Στο Μουσείο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Αμβούργο




 Το Αμβούργο, αν και είναι χτισμένο πάνω σ’ ένα ποτάμι, ήταν πάντα το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας. Σαν λιμάνι ήταν φυσικό να έχει εκκλησία αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών άγιο Νικόλαο από το 1195 αρχικά σαν μικρή εκκλησία μέχρι που το 1842 σε σχέδια του βρετανού αρχιτέκτονα George Gilbert Scott κατασκευάστηκε περίτεχνος νεογοτθικός ναός με υπέροχο καμπαναριό ύψους 486 ποδιών που ήταν τότε το ψηλότερο στον κόσμο. Δυστυχώς αυτό το καμπαναριό χρησίμευσε σαν οδηγός για τους βρετανούς πιλότους που ισοπέδωσαν την πόλη και την εκκλησία κατά τους βομβαρδισμούς του 1943. Σήμερα τα ερείπια στεγάζουν Μουσείο Μνήμης για τα θύματα του πολέμου και της τυρρανίας 1933-1945.




Σε αυτό τον ιστορικό χώρο κι ενώ συνεχίζεται να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία έγιναν 21 Ιανουαρίου 2023 εκδηλώσεις της Ευρωπαικής Συνάντησης γιατρών και φοιτητών της IPPNW. 





μια απότις βόμβες που ισοπέδωσαν την πόλη



θυμητάρια των ζωών που χάθηκαν

σκόρπια απομεινάρια νοικοκυριών


Καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια αφ’ ότου η Συμφωνία Απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων TPNW τέθηκε σε ισχύ στον ΟΗΕ τα τεκμήρια των καταστροφών που υπέστησαν όλες οι ευρωπαικές πόλεις από τη Βαρσοβία, το Ρότερνταμ και το Αμβούργο μέχρι την πόλη σύμβολο Γκουερνικα τεκμηριώνουν την επείγουσα ανάγκη για ειρήνη

Τα αντικείμενα που η ναζιστική προπαγάνδα χρησιμοποιούσε για να πείσει τους πολίτες ότι είναι ασφαλείς θυμίζουν την προπαγάνδα στρατιωτικών κύκλων να πείσουν ότι η χρήση των πυρηνικών όπλων είναι εφικτή. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου τεκμηριώθηκε ο άμεσος κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία από συμβατικό σε πυρηνικό, με χρήση πυρηνικών όπλων ή λόγω «ατυχήματος» στην περιοχή των πυρηνικών εργοστασίων. 

Διακηρύσσουμε ότι ασφάλεια ΔΕΝ υπάρχει κάτω από οποιαδήποτε πυρηνικό «ομπρέλα» οιουδήποτε στρατιωτικού συνασπισμού. Μόνη ασφαλής λύση για την ανθρωπότητα είναι η εξάλειψη των πυρηνικώ όπλων σύμφωνα με το νόμο NPTW, που ισχύει εδώ και δύο χρόνια χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες ενεργών πολιτών όπως η ICAN και κρατών με λογικούς ηγέτες. 

παιχνίδια ναζιστικής προπαγάνδας για τα παιδιά που δήθεν μαθαίνουν να προστατεύονται στους βομβαρδισμούς

δήθεν προστασία σε περίπτωση πολέμου
Από το φυλλάδιο (μετάφραση  των σχετικών αμερικανικών που κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου προκάλεσαν την υστερία κατασκευής πυρηνικών καταφυγίων στις ΗΠΑ) Κυκλοφορούσε στην Ελλάδα μέχρι τουλάχιστον  το 1999  για τους τρόπους προστασίας από πυρηνική έκρηξη. Το μόνο που χρειαζόντουσαν τα παιδιά ήταν ένα τοίχος να κρυφθούν!!!!!!


το άγαλμα της ειρήνης μπροστά από το Μουσείο
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης