Λάθος αιώνας


Λάθος αιώνας

Λάθος αιώνας! Πώς σύναξε την τόσον αφροσύνη; Πώς συγχέριασε  την πρόοδο με την οπισθοδρόμηση; Πώς χώρεσε τόσην οδύνη και τόση παραφροσύνη;
Ματωβαμμένος αιώνας. Στυγνότερος του Μεσαίωνα. Πώς χώρες την ανατολή και τον καταποντισμό τόσων ελπίδων; Πώς ισοπέδωσε τις αυταπάτες;
Μωρότεροι πορευόμαστε. Σοφότερος ο παλαιολιθικός πρόγονός μας, ανθρωπινότεροι οι Κύκλωπες κι οι Λαιστρυγόνες, γενναιότεροι οι χλευαζόμενοι ως δειλοί κλασσικοί τοξότες, ταπεινότερος ο μαστιγώσας τον Βόσπορο Ξέρξης, δικαιότερη η Ιερά Συμμαχία, επιεικέστερη η πυρά των μαγισσών της Ιεράς Εξέτασης. 
Στο χάος του λυκόφωτος του 20ου αιώνα για τον εξορκισμό ενός λαοπλάνου πυρπολούνται εκατομμύρια αθώων, εξανδραποντίζονται στρατιές αμάχων, κονιορτοποιείται αιώνων πολιτισμός, μολύνεται με σπέρμα θανάτου το έμβρυον κάθε εμβίου.
Το ψέμα πότε άλλοτε ντύθηκε τόσην αλαζονεία; Πότε άλλοτε οι λέξεις δεν προδόθηκαν τόσο οικτρά; Πασιφιστές χαμαιλέοντες και σοσιαλιστές τυμβωρύχοι παζαρεύουν την ανοικοδόμηση του ολέθρου που εξακολουθούν να προκαλούν. Διπρόσωποι μακελάρηδες, απρόσωποι πολεμοκάπηλοι, άβουλα πιόνια στον ιστορικό τυφώνα που θα τους παρασύρει.
Το δίκιο θα νικήσει ξανά. Έτσι πορεύεται πάντα ο κόσμος. Καταλύοντας τις αυτοκρατορίες των αλαζόνων, αποσυνθέτοντας τους ισχυρούς σε τύρφη λήθης.
Όμως ποιο το όφελος για τον καθένα από αυτούς, που -όντας μοναδικοί- κατά δεκάδες διαμελίστηκαν από τη δειλία των «έξυπνων» βομβών τους; Δεν υπάρχει ανάσταση για τους ανώνυμους που λαμπάδιασαν στο βωμό των «λαθών» τους. Δεν υπάρχει αθανασία για τους αμέτρητους θαμμένους ζωντανούς των «παράπλευρων βλαβών» τους.
Μήτε υποψία άνοιξης στα μολυσμένα αποκαίδια της γης, που θα προστάτευαν με ανθρωπιστικούς πυραύλους. Ανασκαμμένοι τάφοι, θερμοκοιτίδες βουβές, υδραγωγεία χαίνοντα, πυορροούντες δρόμοι, ανεστραμμένα γεφύρια, σκότος και νυξ, βιασμός κάθε δικαίου.
Πρωτιές. Ποτέ άλλοτε, μήτε ο Χίτλερ δε σκόπευσε σκόπιμα νοσοκομεία και γιατρούς. Στο Βελιγράδι η τέταρτη εξουσία πρωτοέφυγε από το απυρόβλητο. Η ασυλία των πρεσβειών καταργήθηκε από τους συμμάχους τρομοκράτες.
Στόχος σε βιντεογκέιμ η κάθε ύπαρξη. Άγγελοι θανάτου υπερίπτανται υποδυόμενοι τη Θεία Δίκη, σ’ έναν ακήρυκτο πόλεμο/ Φαύλος αιώνας. Χώρεσε ήδη τόση φρίκη, εγκυμονεί όσην απανθρωπιά εκτρώθηκε από τους απολίτιστους προπάτορές μας, παρακαταθήκη μίσους στ’ αγέννητα παιδιά μας.
Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης. Πάντα. Και τώρα.


δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η ΑΥΓΗ 18-7-1999 με αφορμή την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία αλλά ισχύει και σήμερα με τους αδιάκοπους πολέμους στη Συρία, την Ουκρανία, το Ιράκ και κυρίως με την συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων από τους εβραίους στη Γάζα.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου




Σχόλια


  1. Στάθης22 Ιουλίου 2014 - 3:28 π.μ.
    Ασφαλώς το παραπάνω σχόλιο, αγαπητή μου Μαρία, είναι επίκαιρο και- κατά τη γνώμη μου, διαχρονικό. Έχω τη γνώμη ότι ο κλασικός αλλά και ο σύγχρονος πολιτισμός επιβεβαιώνει την αποδιδόμενη στους Σοφιστές πρόταση: "Δίκαιο είναι το δίκιο του ισχυρού".
    Η παγκόσμια ιστορία μας δίνει πολλά παραδείγματα από σφαγές των πολλών και αδύναμων ιθαγενών από τους πολιτισμένους Ευρωπαίους. Αλλά και η φρικτή σφαγή των Μηλίων( προς το τέλος του πέμπτου προχριστιανικού αιώνα, του λεγόμενου Χρυσού αιώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχόμαστε τέτοιες βαρβαρότητες, ούτε-σε καμιά περίπτωση, τα προηγούμενα ιστορικά παραδείγματα μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοιες φρικαλεότητες, μπορούν, ωστόσο να εξηγήσουν τα φαινόμενα.
    Προσυπογράφω την κραυγή αγωνίας και αντίστασης κατά της σφαγής των πολλών και αδυνάμων λαών στον κόσμο.
    Με τον αγώνα σου έχεις αποδείξει ότι υπερασπίζεσαι πανανθρώπινες διαχρονικές αξίες, έστω και αν εμείς αδιαφορούμε.
    Με εκτίμηση
    Στάθης Χ. Χριστοδουλόπουλος
    Μακρίσια Ηλείας

    Απάντηση

    Maria Sotiropouou29 Ιουλίου 2014 - 10:52 μ.μ.
    Ευχαριστώ πολύ Στάθη μου. Το δυστύχημα είναι ότι δε μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό για να αλλάξει αυτός ο άδικος κόσμος. ότι κι αν κάνουμε φαίνεται να πέφτει στο κενό. Μόνη μας ελπίδα ότι ίσως ο ελάχιστος κόκκος άμμου των προσπαθειών μας ίσως κάποτε γίνει αρκετός για να μπλοκάρει κάποιο γρανάζι του θηριώδους μηχανισμού της απανθρωπιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aggelikh Tsolomitou · 39 κοινοί φίλοι
    ...........ανειπωτη θλιψη.................
    Δεν μου αρέσει · Απάντηση · 1 · 1 ώρα

    Giannis-Tasoula Kotsikas-Mousiou Που παμε ??.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νικος Φαραζης Όπως λες Μαρία "εγκυμονεί όσην απανθρωπιά εκτρώθηκε από τους απολίτιστους προπάτορές μας" Θα γράψω οξύμωρα ... καλημέρα
    Δεν μου αρέσει · Απάντηση · 1 · 4 ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης