Δράσεις της Εταιρείας μας στην Ελλάδα από το Τσέρνομπιλ 1986 μέχρι τη Φουκουσίμα 2011
Πολύ περιεκτικό και τεκμηριωμένο άρθρο της Δανάης Μαραγκουδάκη με τίτλο "Προπαγάνδα και πληροφόρηση για το Τσέρνομπιλ στην Ελλάδα του 1986 " δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό Inside story με άφθονο αρχειακό υλικό και τα Ιστορικά πλέον σχετικά βίντεο για όσα έγιναν εκείνες τις ημέρες στην Ελλάδα. Έχει και κάποιες δικές μου δηλώσεις για τα θύματα και το βίντεο από ένα επετειακό αφιέρωμα το 1993 στον ΑΝΤΕΝΑ, όπου σε παρθενική τηλεοπτική εμφάνιση, δείχνω στην παρουσιάστρια Λιάνα Κανέλη (πριν γίνει ΚΚΕ) το πρόσφατο τότε έντυπο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στο οποίο με φωτογραφίες γινόταν η σύσταση όταν πέσει πυρηνική βόμβα τα παιδιά να κρύβονται πίσω από τη σάκα τους!!!!
https://insidestory.gr/article/chernobyl-greece-propaganda?token=49I4QJTQPQ&fbclid=IwAR2wQXszSsg7cLwR-r-Z_h3P39s-QhbVcD6WHqvO2RtUqmBP2MTH2cldGbE
Δεν ξεχνώ τους καυγάδες στα σούπερ μάρκετ για μια κούτα γάλα εβαπορέ (το παλιό ήταν το καλό) και το ότι ήταν ωραίες ανοιξιάτικες μέρες αργίας και όλοι τις επικίνδυνες ημέρες είμαστε στην ύπαιθρο, μαζεύαμε χόρτα και τα τρώγαμε πριν μάθουμε τι τρέχει κι αρχίσει ο πανικός. Όλοι βρέθηκαν σε θέση άγνοιας, και απροετοίμαστοι, ακόμη και οι γιατροί μέχρι τότε δεν ξέραμε τι πρέπει να συμβουλεύουμε σε τέτοιο ενδεχόμενο, γι'αυτό και η Εταιρεία μας ετοίμασε και εξέδωσε το επιστημονικό φυλλάδιο "Ο γιατρός μπροστά στο πυρηνικό ατύχημα" το 1992!!!!
Είναι παράδοξο, αλλά αφού πέρασε ο πρώτος πανικός δεν συνεχίστηκε το ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας. Το Σύνδρομο του Κόλπου (ασθένειες αμερικανών στρατιωτών που είχαν εκτεθεί σε καπνό από τανκ που είχαν χτυπηθεί με όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου), επανέφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα υγείας μετά από έκθεση σε χαμηλή δόση ραδιενέργειας. Το σημαντικό στοιχείο ήταν ότι τα όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου κατασκευάζοντας από τα επικίνδυνα απόβλητα των πυρηνικών εργοστασίων. Έτσι μετά τη χρήση τους κατά τον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και την παραδοχή της κυβέρνησης ότι είχαν χρησιμοποιηθεί τέτοια όπλα και στον ελληνικό στρατό, άρχισαν αν εμφανίζονται επίσημα στοιχεία μέτρησης, ανακοινώθηκε η έκταση της ακτινοβολίας που δέχθηκε η Βόρεια Ελλάδα από το Τσέρνομπιλ, ενώ εμφανίσθηκαν και οι πρώτες ιατρικές μελέτες.
Έτσι μετά το 1992 άρχισαν οι συνεχείς τηλεοπτικές μάχες σε όλα τα κανάλια για την επικινδυνότητα ή μη των πυρηνικών εργοστασίων, όπου οι επίσημες αρχές διακήρυτταν ότι Τσέρνομπιλ δεν πρόκειται να επαναληφθεί γιατί όλα τα πυρηνικά εργοστάσια είναι ασφαλή, και χρειάστηκε να παλέψουμε μέχρι το 2004 σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και περιβαλλοντολογικές ΜΚΟ για να κλείσουμε το επικίνδυνο πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι, επειδή η χώρα μας δεν ήθελε να τοποθετηθεί αρνητικά αφού προμηθευόταν ενέργεια από τη Βουλγαρία.
|
Διεθνές Συνέδριο στη Δράμα για το Κοζλοντούι |
Συγκεκριμένα θυμάμαι ότι για πρώτη φορά το 1994 ζωντανά σε τηλεοπτική εκπομπή, ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που μέχρι τότε υπεραμυνόταν για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων παραδέχθηκε ότι θα κοιμόταν πιο ήσυχος, αν έκλεινε ο προβληματικός αντιδραστήρας στο Κοζλοντούι.
Την ίδια χρονιά Εκπρόσωποι του Ελληνικού και Τουρκικού κλάδου της IPPNW γίναμε δεκτοί και από τον πρόεδρο της Τουρκίας Soyleiman Demirel και ζητήσαμε το σταμάτημα της ανέγερσης πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.
|
συνάντηση με τον τούρκο προεδρο Σουλειμάν Ντεμιρέλ 1994 |
Το πρόβλημα παρέμενε επίκαιρο και έτσι το 1995 έγινε μεγάλη σύσκεψη στο Ζάππειο για το θέμα με παρουσία του τότε υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου και του προέδρου του Συνασπισμού κ Νίκου Κωνσταντόπουλου ενώ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανοπουλος μας κάλεσε να ενημερωθεί για το θέμα του Κοζλοντούι πριν από την επίσημη επίσκεψη του στη Βουλγαρία
|
Ζάππειο μέγαρο |
|
με τον πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο η πρόεδρος Μαρία Αρβανιτη Σωτηροπούλου η γεν γραμματέας Αρετή βαγενά και η ταμίας Εκάβη Παπαπέτρου 1995 |
Οι μεγάλοι σεισμοί του 1999 επανέφεραν στην επικαιρότητα τον κίνδυνο και γιαυτό διοργανώσαμε Μεσογειακό συνέδριο στην έναρξη του οποίου παρευρέθη και ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης
Πολλές επαρχιακές πόλεις ενδιαφέρθηκαν για το θέμα με τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Η Ρόδος πρωτοστάτησε και με προσπάθεια δημιουργίας Μεσογειακού φορέα (2007) για το σταμάτημα του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου. Ψυχή των πολλών δραστηριοτήτων ήταν ο Θανάσης Αναπολιτάνος.
|
2004 Συνέδριο στη Ρόδο |
|
2005 εκδήλωση στην Κυπαρισσία |
Το 2009 έγινε Ευρωπαϊκό Συνέδριο στη Βουλγαρία για να σταματήσει η κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε κάτι που τελικά το πετύχαμε.
|
μπροστά στο Μπέλενε |
Το 2009 ξεκίνησε και η συνεργασία μας με την κα Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου, η οποία δημιούργησε ειδική επιτροπή για τα πυρηνικά στο Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα
|
2009 εκδήλωση ΙΔΜΑ |
Τον Απρίλη του 2011 δημοσιεύτηκε η επίσημη αξιόπιστη μελέτη της IPPNW για τις επιπτώσεις του Τσερνομπιλ.στην ανθρώπινη υγεία
https://ratical.org/radiation/Chernobyl/HEofC25yrsAC.html
|
παιδί του Τσερνομπιλ |
Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι δυστυχώς και στη Φουκουσίμα, που θα έπρεπε να είμαστε πανέτοιμοι είδαμε την επανάληψη του ίδιου σκηνικού συγκάλυψης από το πυρηνικό λόμπι και τους συμμάχους του, μέχρι και τη στιγμή που έγινε η έκρηξη ζωντανά στις τηλεοπτικές μας οθόνες.
Η καταστροφή στη Φουκουσίμα κινητοποίησε και τους Χιμπακούσα (επιζήσαντες των πυρηνικών βομβών Χιροσίμα και Ναγκασάκι) με τους οποίους ήδη συνεργαζόμεθα κατά των πυρηνικών όπλων μέσα από τα ταξίδια του Πλοίου της ειρήνης από το 1992 και οι οποίοι αντελήφθησαν ότι τα πυρηνικά εργοστάσια δεν ήταν η ευλογία που ξεπήδησε από τη φρίκη των πυρηνικών όπλων, αλλά ένας ενιαίος εχθρός.
|
Μεσογειακή Σύσκεψη για τα πυρηνικά εν πλω Μάρτιος 2011 στο Πλοίο της ειρήνης |
|
Χιμπακούσα στη Σαντορίνη |
Η συνεχιζόμενη τραγωδία στη Φουκουσίμα στάθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη αποδόμηση του πυρηνικού λόμπι μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι κλείνει όλα της τα πυρηνικά εργοστάσια και στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές.
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου