Οι Χιμπακούσα του "Πλοίου της Ειρήνης" στη Σαντορίνη

Με την ελιά της ειρήνης οι Χιμπακούσα και ο αντιδήμαρχος κος Μάρκος Καφούρος
Οι Χιμπακούσα του "Πλοίου της ειρήνης" στη Σαντορίνη 

Σήμερα 5 Ιουνίου 2018, το "Πλοίο της Ειρήνης" επισκέφθηκε ξανά τη Σαντορίνη, για πρώτη φορά μετά το Νόμπελ Ειρήνης, μεταφέροντας τρεις Χιμπακούσα τον 
κο UEDA Koji
επιζώντα της Hiroshima (εξετέθη στην ατομική βόμβα όταν ήταν 2 ετών), την
 κα KURAMORI Terumi
επιζήσασα του Nagasaki (εξετέθη στην ατομική βόμβα σε ηλικία 1 έτους), και τον  
κο SHINAGAWA Kaoru
2ης γενιάς Hiroshima, που γεννήθηκε  10 Ιουνίου 1950 από οικογένεια, που έζησε τον βομβαρδισμό  και μετά τη συνταξιοδότησή του εργάζεται σαν  εθελοντής ξεναγός στο Μνημείο Μνήμης της Hiroshima. 
αναμνηστική φωτογραφία έξω από το δημοτική σχολείο Ακρωτηρίου
Η επίσκεψη διοργανώθηκε με τη φροντίδα της προέδρου του ελληνικού κλάδου της IPPNW, αντιπροσώπου της ICAN για την Ελλάδα και Σαντορινιάς (Μεγαλοχωριανής) Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου και του συζύγου της Σωτήρη Σωτηρόπουλου.
 Η κυρία Αργυρώ Πιτσικάλη παραδίδει το χειροτέχνημα των μαθητών

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε στις 10 το πρωί το Δημαρχείο Θήρας όπου κατά την προηγούμενη επίσκεψή του "Πλοίου της Ειρήνης" είχε φυτευτεί μια ελιά στο προαύλιο και έγινε δεκτή από τον αντιδήμαρχο κο Μάρκο Καφούρο, την αντιπρόσωπο του δημάρχου (ο οποίος απουσίαζε στη Σύρο για δημαρχιακή συνδιάσκεψη) κα Κρυσταλία Παπαοικονόμου και παράγοντες του δήμου Θήρας. Είναι βέβαιο ότι η συνεργασία του δήμου Θήρας με το αντιπυρηνικό Κίνημα έχει πια ριζώσει καλά, όπως η ελιά μας.

Η ελιά της ειρήνης έξω από το Δημαρχείο Θήρας
Σχετικά links:
http://santonews.com/to-ploio-tis-eirinis-sti-santorini.html

https://www.facebook.com/santorinimunicipality/?hc_ref=ARRsKpCSNK7-FVaFJ9qFMZ7kwJzRjICX7oKMenSr9huZVP0MoFFys23AgEWkUS0BAho&fref=nf

υποδοχή στο δημαρχείο

τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου

η αντιπροσωπεία και οι δάσκαλοι απευθύνονται στα παιδιά

τα παιδιά του Ακρωτηρίόυ και ο ιερέας
Ακολούθως η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Ακρωτηρίου, όπου έγιναν δεκτοί με μεγάλη φιλοξενία από τους δασκάλους κκ Αργυρώ Πιτσικάλη, Φραντζέσκα Περάκη, Άννα Μαρία Χρυσομάλλη και Απόστολος Λέτζας, ενώ παρέστη και παρακολούθησε την εκδήλωση και ο ιερέας  Ακρωτηρίου πατήρ Βασίλης Αλεξόπουλος
η εξιστόρηση της τραγωδίας

χειροκροτήματα για τα παιδιά που χορεύουν


Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον (παρά τον καύσωνα) τις διηγήσεις των Χιμπακούσα για τις τρομερές επιπτώσεις των βομβών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, με προβολή σλάιντς, παρουσίασαν την έκθεση με τις φωτογραφίες τους για την προβολή του Ακρωτηριού, πρόσφεραν χειροτέχνημά τους και στο τέλος χόρεψαν σαντορινιούς χορούς, ενώ και στο σχολείο παραδόθηκαν από την αντιπροσωπεία αναμνηστικά και αφίσες.







ο ιερέας παρακολουθεί με προσοχή

αναμνηστικά cranes 


Αν και οι Χιμπακούσα μιλούσαν ιαπωνικά και γινόταν μετάφραση στα αγγλικά και τα ελληνικά, τα παιδιά παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον, και εντυπωσιάστηκαν από την ευγένεια, με την οποία οι γιαπωνέζοι χαιρετούν και συμπεριφέρονται. 
αποχαιετισμός

Ο γιαπωνέζος φωτορεπόρτερ απαθανάτισε το ζωηρό ενδιαφέρον στα πρόσωπα των παιδιών μας, που θα κάνει το γύρω του κόσμου καθώς θα σμίγει με τα πρόσωπα των παιδιών όλης της Γης, που δε θ' αφήσουν ποτέ ξανά να γίνει νέα Χιροσίμα.
Η δασκάλα που δημιούργησε αυτό το μάθημα ζωής











ακούγοντας την εξιστόρηση της Χιμπακούσα από το Ναγκσάκι

Ακούγοντας τον Χιμπακούσα από τη Χιροσίμα επικοινωνία με τη βοήθεια τριών γλωσσών (ιαπωνικά, αγγλικά, ελληνικά)
Ας σημειωθεί ότι η δασκάλα κα Αργυρώ Πιτσικάλη δεν είναι η πρώτη φορά, που δραστηριοποιείται για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό. 
Και κατά την προηγούμενη επίσκεψη του "Πλοίου της ειρήνης" το 2016 στο Δημαρχείο Θήρας είχε φέρει παιδιά που απήγγειλαν ποιήματα και έκαναν θεατρικό δρώμενο, ενώ και κατά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης το Δεκέμβριο 2017 στην ICAN τα παιδιά του Ακρωτηρίου είχαν στείλει βίντεο που προβλήθηκε στο Όσλο. 

Στο τέλος οι Χιμπακούσα ξεναγήθηκαν στο Καστέλι του Ακρωτηριού και δοκίμασαν με ενθουσιασμό τη Σαντορινιά κουζίνα.
ξενάγηση στο Καστέλι
Είμαστε όλοι περήφανοι, επειδή με τέτοιους δασκάλους και τέτοια παιδιά το μέλλον του νησιού μας είναι ελπιδοφόρο. 



Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα