Απονομή Βραβείου Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης



 Απονομή για πρώτη φορά του Βραβείου Ειρήνης 
Νίκος Νικηφορίδης 

Στις  23 Απριλίου 2019, στο κτίριο της Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα έγινε για πρώτη φορά η απονομή του Βραβείου Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης το οποίο καθιέρωσε το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ).  
Αυτή η απονομή ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις Ελλάδος Κύπρου και λοιπών ευρωπαϊκών κρατών για να υπογράψουν και να επικυρώσουν την Συμφωνία Πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων η οποία υπερψηφίστηκε στον ΟΗΕ την 7 Ιουλίου 2017.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με δεκάλεπτο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για το Νικηφορίδη.



Ο Νίκος Νικηφορίδης είναι ο 22χρονος μάρτυρας του Αντιπυρηνικού κινήματος, ο οποίος εκτελέστηκε το 1951 στη Θεσσαλονίκη, επειδή συγκέντρωνε υπογραφές για την Έκκληση της Στοκχόλμης, η οποία με πρωτεργάτες νομπελίστες του κύρους των Αινστάιν, Ζολιό Κιουρι κα ζητούσε από τότε την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων.  Το τιμημένο με Νόμπελ ειρήνης 1910, του οποίου το ΠΑΔΟΠ αποτελεί μέλος, αναγνώρισε το Νίκο Νικηφορίδη ανάμεσα στις προσωπικότητες που πρέπει να τιμούνται παγκόσμια κάθε χρόνο από το φιλειρηνικό κίνημα. Μάρτυρες όπως ο Νικηφορίδης και ο Λαμπράκης δεν φυλακίζονται στο ιστορικό πλαίσιο και  από τις κομματικές αγκυλώσεις, αλλά διεθνοποιούνται για να εμπνέουν τις επόμενες γενιές στους δρόμους αγώνα για την ειρήνη για τους οποίους θυσιάστηκαν.

Τιμώμενοι με το Βραβείο ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης 2019 είναι οι

η κα Kastellina στο βήμα


Η Lucianna Kastellina Ιταλίδα, πρώην ευρωβουλευτής και νυν υποψήφια, δημοσιογράφος που βοήθησε την Ελλάδα στα χρόνια της Δικτατορίας και ακτιβίστρια της  ειρήνης τιμήθηκε γιατί είναι ανάμεσα στους ιδρυτές του ιστορικού αντιπυρηνικού κινήματος END , το οποίο πρόσφατα επαναδραστηριοποιήθηκε στην Ευρώπη.

ο κος Μπουτάρης στο βήμα

Ο κος Γιάννης Μπουτάρης δήμαρχος Θεσσαλονίκη τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά στην ειρήνη στα Βαλκάνια. Αν και πρόσφατα είχε χτυπηθεί από φανατικούς όταν εκφράστηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, η προσφορά του  για την ειρήνευση της περιοχής κρατά πάνω από τα 12 χρόνια που ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση αφού τόσο μέσα από τις γνωστές του οικολογικές δράσεις όσο και μέσω επιχειρηματικών κλπ φορέων και ανταλλαγών πέτυχε την αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης ,όχι μόνο με τα Σκόπια αλλά και με άλλες πόλης της Τουρκίας και των Βαλκανίων. 

ο κος Θεοφίλου στο βήμα
Ο κος Ανδρέας Θεοφίλου πυρηνικός φυσικός στο Δημόκριτο και ειρηνιστής από την Πάφο της Κύπρου τιμήθηκε κυρίως γιατί ήταν ανάμεσα στους ιδρυτές  της οργάνωσης νέων Bernard Russel στην Ελλάδα, η οποία διοργάνωσε την πρώτη Μαραθώνια πορεία ειρήνης, ένα μήνα πριν από τη δολοφονία Λαμπράκη.



κα Σωτηροπούλου κα Κουνεβα κος Τριγαζης

Η κα Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, γεν. γραμματέας του ΠΑΔΟΠ, πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW (Νόμπελ ειρήνης 1985) και αντιπρόσωπος της  ICAN (Νόμπελ ειρήνης 2107) στην Ελλάδα συντόνιζε την εκδήλωση και επισήμανε τη σημασία της απονομής για πρώτη φορά του Βραβείου Νικηφορίδη,  φέτος την εποχή που ο πυρηνικός κίνδυνος μεγαλώνει αφού ΗΠΑ και Ρωσία αποσύρθηκαν από τη Συμφωνία INF και το αντιπυρηνικό κίνημα αγωνίζεται  να πείσει όλες τις κυβερνήσεις να υπογράψουν στον ΟΗΕ και να επικυρώσουν τη Συμφωνία Πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων TNB. Οι εκλογές του Μαΐου 2019 για το Ευρωκοινοβούλιο να υπενθυμίσουμε σε όλους πολίτες και ηγέτες το πόσο επείγει ξανά η αντιμετώπιση του πυρηνικού εφιάλτη. 
η κ Κούνεβα στο βημα

Πρόεδρος της επιτροπής απονομής των βραβείων ήταν η ευρωβουλευτής (και υποψήφια) και Κων/να Κούνεβα η οποία ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που έχουν ήδη υπογράψει την Έκκληση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υπογραφή της Συνθήκης. Ανέλυσε το σκεπτικό της βράβευση για το καθένα από τους βραβευμένους και για να υπογραμμίσει την ανάγκη φιλίας των λαών υπενθύμισε ότι ο ελληνικός λαός την είχε εκλέξει ευρωβουλευτή ήταν πολίτης της Βουλγαρίας. 
ο κος Τριγαζης στο βήμα

Ο Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης μίλησε για το συντοπίτη του στο Βύρωνα Νίκο Νικηφορίδη και την ανάγκη να θυμόμαστε τους αγώνες για την ειρήνη τιμώντας τους ήρωες για να εμπνεύσουμε τις νεότερες γενιές σε νέους μαζικούς αγώνες. 
ο κος Χαρίτσης και η κα Kastellina

Ο κος Αλέξης Χαρίτσης, υπουργός Εσωτερικών έδωσε το μετάλλιο στην  Lucianna Kastellina η οποία σε μια εμπνευσμένη ομιλία της θύμισε τους πετυχημένους μαζικούς αγώνες των πρώτων ειρηνιστών της END στην Ευρώπη και έκανε σύγκριση με το θολό τοπίο των σύγχρονων κινδύνων και την υποκρισία της Ευρώπης η οποία καυχιέται ότι έχει ειρήνη την ώρα που προκαλεί πολέμους και κατασκευάζει όπλα που καταστρέφουν άλλες χώρες από την Υεμένη μέχρι τη Γιουγκοσλαβία. Υπογράμμισε ότι κίνδυνος πυρηνικού πολέμου έχει μεγαλώσει όχι ολοκληρωτικού όπως παλιά αλλά ικανού να καταστρέψει εκτεταμένες περιοχές του πλανήτη μας.
ο κος Κατρούγκαλος και ο κος Μπουτάρης

Ο κος Γιώργος Κατρούγκαλος υπουργός εξωτερικών, τέως μέλος της ΕΕΔΥΕ, έδωσε το βραβείο στο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος εξήγησε την ανάγκη δημιουργίας δεσμών καλής γειτονίας με τους γύρω λαούς για μια ειρηνική συνύπαρξη και ότι οι  οικολογικοί στόχοι συμβάλουν επειδή χρειάζονται τη συνεργασία πέρα από τα σύνορα. 

Ο κος Παύλος Ναθαναήλ  πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και αντιπρόεδρος του ΠΑΔΟΠ έδωσε το βραβείο στον κο Ανδρέα Θεοφίλου ο οποίος θυμήθηκε δραματικές στιγμές από τον πόλεμο που έζησε στην Κύπρο και τη μαζική δράση του Ιδρύματος Russel υπογραμμίζοντας την ανάγκη ειρήνευσης σε όλη τη γη.
ο κς Ναθαναήλ στο βήμα

Ο κος Χρήστος Σίμος γεν γραμματέας του Υπουργείου Τύπου και Πληροφόρησης, το οποίο φιλοξένησε την απονομή, χαιρέτισε εκ μέρους του υπουργού 
ο κος Χρήστος Σίμος

ενώ παρέστησαν η αδελφή του Νικηφορίδη κα Όλια Νικηφορίδη Βαζαίου και  ο τέως υπουργός κος Θοδωρής Δρίτσας. ο οποίος και αυτός υπέγραψε την Έκκληση για υπογραφή  της Συνθήκης. 

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης