Νέες Ιώσεις

Νέες Ιώσεις 


Άνεμος ιώσεων απειλεί ξανά την γηραιά Ευρώπη. Πασχαλιάτικη εισβολή Κορωνοιού από τη Τζέντα κινητοποιεί τις αρχές στην Αθήνα. Καραντίνα στη σύζυγο του ασθενή. Αναζήτηση μέσα από κάμερες του ταξιτζή που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο στο σπίτι. Ευτυχώς που δεν χρησιμοποίησε λεωφορείο!! Πώς θα μαντρώνανε τόσους επιβάτες;
Πανικός στους κρατούντες. Ανατριχίλα στα υποψήφια θύματα. Τι φταίει; Γιατί όλο νέοι θανατηφόροι ιοί; Μήπως μας ψεκάζουν; Μήπως θέλουν να μας δολοφονήσουν, όλους τους έλληνες, με νέους ιούς, αφού αντέχουμε τα μέτρα τους για την οικονομία;  Μήπως είναι η νέα πρόταση για τον περιορισμό στη "σπατάλη" στην Υγεία, όπως καυχάται ο Μυγχάουζεν υπουργός της; Μήπως τα δημιουργούν επίτηδες οι φαρμακευτικές εταιρείες; Δεν είδαμε τι έγινε με τον Η1Ν1 και το χρυσοφόρο PAMIFLU που αποδείχθηκε άχρηστο αφού θησαύρισε γιατρούς και φαρμακάδες και φαλίρισε κράτη όπως η Ελλάδα,  με την προτροπή και συμβολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Γιατί όχι; Ιός δεν είναι κι αυτός; Γιατί να του; ξαναπιστέψουμε;
Έχουν βέβαια και τα καλά τους οι επιδημίες. Όπως όταν είμαστε παιδιά. Χουζούρι στο κρεβάτι, γιατροπόρεμα και χαιδολόγημα, κοπάνα από τη δουλειά. Στο κάτω κάτω της γραφής μια ίωση δεν είναι στίγμα όπως η πανούκλα. Μάλλον σαν ετικέτα σινιέ ακούγεται. Αρκεί να μη σε βάλει σε χώρο καραντίνας στο νοσοκομείο κι από κει στον άλλο κόσμο.
 Ιός; Ποιος ιός φοριέται φέτος; Γρίπη; Κάπως μπανάλ ακούγεται. Α ή Β στέλεχος διορθώνει το ίματζ. Στη μεγάλη ιική οικογένεια όλα χωρούν. Ακόμη και το Ειτζ. Λίγος πονοκέφαλος, λίγος πυρετός κι ετερόκλητα συμπτώματα βάζουν τη διάγνωση και ρίχνουν στο ίδιο τσουβάλι ένα σωρό ανεξάρτητες νοσολογικές οντότητες. Ίωση είναι η λέξη καραμέλα. Με πόση περηφάνια την προφέρουν οι ασθενείς! Δεν είναι τα ξεπερασμένα μικρόβια, που εύκολα θεραπεύεις καταπίνοντας αντιβιοτικά. 
Οι ιοί έχουν προσωπικότητα και στυλ. Τρυπώνουν στα δικά μας κύτταρα και βγαίνουν μόνο όποτε εκείνοι το αποφασίσουν. Σαν τη Λερναία Ύδρα πολλαπλασιάζονται. Ο ιός της Ηπατίτιδας αποδείχθηκε τουλάχιστον 4, ο ιός του Ειτζ τουλάχιστον 3. Για να τους αποφύγουμε προσπαθούμε να τους παραπλανήσουμε με εμβόλια καμουφλάζ, αλλά αποδεικνύονται συχνά σοφότεροι και μας ξεφεύγουν. Κρύβονται πίσω από το απλούστερο κρυολόγημα μέχρι πολλών ειδών καρκίνους. Είναι το πρόβλημα του μέλλοντος μιας και οι άνθρωποι πάντοτε κάπως θα πεθαίνουν. Ότι κι αν κάνει η Ιατρική εκείνοι θα νικούν. 
Ζούμε σε μιαν εποχή δημιουργίας νέων μορφών ζωής. Εχθροί αόρατοι, οι ιοί παλεύουν να καθαρίσουν τη γη απ’ τους ανθρώπους, που πασχίζουν να γίνουν αθάνατοι. Η σοφία της Φύσης θα επικρατήσει τελικά. Τουλάχιστον γλιτώσαμε από τη φρίκη επιδημιών όπως η Πανούκλα. Δε φοβόμαστε πια το άγνωστο. Δεν ιεροποιούμε καμιά νόσο. Οι επιδημίες οφείλονται σε κάποιο ιό κι όχι στην κατάρα του θεού κι η στάση μας στον  κάθε άρρωστο κρίνει πάντα την ανθρωπιά μας. Και οι ιοί είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν μόλις εξοντώσουν τον τελευταίο ξενιστή. Γιατί έτσι λειτουργεί η Ζωή σε αυτό τον πλανήτη. Τρώγοντας τις σάρκες της.. 
Τώρα που αφήνουν τους καρκινοπαθείς δίχως φάρμακα, η μόνη σιγουριά για νοσηλεία σε κρατικό νοσοκομείο και μάλιστα σε μονόκλινο με εξαιρετική φροντίδα είναι η προσβολή από κάποιο εξωτικό ιό. Όχι γιατί νοιάζονται για τον ελληνικό λαό περισσότερο απ' όσο γνοιάζονται για τους λαούς της Αφρικής, που συνεχίζουν αβοήθητοι να πεθαίνουν από την πείνα ή τις απλές ασθένειες. Τη μεταδοτικότητα στις δικές τους χώρες φοβούνται και τα υποχείρια τους στην κυβέρνηση σπεύδουν να προλάβουν τις εξελίξεις. Ο τουρισμός είναι η μεγάλη μας δύναμη. Δε φθάνει που τα βαρελότα στη Σαντορίνη τραυμάτισαν σοβαρά αμερικάνους αντί για ντόπιους φέτος. Μη μας προκύψει κάποια εξωτική επιδημία παραμονές της πολυδιαφημισμένης νέας τουριστικής χρονιάς ρεκόρ! Κι έπειτα οι φίλοι μας δανειστές -πολύ σωστά- πιστεύουν ότι όπως κάθε μετανάστης έτσι και οι θανατηφόρου ιοί πρέπει να λιμνάζουν σε χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα βάσει της συνθήκης Σέγκεν. Το κακό με τους ιούς είναι ότι ταξιδεύουν πιο εύκολα, ακόμη και μέσα από επιβάτες πρώτης θέσης και εισβάλουν στους προνομιούχους με δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτός τους ο πανικός ίσως μας δώσει κάποιες ευκαιρίες διαπραγμάτευσης.
 Σε μιαν εποχή που οι αγορές κυβερνούν τη Γη, οι ιοί ίσως αποτελούν το πρότυπο της πετυχημένης επανάστασης. Φονικά και ύπουλα, αλλά νικηφόρα. 
Ελπίδα; Όπως πάντα στις επιδημίες τα ποντίκια φέρνουν την άνοιξη. Εμφανίζονται ξανά μόλις τελειώνει η επιδημία, ενώ πρώτα εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζονται. Γιαυτό και τα περιφρονούμε. Γιατί έχουν ένστικτο επιβίωσης. Αντίθετα από τους ανθρώπους αγνοούν τον οίκτο η την αλληλεγγύη. 

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου




Σχόλια

  1. Μπράβο Μαρία. Μόνο το χέρι κι η ψυχή μιας ιατρού - λογοτέχνη θα μπορούσε να πλέξει και να δώσει αυτό τον απίστευτο καμβά της τρομολαγνείας και της διαπλοκής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης