Ελπίδες και υποκρισία από την επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα

Ελπίδες και υποκρισία από την επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα

Πριν από 7 χρόνια στην Πράγα ο Μπαρακ Ομπάμα στην πρώτη του επίσημη ομιλία στο εξωτερικό σαν πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε «ειρήνη και ασφάλεια σε ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». Αμέσως μετά βραβεύθηκε με Νόμπελ ειρήνης. Στις 27-5-2016 ο Ομπάμα τελειώνοντας τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο έγινε ο πρώτος πρόεδρος, που επισκέπτεται τη Χιροσίμα.
 Πάνω από 140.000 άνθρωποι εξαυλώθηκαν άμεσα από την πρώτη ατομική βόμβα, πολλοί περισσότεροι πέθαναν αργότερα από τα σοβαρά εγκαύματα, τραύματα ή τη νόσο της ραδιενέργειας και ακόμη περισσότεροι εμφάνισαν αργότερα καρκίνους, τερατογενέσεις ή νόσους από την έκθεση στη ραδιενέργεια. Ο πρόεδρος ΔΕΝ ζήτησε συγγνώμη για αυτή την τρομαχτική επίθεση, αλλά και κανείς από τους Χιμπακούσα (επιβιώσαντες των ατομικών βομβών) δεν είχε τέτοια απαίτηση. Στόχος τους όπως και όλων των φιλειρηνικών οργανώσεων είναι το μέλλον, δηλαδή πώς θα δημιουργηθεί ένας κόσμος ελεύθερος από πυρηνικά όπου κανείς δε θα ζήσει όσα εκείνοι βίωσαν.
Δυστυχώς κατά την προεδρία Ομπάμα παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις η πορεία προς τον πυρηνικό αφοπλισμό καθυστέρησε αντί να επιταχυνθεί. Κατά τις προεδρίες Μπους και Κλίντον είχαν γίνει περισσότερα στην καταστροφή του κολοσσιαίου πυρηνικού οπλοστασίου που είχε συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα με κόστος άνω του 1 τρις δολαρίων επιταχύνθηκε ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ ώστε να γίνουν μικρότερα και πιο «εύχρηστα» .
Η πολυδιαφημισμένη συνθήκη πυρηνικής ασφάλειας του Ομπάμα αγνοεί την πραγματικότητα ότι δηλαδή ο κόσμος κινδυνεύει σήμερα από τις 15.000 υπάρχοντα πυρηνικά όπλα (1.800 σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας) και επικεντρώνει μόνο σε μέτρα που θα τα κρατήσουν μακριά από τα χέρια των τρομοκρατών.
Οι ΗΠΑ όπως και οι λοιπές πυρηνικοκάτοχες χώρες (και οι δορυφόροι τους) σθεναρά αντιστέκονται στις διπλωματικές προσπάθειες, που γίνονται στον ΟΗΕ (Humanitarian Pledge) από τα 2/3 των εθνών του κόσμου για να κηρυχτούν τα πυρηνικά όπλα απαγορευμένα. Και αυτό το μήνα μποϋκοτάρισαν τις σχετικές συζητήσεις του ΟΗΕ στη Γενεύη, αλλά ευτυχώς δε μπορούν αυτή τη φορά να ασκήσουν βέτο, όπως δεν μπόρεσαν να το κάνουν για τις διαδικασίες, που οδήγησαν στην απαγόρευση των ναρκών το 1997 και των βομβών διασποράς το 2008. Αν και η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων δεν θα γίνει ακαριαία δεκτή θα τοποθετήσει τα κράτη που τα υποστηρίζουν σε καθεστώς παρανομίας όμοιο με εκείνο που ισχύει για τα χημικά και βιολογικά όπλα.
Η υπόσχεση που δόθηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα στην Πράγα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και η τελετή στη Χιροσίμα ήταν υποκριτική. Για να πετύχουμε τον πυρηνικό αφοπλισμό πρέπει να ξεκινήσουμε με την απαγόρευσή τους. Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς ούτε και η Ελλάδα μέχρι σήμερα. Ευτυχώς μια διευρυνόμενη πλειοψηφία 127 χωρών υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Το πρόβλημα δεν ήταν το Ιράκ, το Ιράν η Β. Κορέα, η Ρωσία, η Κίνα ή όποιον βαφτίζουμε εχθρό. Τα πυρηνικά όπλα είναι τα πλέον εγκληματικά, απάνθρωπα και ανήθικα και σύντομα θα γίνουν παράνομα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους στον ΟΗΕ να συμπαραταχθεί με εκείνους που στηρίζουν το δίκαιο αυτό αίτημα. Θα είναι ένα πρώτο βήμα όχι μόνο για την ειρήνη στον κόσμο αλλά και για την ασφάλεια της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής» IPPNW


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης