Με το Πλοίο της ειρήνης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

Με το Πλοίο της ειρήνης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

Η ολομέλεια του ΟΗΕ, η οποία συνήλθε στη Νέα Υόρκη αναμένεται να συζητήσει και το θέμα της πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων με βάση το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, το οποίο ήδη υποστηρίζεται από 127 κράτη μέλη. Γιαυτό στο 92 ταξίδι του «Πλοίου της ειρήνης» επιβαίνουν 9 Χιμπακούσα (επιζώντες του πυρηνικού ολοκαυτώματος), οι οποίοι πριν απευθυνθούν στον ΟΗΕ σαν επίσημοι προσκεκλημένοι, συγκεντρώνουν σε κάθε λιμάνι την παγκόσμια υποστήριξη. Στην Ελλάδα  (όπου οι εκδηλώσεις υποδοχής του Πλοίου ήταν πολλές και οργανώθηκαν από το ΠΑΔΟΠ και την «Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής») μετέφεραν Έκκληση, η οποία συνυπογράφεται από διεθνείς και ελληνικές ΜΚΟ όπως η ICAN, IPPNW, IPB, ΠΑΔΟΠ, Φίλοι της Φύσης, Ίδρυμα Μαραγκοπούλου  και καταλήγει «Οι Χιμπακούσα καλούν την ελληνική κυβέρνηση για σαφείς δράσεις…. Η Ελλάδα πρέπει να ενώσει τη φωνή της με την πλειοψηφία των κρατών στον ΟΗΕ και να υποστηρίξει τη συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων».
οι Χιμπακούσα απευθύνονται στον κο υφυπουργό ΥΠΕΞ

η κα Σωτηροπούλου εξηγεί την έκκληση των ΜΚΟ στον κο υφυπουργό ΥΠΕΞ

Ας σημειωθεί ότι και κατά την περσινή επίσκεψη των Χιμπακούσα τον Μάιο 2015 αντιπροσωπεία είχε γίνει δεκτή με μεγάλη επισημότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Παυλόπουλο και από την τότε πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ειδική σύγκληση της ολομέλειας, όπου όλα τα κόμματα είχαν διακηρύξει την αταλάντευτη θέση τους κατά των πυρηνικών όπλων. Τώρα η αντιπροσωπεία των Χιμπακούσα και οι συνεργαζόμενες ΜΚΟ προσδοκούσαν κάτι παραπάνω από ευχές για ένα ειρηνικό κόσμο.
ο εκπρόσωπος των Χιμπακούσα απευθύνεται στους βουλευτές

η ΕΡΤ κάλυψε την εκδήλωση

Στις 16-9-2016 η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή αρχικά στο ΥΠΕΞ από τον υφυπουργού κου Δημήτρη Μάρδα και ακολούθως στη Βουλή από τον Α Αντιπρόεδρο κ Τάσο Κουράκη, στην αίθουσα της Γερουσίας με την παρουσία πολλών βουλευτών.

αναμνηστική φωτο με τον κο Κουράη και τον κο Χατζηγάκη

Την ΝΔ εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ Κωστής Χατζηδάκης. Ο εκπρόσωπος των Χιμπακούσα και ο γεν γραμματέας του τιμημένου με Νόμπελ Ειρήνης Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (ΙΡΒ) Kolin Archer (που ταξίδευσε από τη Γενεύη για την περίσταση) μίλησαν για την ανάγκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, όλοι οι βουλευτές εγκωμίασαν τη δράση των Χιμπακούσα και ο κος Κουράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας επιτροπής της Βουλής για τα πυρηνικά εργοστάσια και ζήτησε τη συνδρομή της ΠΙΕΚΠΠΒΑ στην επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος, την οποία ευχαρίστως προσφέρουμε.
από την υποδοχή της επιτροπής στην Ακαδημία Πλάτωνος

μπροστά από το Ψηφιακό μουσείο

Ακολούθως οι Χιμπακούσα έγιναν δεκτοί στην Ακαδημία Πλάτωνος από επιτροπή των κατοίκων που εργάζονται για την ειρήνη και επισκέφθηκαν το Στέκι τους και το Ψηφιακό μουσείο της περιοχής.
από τη Συναυλία στον ΟΛΠ


Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την ορχήστρα του ενθουσίασαν το κοινό τόσο που όλοι στο τέλος χόρεψαν ελληνικά


Κορύφωση των εκδηλώσεων υποδοχής σε Αθήνα και Πειραιά ήταν η συναυλία ειρήνης και αλληλεγγύης με πλούσιο ελληνικό και ιαπωνικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στην κατάμεστη (κυρίως από γιαπωνέζους) Αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) στην οποία διαβάστηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΔΟΠ κο Τριγάζη και μήνυμα του -απουσιάζοντος στη Μπρατισλάβα- πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Δυστυχώς στο μήνυμα του κ πρωθυπουργού δεν υπήρχε σαφής δέσμευση ότι η Ελλάδα θα συστρατευθεί με την πλειοψηφία των κρατών, που προωθεί την απαγόρευση στον ΟΗΕ.
Στο Πλοίο επιβιβάστηκαν οι κκ Π. Τριγάζης, Μ. Αρβανίτη Σωτηροπούλου και Όλια Νικηφορίδη (αδελφή του Νίκου Νικηφορίδη).
η Χιμπακούσα διηγείται την συγκινητική εμπειρία της στο δημαρχείο Σαντορίνης

αναμνηστική φωτο με τα παιδιά και τη δασκάλα τους κα Αργυρούλα Πιτσικάλη

φυτεύοντας την ελιά της ειρήνης

έξω από το δημαρχείο Θήρας

 Στις 16-9-2016 στη Σαντορίνη είχε διοργανωθεί υποδοχή στο Δημαρχείο από τον αντιδήμαρχο κ Μάρκο Καφούρο, της διοικήτριας Αστυνομίας και του διοικητή της αεροπορικής βάσης του νησιού και ομάδα μαθητριών και μαθητών με τη δασκάλα τους κα Αργυρούλα Πιτσικάλη, ενώ φυτεύθηκε συμβολικά από τους παρευρισκομένους και μια ελιά στο προαύλιο του Δημαρχείου σε ανάμνηση της ιστορικής για το νησί επίσκεψης.

Όλο το βίντεο της επίσκεψης

https://youtu.be/ASLEPGCEoHE 

Οι εκδηλώσεις στη Σαντορίνη ήταν συνέχεια της πρώτης μας επικοινωνίας με τον δήμαρχο κο Α. Ν. Ζώρζο, ο οποίος στα πλαίσια της ενδυνάμωσης των φωνών για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών κατά την φετινή επέτειο της Χιροσίμα μαζί με ακόμη 35 έλληνες δημάρχους εντάχθηκε στην οργάνωση «Δήμαρχοι για την ειρήνη» της οποίας πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Χιροσίμα.
οι γιαπωνέζοι γνωρίζουν το Νικο Νικηφορίδη


οι Χιμπακούσα, η κα Νικηφορίδη και οι συντελεστές της παρουσίασης (3 μεταφραστές από αγγλικά σε γιαπωνέζικα!!)


Εν πλω σε κατάμεστη η αίθουσα, έγινε (20-9-2016) η εισήγηση της κας Μαρίας  Αρβανίτη Σωτηροπούλου με θέμα «Κόσμος χωρίς πυρηνικά- Αντιπυρηνικές δράσεις στην Ελλάδα» της οποία το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε τον Νίκο Νικηφορίδη, τον πρώτο άνθρωπο στον κόσμο που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε, επειδή διακινούσε την «Έκκληση της Στοκχόλμης» για την απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων, ενώ συγκίνησε ο χαιρετισμός της  κας Όλια Νικηφορίδη.
στον πίνακα ανακοινώσεων του Πλοίου οι ομιλητές για τις εκδηλώσεις
Η Ελλάδα έχει ήδη αναπτύξει στενούς δεσμούς με το «Πλοίο της ειρήνης» και όχι μόνο στο αντιπυρηνικό μέτωπο. Στον Πειραιά αποβιβάστηκε προερχόμενος από την Ινδία, ο κ Αντώνης Ρόμπος εκ μέρους της ΜΚΟ Γιατροί του κόσμου ο οποίος μίλησε εν πλω για το μεταναστευτικό και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα  και ακολούθησε πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ενός σημαντικού ποσού για τους έλληνες και πρόσφυγες αναξιοπαθούντες στη χώρα μας. Παρόμοια πρωτοβουλία αλληλεγγύης είχε αναληφθεί και πέρυσι, η οποία είχε αποφέρει στους «Γιατρούς του κόσμου»1 εκατομμύριο Γεν.

Οι αγώνες για την ειρήνη ποτέ δε σταματούν όσο υπάρχουν άνθρωποι. Το «Πλοίο της ειρήνης» είναι ένας θεσμός που γεφυρώνει τις απόψεις ΜΚΟ από όλο τον κόσμο, ενισχύει το κοινό τους μήνυμα για την ειρήνη και την οικολογία και το μεταφέρει σε κυβερνήσεις και παγκόσμιους οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ. Εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα κόσμο καλύτερο για τους απογόνους μας.

Μερικά από τα δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ


http://news247.gr/eidiseis/koinonia/sto-limani-toy-peiraia-to-ploio-ths-eirhnhs.4265624.html

Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα καλωσόρισε και υποδέχθηκε  την ομάδα «Χιμπακούσα» (τους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι), την ομάδα η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα ερχόμενη απ…

Η Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής απειλής»


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης