Τρομοκρατία στο Βερολίνο -Καιρός να αναζητήσουμε την ειρήνη



                                                    Τρομοκρατία στο Βερολίνο
-Καιρός να αναζητήσουμε την ειρήνη

Ανακοίνωση του γερμανικού κλάδου της "International Physicians for the Prevention of Nuclear War" την οποία προσυπογράφει και ο ελληνικός κλάδος
12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν σοβαρά σε μιαν άνανδρη τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Βερολίνου. Μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά, από τόπος χαράς και ελπίδας μεταμορφώθηκε σε τόπο πόνου και θλίψης.
Tο Gedächtniskirche (Εκκλησία μνήμης), που μετά την καταστροφή του κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο έγινε μνημείο για την ειρήνη, θα είναι από δω και μπρος συνδεδεμένο με τη βία της 19 Δεκεμβρίου 2016.
Οι σκέψεις και η καρδιά μας είναι κοντά στα πολλά θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους.
Όμως οι σκέψεις μας παραμένουν κοντά και στα άλλα θύματα της βίας. Με τα εκατομμύρια των ανθρώπων, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις συγκρούσεις και τον πόλεμο και που βρήκαν καταφύγιο εδώ στην Ευρώπη, εδώ στο Βερολίνο. Με τους Μουσουλμάνους, που ξανά αντιμετωπίζουν την γενικευμένη καχυποψία εξαιτίας των πράξεων κάποιων ατόμων, που διαστρέφουν τη θρησκεία για να δικαιολογήσουν το μίσος και τη βία. Με τα εκατομμύρια των ανθρώπων στην Ευρώπη που εθελοντικά βοηθούν τους πρόσφυγες και τα θύματα του πολέμου και που εργάζονται καθημερινά για να πετύχουν την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Με τους πολλούς ανθρώπους που νιώθουν φόβο και ανασφάλεια και δεν ξέρουν πώς να εξηγήσουν τέτοια γεγονότα στα παιδιά τους.
Ο πιθανός στόχος της πρόσφατης βίας δεν ήταν μόνο μια γεμάτη Χριστουγεννιάτικη αγορά, αλλά η ανεκτική και ανοικτή κοινωνία. Οι τρομοκράτες δεν ήθελαν απλώς να τραυματίσουν και να σκοτώσουν αθώους, αλλά ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σχίσμα ανάμεσα στους ανθρώπους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, Γερμανούς και πρόσφυγες, λευκούς και έγχρωμους.
Θέλησαν να προωθήσουν μια όξυνση και μια πολιτική στροφή προς τα δεξιά, θέλουν να στοχοποιηθούν οι μουσουλμάνοι και να περιοριστούν ασφυκτικά για να μετατραπούν σε φανατισμένους.
Η τρομοκρατία θέλει να αλλάξει την πραγματικότητα ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά, μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο και μπορούν να ενωθούν αναζητώντας κοινές λύσεις στις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις του σημερινού κόσμου.
Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια φυλακισμένη κοινωνία που κλείνει την πόρτα σε ανθρώπους που ζητούν βοήθεια. Θέλουμε να ζούμε στον τύπο της κοινωνίας που πρόσφατα βιώσαμε στους σταθμούς του Μονάχου, του Ντόρμουθ ή της Φραγκφούρτης, στη Λέσβο και τα νησιά της Ελλάδας, μια κοινωνία ανοικτή με αλληλεγγύη και ανθρωπιά.
Πολλά είναι ακόμη ασαφή από το γεγονός στο Βερολίνο. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι η βία προκαλεί μόνο βία. Ο μόνος δρόμος για να ξεφύγουμε από τον κύκλο της βίας είναι να τελειώσουμε τη βία. Γιαυτό πρέπει να σταματήσουμε τη συνέχεια κάθε πολέμου, ειδικά  του αποκαλούμενου "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".
 Αυτό δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση αλλά πραγματιστική συνέπεια των τελευταίων 15 χρόνων. Διεθνώς πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες να σταματήσει η βία και να προωθήσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ των συγκρουομένων πλευρών και να δημιουργήσουμε  κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή κατά τις προηγούμενες δεκαετίες μετέτρεψαν μια ήδη εύφλεκτη περιοχή σε πυριτιδαποθήκη, που δε μπορεί να σβήσει με πρόσθετες στρατιωτικές επεμβάσεις.
Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η συνέχιση του πολέμου δεν είναι χρήσιμη ή υπεύθυνη λύση για να προωθηθεί η ειρήνη. Είναι καιρός να επιστρέψουμε στις μεθόδους που υπάρχουν για να διασπασθεί ο κύκλος της βίας και του μίσους: κατάπαυση του πυρός, διπλωματία, αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματος όλων των πλευρών, δίκαιη εκτίμηση των συμφερόντων και αμοιβαίος σεβασμός.
Με κάθε χρόνο πολέμου γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Με κάθε επίθεση σε Βαγδάτη, Χαλέπι, Κων/πολη, Παρίσι ή Βερολίνο το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει. Είναι καιρός να σταματήσουμε να επικαλούμεθα τον πόλεμο Είναι καιρός να επικαλεσθούμε την ειρήνη.

Susanne Grabenhorst, President of IPPNW Germany
Alex Rosen, Vice-President of IPPNW Germany
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης