Έφυγε η ψυχή της Οικολογικής Κίνησης Δράμας Κυριάκος Δοματζόγλου

Προσθήκη λεζάντας
Έφυγε η ψυχή της Οικολογικής Κίνησης Δράμας 
Κυριάκος Δοματζόγλου
Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο (15-4-2016) του φίλου συναγωνιστή της ειρήνης και οικολογίας Κυριάκου Δοματζόγλου.
Με τον Κυριάκο γνωριστήκαμε το 1994 όταν μετά από τηλεοπτική μου εμφάνιση ( όπου τότε ήμουν ανάμεσα στους ελάχιστους που αντέκρουαν την ολομέτωπη  κυβερνητική και επιστημονική προπαγάνδα για το πόσο ακίνδυνο ήταν το Τσερνόμπιλ) με κάλεσε να μιλήσω στην Δράμα  στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το 1994 η Οικολογική Κίνηση Δράμας πρωτοστατώντας στην ενημέρωση των ελλήνων για τους σοβαρότατους, όπως αποδείχθηκε αργότερα, κινδύνους από τη λειτουργία του Κοζλοντούι.
Με απλόχερη φιλοξενία μας ξενάγησε σε όλες τις υπέροχες περιοχές της Δράμας υπογραμμίζοντας την οικολογική διάσταση σε κάθε θέμα.
 1994 με τον Κυριάκο και ξένους ομιλήτές στην άγνωστη τότε Αμφίπολη
Την ίδια χρονιά συμμετείχαμε στη Ρόδο στο εκεί συνέδριο για το Τσερνόμπιλ και είμαστε ανάμεσα στους ιδρυτές του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Ρόδου του οποίου ψυχή ήταν ο άλλος μεγάλος εκλιπών Θανάσης Αναπολιτάνος. 
Έκτοτε συνεργαστήκαμε στενά κυρίως κατά των πυρηνικών και είχα προσκληθεί να μιλήσω σε σχετικά συνέδρια στη Δράμα το 2007 και 2009 όπου και είχα την ευκαιρία να συμμετέχω μαζί του παρά την ήδη κλονισμένη υγεία του στην ετήσια εκδρομή με τρένο στο Νέστο που κάθε χρόνο διοργανώνουν με μεγάλη επιτυχία.
Ο Κυριάκος Δοματζόγλου γεννήθηκε στη Δράμα το 1933 από γονείς πρόσφυγες, από την Ορντού του Πόντου. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικών της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως εκπαιδευτικός υπηρέτησε σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, ενώ έντονη ήταν και η συνδικαλιστική του παρουσία.
Τον Μάιο του 1987 μαζί με άλλους 17 Δραμινούς αποφάσισαν την ίδρυση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, στη λειτουργία της οποίαςαφιέρωσε έκτοτε όλο τον χρόνο του και το δυναμισμό του. Αγωνίστηκε αποτελεσματικά για όλα εκείνα τα θέματα που αφορούν τους πολίτες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και για την ενημέρωση τους πάνω στα περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα.
από την ακριτική Σύμη μετά την ίδρυση του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Δράμας Κυριάκος Δοματζόγλου Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου,  Ανδρέας Θεοφίλου και Θανάσης Γεράνιος
Ο Κ. Δοματζόγλου, με τις δράσεις και επαφές του σε τοπικό, Πανελλαδικό αλλά  και Πανευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν αυτός που θεμελίωσε την Οικολογική Συνείδηση στον τόπο μας, σε μια εποχή που κανείς δεν ήξερε και δεν μιλούσε για οικολογία και προστασία του περιβάλλοντος. Συνέβαλε στην έκδοση πολλών και αξιόλογων εκδόσεων, με θέματα όπως : «Τα αγριολούλουδα του Παρθένου δάσους», «Θάμνοι και δέντρα στην Ελλάδα», «Περιβάλλον Ζωή, ειρήνη στα Βαλκάνια», Μαθήματα Οικολογίας για την κατανόηση του οικολογικού προβλήματος». Το 1994 εξελέγη μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου με πολύ επιτυχή θητεία. 
Ο Κυριάκος Δοματζόγλου, μέχρι και την ύστατη στιγμή, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με την υγεία του, ήταν ενεργό μέλος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας. Στεκόταν δίπλα στους νέους, στους οποίους κληροδότησε το έργο του, το οποίο συνεχίζουν από το 2005 και μετά, επάξια.
Στην οικογένειά του και τους συναγωνιστές της Οικολογικής Κίνησης Δράμας εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Θα είναι πάντα στην καρδιά μας σαν αγωνιστικό πρότυπο.


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης