Μια έκδοση που τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

 


Η πανδημία του COVID/19 έπληξε και τον πολυδιαφημισμένο εορτασμό των 200 χρόνων από την εθνική επανάσταση του 1921 έτσι που πολλές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν ή έγιναν υποτονικά, χωριά έψαχναν αιωνόβια πλατάνια για να επιδείξουν δήθεν συμμετοχή, την ώρα που περιοχές με ουσιαστική συμμετοχή έμειναν άβουλες ή αρκέστηκαν σε θρησκευτικά μνημόσυνα,  ενώ ακόμη και σοβαρά ιδρύματα αρκέστηκαν σε τυπικές ανούσιες δράσεις.

Η Σαντορίνη αντίθετα χάρη στην πρωτοβουλία εμπνευσμένων πολιτών, με τη χρηματοδότηση ιδιωτών και πολιτιστικών φορέων κατάφερε ένα πραγματικό άθλο, την έκθεση «Σαντορίνη 1821-2021» στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» (7Αυγούστου-10 Οκτωβρίου) και την έκδοση του πολυτελούς τόμου με τίτλο «Σαντορίνη και Επανάσταση του 1821» (εκδόσεις Καλλίστη, Θηραϊκή Εταιρεία και Santorini Archive Project) που αποτελεί θησαυρό για όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να γνωρίσει πραγματικά και σε βάθος το πολυδιαφημισμένο επιφανειακά νησί μας. 

Όπως γράφει στην εισαγωγή  ο Αρχαιολόγος (και ψυχή των εκδηλώσεων) κ Λευτέρης Ζώρζος 

«Ο τόμος «Σαντορίνη και Επανάσταση του 1821» είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και αποτελεί την παρουσίαση της συστηματικής έρευνας των τελευταίων ετών από πληθώρα μελετητών. Έγινε με στόχο μια πρώτη εκτεταμένη καταγραφή για το ρόλο που έπαιξε η Θήρα στην Επανάσταση, τη ζωή στο νησί εκείνη την περίοδο και παράλληλα αναδεικνύει σημαντικές πτυχές της πολιτιστικής και ναυτικής παράδοσης του νησιού, οι οποίες συνδέονται με την περίοδο της Τουρκοκρατίας και των πρώτων χρόνων μετά από αυτή.»

Στον τόμο περιέχονται μελέτες εξαιρετικών επιστημόνων,  με θέματα ενδιαφέροντος όπως 

Η Σαντορίνη κατά την Τουρκοκρατία, Η Σαντορίνη στην Οθωμανική ναυτική χαρτογραφία, Από το Σκάρο στα Φηρά, Η θηραϊκή γη και η Υψηλή Πύλη, η Σαντορίνη της ναυτοσύνης, μελέτες για την εκπαίδευση στο νησί τόσο στην καθολική όσο και στην ορθόδοξη κοινότητα και χειρόγραφα μαθητάρια, ο ρόλος της Μονής Προφήτου Ηλιού και εκκλησιαστικά σκεύη ρωσικής προέλευσης, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται η οθωμανική βρύση (άγνωστη στους περισσότερους Σαντορινιούς) , έγγραφα, χάρτες, φερμάνια, πίνακες, κεραμικά, όπλα, καταγραφές περιηγητών, κοινωνικές μελέτες για το ρόλο της γυναίκας, παροιμίες, όλα έξοχα εικονογραφημένα με σπάνιες φωτογραφίες, πίνακες, χάρτες, όλα σε εξαιρετικής πιστότητας εκτύπωση έτσι που το βιβλίο να αποτελεί κλασσικό απόκτημα κάθε βιβλιοθήκης. 


Τώρα που πήρα στα χέρια μου αυτό το εξαιρετικό βιβλίο νιώθω προνομιούχα, επειδή το κείμενο μου «Η εφήμερη αιωνιότητα της Σαντορίνης» αποτελεί ουσιαστικά την εισαγωγή στο θαυμάσιο ψηφιδωτό, που αποκαλύπτει την ουσιαστική συμβολή της Σαντορίνης στον αγώνα για ανεξαρτησία και λευτεριά και σε αυτή την ιστορική στιγμή του 1821 της Ιστορίας της Ελλάδας μας. 

https://mariasot.blogspot.com/2021/08/blog-post_31.html

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνετέλεσαν στον ποιοτικό εορτασμό των 200 χρόνων με την έκθεση και την έκδοση και παραθέτω τα ονόματά τους με ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους πιστεύω κάθε συμπατριώτη μου.


Σχετικά στην έγκριτη εφημερίδα «Καθημερινή»

https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/561491218/santorini-200-chronia-prin/?fbclid=IwAR0q20pyHhZ2NLBFYUAi9gT1jubbLT1Txgu-P8qBrnnLmYAcKcc7bYUsvRk


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου




Σχόλια

  1. Anta Spilioti Υπεροχα ποιητικο το κειμενο σας που παραλληλα φωτογραφιζει τη Σαντορινη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Andrianopoulos Babis Θερμά συγχαρητήρια! Και ιδιαίτερα γιατί αποτέλεσε επιλογή της "δύσκολης" Καθημερινής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Agela Katraxoura Μαρια μου χαιρομαι για σενα γιατι το δικαιουσαι Σε καμαρωνω , συνεχισε ετσι δεν ομορφαινεις μονο την ζωη σου αλλα παρασυρεις στο διαβα σου και αλλους .Με αγαπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευάγγελος Σαρρης Πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο. Και η εισαγωγή φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Angela Lewis So pleased to hear of their recognition and appreciation to your work !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eirini Arvanitou Πάντα μας κάνεις υπερήφανους. Να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης