Ξανθίππη, η γυναίκα του Σωκράτη


"Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη"
με τη Τζένη Κολλάρου Καλλέργη

 Πραγματική πανδαισία η βραδυά που μας  πρόσφερε η κα Τζένη Κολλάρου Καλλέργη.
Κατ' αρχάς το θέατρο "Ελεύθερη έκφραση" είναι ζεστός και φιλόξενος χώρος που προδιαθέτει το θεατή για τη θεατρική μέθεξη. Από το χώρο του φουαγιέ μπαίνεις σε ένα ονειρικό σκηνικό όπου πρώτη θέση, αλλά όχι με τρόπο μουσειακό παίρνουν τα "καμαρίνια" του Λυκούργου Καλλέργη και της Άννας Παίζη. 
το καμαρίνι του Λυκούργου Καλλέργη στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Το έργο του Γιώργου Χριστοδούλου για την Ξανθίππη, ήταν δύσκολος μονόλογος που ακροβατούσε από την παρωδία στο δράμα και η κα Τζένη Κολλάρου Καλλέργη υποδύθηκε με άψογο τρόπο τη "συκοφαντημένη" από την ιστορία σύζυγο του μεγάλου φιλοσόφου. Κατάφερε να μας πείσει για το δίκαιο της συζύγου, για την οργή,  την αγάπη, τον πόνο και την διαχρονική της αγωνία, σε ένα απαιτητικό μονόλογο.
 Η σκηνοθεσία της κας Μαρίας Ιγγλέση σοφά ενέταξε στο θεατρικό δρώμενο αποσπάσματα από την "Απολογία του Σωκράτη", όπως είχε αποδοθεί από τον αξέχαστο Λυκούργο Καλλέργη, έτσι που ήταν μια συγκινητική συνομιλία επί σκηνής της Τζένης με τον αλησμόνητο Λυκούργο. Ήταν μαι αφορμή για προβληματισμό για την Ελλάδα που δεν παύει να καταδικάζει σε θάνατο τα καλύτερα μυαλά της και μια προτροπή για εξέγερση κατά των άφρονων που μας κυβερνούν.
Το υπέροχο γλυκό κρασί που μας πρόσφεραν το τέλος της παράστασης επισφράγησε μιαν εξαίσια βραδιά, που έπεσε σα μάνα εξ ουρανού στη μίζερη μας καθημερινότητα της οικονομικής κρίσης.
Αυτή η παράσταση ήταν πραγματικά ένα αντίδοτο στην ισοπέδωση των εξόδων που μας προτείνουν τα ΜΜΕ

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης