Η Ευρώπη της Ουτοπίας μας

Η Ευρώπη της Ουτοπίας μας
Η απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit έδωσε τη χαριστική βολή στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης των λαών. Η νομισματική ένωση δεν ήταν ποτέ το βασικό ζητούμενο για όσους πίστευαν στην ιστορική ενότητα της ΕΕ, που θα έπρεπε να σφραγίσει επιτέλους την Ειρήνη στην γηραιά ήπειρο, που πάντα πορευόταν με συνεχείς πολέμους για ασήμαντες συνήθως αφορμές, οδήγησε την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού με δυο Παγκόσμιους και βίωσε επί χρόνια την διαίρεση του Ψυχρού πολέμου με απάνθρωπα τείχη. 
Ελπίζαμε ότι είχαμε μάθει. Άλλωστε η Ευρώπη παινευόταν ότι είναι τέκνο της Ελλάδας και η Ελλάδα κάποτε (δυστυχώς μέσα από διαδοχικές κατακτήσεις) ομογενοποιήθηκε τελικά. Η Ευρώπη της Ουτοπίας μας δεν έστηνε νέα τείχη, ούτε επέστρεφε σε θρησκευτικούς διαχωρισμούς, αντίθετα όφειλε να επεκταθεί και προς ανατολάς αγκαλιάζοντας τη Ρωσία του Τολστόι και του Ντοστογιέφσκι.
Όμως μετά την ευφορία της πρώτης επαφής και τα θετικά πρώτα βήματα βρεθήκαμε στον Καιάδα της οικονομικής κρίσης, όπου αντί για αλληλεγγύη είδαμε να αναβιώνει η Ευρώπη του Μέτερνιχ και συρθήκαμε ταπεινωμένοι σε οικονομικά δικαστήρια χωρίς δικαίωμα λόγου και μόλις ήλθε το μεταναστευτικό (που η πολιτική της Ευρώπης προκάλεσε) τα τείχη ξαναστήθηκαν (παραδόξως κυρίως από τις χώρες που μόλις τα είχαν γκρεμίσει), ο ναζισμός επέστρεψε, η τρομοκρατία θέριεψε, οι αγορές κυβερνούν με σιδερένια πυγμή τις κυβερνήσεις, που τραμπαλίζονται στην αγχόνη της εξάρτησης.
Αυτή δεν είναι η Ευρώπη, που ονειρευόμασταν. Δεν είναι η Ευρώπη που μας έταζαν όταν ξεκινούσαμε την κοινή μας πορεία. 
Έτσι η Βρετανία με την ιστορική απόφαση του Brexit βάζει στις 24-6-2016 την ταφόπλακα στην Ευρώπη των ονείρων μας και ξεκινά το ξήλωμα του παπλώματος. που πιστεύαμε ότι μας αγκάλιαζε όλους. 
Προφανώς το αποτέλεσμα είναι μια νίκη της δημοκρατίας, αφού παρά τον οικονομικό εκβιασμό οι Βρετανοί αποφάσισαν αυτόνομη πορεία.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκβιαστική στάση της ΕΕ για το Grexit αξιοποιήθηκε. Το πειραματόζωο PIGS απέδωσε τα αντίθετα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit είναι η επανάληψη του ΟΧΙ των ελλήνων πολιτών απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας στην ΕΕ. Ίσως και οι Βρετανοί υποστούν παρόμοια οικονομική ασφυξία, αν και το ερώτημα ήταν γιαυτούς σαφές υπέρ ή όχι της εξόδου (ενώ εμείς θέλαμε να μείνουμε μέσα με καλύτερους όρους) και αν και είναι σε ισχυρότερη θέση από μας. Είναι ένα βήμα προς το αβέβαιο -ίσως καλύτερο ίσως χειρότερο- Αύριο. Είναι όμως και μια επιστροφή στο Μεσαίωνα, αφού πυροδοτεί την πολυδιάσπαση,όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στην ίδια τη χώρα. 
Ελπίζαμε ότι ο 21ος αιώνας θα ένωνε τους κατοίκους, όχι μόνο της ΕΕ αλλά ολόκληρης της Γης, αφού η τεχνολογική πρόοδος έχει ήδη καταργήσει τα σύνορα. Δυστυχώς βιώνουμε μια εντονότερη οικονομική διαίρεση και μιαν απανθρωπιά ξεδιάντροπη. Οι ελάχιστοι πλουτίζουν σε βάρος των πολλών, που πεθαίνουν από ασιτία και ασθένειες, ενώ και στην πολιτισμένη Δύση και στην ΕΕ η μεσαία τάξη καταποντίζεται, οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά ξεζουμίζονται ενώ η ανεργία καλπάζει, οι παροχές υγείας καταργήθηκαν και στις κοινωνίες επικρατεί η λογική της ζούγκλας. 
Από αυτή την Ευρώπη η Βρετανία πήρε διαζύγιο, βελούδινο θέλει να ελπίζει. Για μας τους Έλληνες η Βρετανία του Μπάιρον και του Μπέρναλτ Ράσελ δεν θα πάψει ποτέ να είναι τμήμα της Ευρώπης της καρδιάς μας. Για την ΕΕ των αγορών όμως το καράβι ήδη σάλπαρε. Τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο. 
Ας ευχηθούμε ότι αυτή η απόφαση των Βρετανών δε θα τονώσει τους εθνικισμούς και τους φανατισμούς, αλλά αντίθετα θα αναγκάσει τους κυβερνήτες να επιστρέψουν στις ιδρυτικές διακηρύξεις της ΕΕ. Αν δεν γίνει αυτό, πολύ φοβάμαι ότι ένας τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος θα ξαναγεννηθεί για μιαν ακόμη φορά στην διαλυμένη γηραιά μας ήπειρο με ακόμη χειρότερα για την ανθρωπότητα αποτελέσματα. Η πυριτιδαποθήκη είναι ήδη γεμάτη, το φιτίλι μόλις τοποθετήθηκε, η σπίθα;;;;;;

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

  1. Στάθης Πλαπούτας ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΣΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΟΥΤΕ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ !!!!! ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ.... Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.... Ή ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ .... ΟΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΥΓΝΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!!!
    Δεν μου αρέσει · Απάντηση · 1 · 20 λεπτά ·

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευαγγελία Γλεντή-Βασιλούλη Πολλές φορές ο ρους της ιστορίας αλλάζει απο μοιραίες στιγμές ή μοιραίες αποφάσεις!...... Και ο αγώνας συνεχίζεται...........και η ελπίδα συμπορεύεται.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι να πω δεν συμεριζόμουν το εγχείρημα οπότε σέβομαι αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης