πραγματικά φτωχές χώρες δεν έχουν ευχέρεια ηλεκτρονικής πρόσβασης και αμφισβήτησαν την δυνατότητα του δικτύου της  IPPNW να καλύψει συζήτηση και εκλογές σε 70 τουλάχιστον κράτη μέλη, την ώρα που η σχετική εμπειρία στην ΕΕ με τη γιγάντια υποστήριξη δείχνει παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα.
Πράγματι οι υπεύθυνοι του Γραφείου της IPPNW δήλωσαν ότι είναι ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν πρακτικά αυτό το ενδεχόμενο και το θέμα χωρίς να αποκλείεται, παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Με εντυπωσίασε η απόλυτη στάση των οικολόγων υπέρ της κατάργησης των μετακινήσεων από τις χώρες της αφθονίας.
Ήμουν τυχερή και ταξίδεψα πολύ όταν οι οικονομικές μου δυνατότητες το επέτρεπαν. Αρχικά με το περιορισμένο συνάλλαγμα και τις κονσέρβες στη βαλίτζα κι αργότερα με την παντοδυναμία των πιστωτικών καρτών, που καταργούσαν τα συναλλαγματικά σύνορα.  
Πάντα πίστευα ότι τα ταξίδια γεφυρώνουν τους ανθρώπους, δίνουν ευρύτερη προοπτική, ανοίγουν τους πνευματικούς ορίζοντες και συμβάλουν τόσο στην αυτογνωσία κάθε ανθρώπου, όσο και στη συμφιλίωση των λαών.

http://mariasot.blogspot.gr/2011/12/blog-post_10.html

Δεν πιστεύω ότι τα ταξίδια πρέπει να επιτρέπονται μόνο στους προνομιούχους, αλλά αντίθετα ότι κάποτε πρέπει  να τα γεύονται όλοι οι άνθρωποι. Επειδή η συμβολή τους για τη θεμελίωση της παγκόσμιας ειρήνης είναι αδιαμφισβήτητη, χαίρομαι που το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών μειώνεται. Όσο για το οικολογικό αποτύπωμα πιστεύω ότι η τεχνολογία μπορεί εύκολα να βρει φθηνούς τρόπους οικολογικής μετακίνησης, αν η ανθρωπότητα το επιλέξει. Όσο για την ηλεκτρονική ψήφο, όσο εξοικειώνομαι με την ηλεκτρονική τεχνολογία, τόσο λιγότερο την εμπιστεύομαι. Ειδικά σε θέματα δημοκρατίας.


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

  1. Ageliki Maniadaki Συμφωνώ απόλυτα με τους προβληματισμούς σου και την τοποθέτησή σου,Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα