Από την Συνδιάσκεψη στο Ζάππειο για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία 1995

 

Ζάππειο 1995 Σωτήρης Σιώκος, Πάνος Τριγάζης, Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος

«Ωφελέειν ή μη  βλάπτειν»

Εισήγηση Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου

στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη στα Βαλκάνια

Ζάππειο 24-4-99

 

Δημοσιεύτηκε ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 19-5-99 με τίτλο « Ο Ιπποκράτης είχε καταγγείλει το έγκλημα του ΝΑΤΟ»

 

            Η International Physicians for the Prevention of Nuclear War , στον ελληνικό κλάδο της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, ιδρύθηκε το 1981 από την πρωτοβουλία δυο γιατρών του Bernard Lown (ΗΠΑ) και του  Evgeni Chazov (ΣΕ) μεσούντος του ψυχρού πολέμου και επειδή κινητοποίησε την κοινή γνώμη για τον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων τιμήθηκε το 1985 με Νόμπελ Ειρήνης. Μετά την εμπειρία του πολέμου στον Κόλπο όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν οι Οβίδες Ουρανίου έγινε κατανοητό ότι δε μπορεί πια να υπάρξει σαφής διαχωρισμός στα πυρηνικά και συμβατικά όπλα και προχωρήσαμε σε αλλαγή του Καταστατικού έτσι που στους σκοπούς μας  να περιλαμβάνεται η πρόληψη κάθε πολέμου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία η Εταιρεία και ιδιαίτερα ο γερμανικός κλάδος είχαν μεγάλη δραστηριότητα. Από τότε γνωρίζαμε καλά τις δυσκολίες στην περιοχή και γιαυτό η Γιουγκοσλαβία είχε τριπλή εκπροσώπηση με γιατρούς τόσο από το Βελιγράδι όσο και από την Πρίστινα και το Μαυροβούνιο. Το Δεκέμβρη του 1998 στη Μελβούρνη κατά τη διάρκεια του Διεθνούς μας Συνεδρίου έφερα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο  Αντιπροσώπων το πρόβλημα του ποιος νομιμοποιεί το ΝΑΤΟ που απειλεί τη Γιουγκοσλαβία, αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία των παρόντων ήταν από χώρες πλούσιες που ενδιαφέρονται περισσότερο για την διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων παρά  για την πιθανότητα νέου πολέμου στα Βαλκάνια, και δε συζητήθηκε το θέμα.

            Με την έναρξη των βομβαρδισμών αποκαλύφθηκε η πλύση εγκεφάλου που είχε γίνει στους ευρωπαίους συναδέλφους μας, καλοπροαίρετους ειρηνιστές, από τα δυτικά ΜΜΕ. Μόνον ο καθηγητής Ulrich Gottstein επίτιμος πρόεδρος της IPPNW έστειλε επείγον μήνυμα στα Κεντρικά Γραφεία μας στις ΗΠΑ για την άμεση αποστολή επιστολής στον Κόφυ Ανάν που να τονίζει την παρανομία αυτού του πολέμου που ξεκίνησε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ κατά κυρίαρχου κράτους. Χάρη στο Internet  και μέσω  e Mail είχαμε ταχύτατη επικοινωνία με όλους τους κλάδους. Εμείς από την Ελλάδα προωθήσαμε την πρωτοβουλία των γερμανών αλλά με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε ότι οι αμερικανοί συνάδελφοι είχαν αντίρρηση και μας κοινοποίησαν έγγραφο της PHR (Phusicians for Human Rights) που ζητούσε από το ΝΑΤΟ να επέμβει για να σταματήσει τη γενοκτονία των Αλβανών στο Κόσσοβο. Για μας ήταν απαράδεκτο γιατροί να θεωρούν ότι ο πόλεμος μπορούσε να επιλύσει οποιαδήποτε πρόβλημα επειδή πάντα διακηρύτταμε ότι η Ειρήνη είναι η κατάσταση Υγείας της ανθρώπινης κοινωνίας. Ακολούθησε καταιγισμός επιστολών στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο απ’ όπου έγινε φανερό πόσο λάθος ενημέρωση είχαν οι ευρωπαίοι και αμερικανοί συνάδελφοί μας για τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια.. Αγνοούσαν βασικά για μας ζητήματα όπως για παράδειγμα τη Συμφωνία της Γιάλτας με αποτέλεσμα να χρειάζεται ν’ απαντώ ξεχωριστά σε καθένα 25 e Mail ημερήσια για να εξηγώ τις απόψεις μας. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο οι αμερικανοί να ζητούν να καταγγείλουμε τη Ρωσία ! όταν απείλησε ότι θα αναιρέσει την υπογραφή της στις πυρηνικές συμφωνίες, τη στιγμή κατά την οποία το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να φυλάσσουν στην Ευρώπη τις αντίστοιχες με αυτές που ήδη απέσυραν οι Ρώσοι από την Ουκρανία και Λευκορωσία πυρηνικές κεφαλές (10 από αυτές παραμένουν αποθηκευμένες στον Άραξο) προκαλώντας την ειρωνική απάντηση των γερμανών «Φοβόσαστε μήπως οι ρώσοι βομβαρδίσουν με πυρηνικά το Βελιγράδι;»

Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να σταλεί με καθυστέρηση η περίφημη επιστολή προς τον Κόφυ Ανάν η οποία ήταν αναποτελεσματική. Και φυσικά όλοι εμείς του αντιπυρηνικού κινήματος, όταν μιλούσαμε για πυρηνικό αφοπλισμό, δε φανταζόμαστε ότι οι ΗΠΑ θα παράγγελναν στη Μπόιγκ την μετατροπή 100 πυρηνικών κεφαλών σε συμβατικές επειδή εξαντλήθηκαν τα αποθέματά τους σε βομβαρδισμούς κατά του Γιουγκοσλαβικού λαού. Εδώ ακόμη θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια τόσο με τη διασπορά ραδιενέργειας από τις οβίδες U 138, όσο και από τα τοξικά νέφη που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς των πετροχημικών εργοστασίων. Η αύξηση Διοξίνης και κυκλικών Υδρογονανθράκων έχει ήδη καταγραφεί από τους επιστήμονες στη χώρα μας , ενώ στα Σκόπια μιλούν για αύξηση του Ουρανίου στην ατμόσφαιρα και η κυβέρνηση κακώς προσπαθεί να το συγκαλύψει χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι την αδυναμία προφύλαξής μας από αυτές τις ουσίες και τις επιπτώσεις που έχει αυτή η παραδοχή τόσο στον τουρισμό όσο και στο φρόνημα του ελληνικού λαού. Πιστεύουμε ότι η οικολογική καταστροφή είναι ένα ατού στα χέρια κυβερνήσεων όπως της Ελλάδας ή της Ιταλίας, που δηλώνουν ότι αναγκάζονται να υπογράψουν αυτό το συντελούμενο φόνο.  Είναι παράλογο η Ελλάδα να ανήκει στο ΝΑΤΟ που βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία προκαλώντας βλάβη στην υγεία των ελλήνων. Εμείς σαν γιατροί πρέπει να τονίσουμε  τις συνέπειες στην υγεία όλων των κατοίκων της Γιουγκοσλαβίας (σέρβων και αλβανών) και να καταγγείλουμε την υποκρισία του ΝΑΤο που ενώ μιλά για επαναπατρισμό των προσφύγων βομβαρδίζει με ραδιενέργεια τις εστίες τους έτσι που να καθιστά αδύνατη την επιστροφή τους.

Το ευτύχημα σ’ αυτό τον πόλεμο ήταν η επικοινωνία μέσω Internet. Έτσι είχαμε επικοινωνία με τους συναδέλφους μας στο Βελιγράδι, που ας σημειωθεί αν και ανήκουν στην αντιπολίτευση από την αρχή στάθηκαν κατά του πολέμου, και σιγά σιγά αρχίσαμε να παρατηρούμε μια στροφή και την αποδοχή μηνυμάτων συμπαράστασης από χώρες απρόβλεπτες, όπως πχ από το Νεπάλ, ενώ περιμένουμε τ’ αποτελέσματα της Διεθνούς Συνδιάσκεψης ειρήνης που θα γίνει στη Χάγη και όπου και η IPPNW θα έχει Κεντρικό συμβούλιο. Σε τοπικό επίπεδο συνεργαζόμαστε με τους έλληνες «Γιατρούς του Κόσμου» που κάνουν εξαιρετική δουλειά τόσο στην Πρίστινα όσο και στη ΠΔΓΜ γιατί πιστεύουμε ότι είναι ιατρικό μας καθήκον και το σταμάτημα αυτού του πολέμου.

Ο λογότυπος της IPPNW είναι το ιπποκρατικό «Κάλλιον εστι το προλαμβάνειν του θεραπεύειν». Και δεν ξεχνάμε ότι ο Ιπποκράτης χρησιμοποιώντας το ιατρικό του κύρος και γράφοντας τον «Επιβώμιο» κατάφερε να σταματήσει την εισβολή των Αθηναίων στην Κω. Γράφει: «Οι Αθηναίοι έκαναν κατάχρηση της μητροπολιτικής εξουσίας και συμπεριφέρονται στην Κω σαν να είναι δούλη και μας παίρνουν με τη βία όλα όσα ελεύθερα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αναίσχυντοι, χωρίς ντροπή...» Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον. Και το παράδειγμα του Ιπποκράτη μας επιβάλει να υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τη ζωή, όπως πάντα κάνουμε σε κάθε επιδημία. Γιατί αν και η Ιατρική θαυμάζεται ότι έχει κερδίσει πολλές μάχες στον πόλεμό της με τις αρρώστιες, είναι πάντα σαφές ότι στο τέλος ο θάνατος θριαμβεύει. Το ίδιο γίνεται και στον αγώνα μας για την ειρήνη. Όσο υπάρχουν άνθρωποι ο πόλεμος θα μας απειλεί και τα ίδια λάθη θα επαναλαμβάνονται. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι ν’ αντιστεκόμαστε μέχρις εσχάτων, συνεπείς στον ιατρικό μας όρκο ν’ απαλύνουμε τον πόνο και να μην τον προκαλούμε κατά το ιπποκρατικόν «ωφέλεειν ή μη βλάπτειν». Αυτό όμως είναι κανόνας ζωής για κάθε άνθρωπο.

Νίκος Κωνστανόπουλος, Σωτήρης Σιώκος, Πάνος Τριγάζης, Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, Ευάγγελος Γιαννόπουλος



Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης