Η προληπτική λογοκρισία στο Facebook

Η προληπτική λογοκρισία στο Facebook

Mας υποσχέθηκαν ότι η τεχνολογία των κομπιούτερ και το Ίντερνετ φέρνουν την αθανασία και την ελευθερία στο λόγο και την εικόνα. Τέρμα οι φραγμοί και οι πολιτικές των ΜΜΕ ελεύθερη πληροφόρηση για όλους, έλεγαν.
Η αλήθεια δεν ήταν έτσι. Αν και εύκολα διαχειριζόμαστε τις πληροφορίες η νέα τεχνολογία καταστρέφει και δεν διασώζει, αφού όλα εξαφανίζονται μόλις ο βασικός σύνδεσμος στο Διαδίκτυο διαλυθεί, ενώ και τα αποθηκευτικά του μέσα (flopy disk, CD, σκληροί δίσκοι κλπ) αποδείχθηκαν πιο αναξιόπιστα από το χαρτί. 
Προς το παρόν το Ίντερνετ, αν και ταχύτατα παρέχει πληροφόρηση, δεν έχει βρει ακόμη κανόνες για να φιλτράρει την αξιοπιστία τους, έτσι που μόλις αρρωστήσουμε Googlάρουμε τα συμπτώματα και μέσα από τις αληθινά ιατρικές συμβουλές, τη γκρίνια ταλαιπωρημένων ασθενών, τα μαντζούνια της κάθε πρακτικής, τις αμπελοφιλοσοφίες κάθε άσχετου και τις παραδοξολογίες κάθε είδους, αναζητούμε μάταια αλλά επίμονα τη γιατρειά μας. Προς το παρόν, σε κάθε τομέα, επιστήμης ή τέχνης, η τεκμηρίωση είναι ανύπαρκτη, οι παλιότερες πηγές αόρατες, ενώ οι σύγχρονες καταγραφές καταδικασμένες σε σύντομο θάνατο.
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποδείχθηκαν ευχάριστα για όσους ξαναβρίσκουν παλιές φιλίες, αλλά εξοργιστικά με την υπερβολή και την κακεντρέχεια. που αναδύθηκαν από τα προσωπικά άβαταρ που κρεμάμε στον άυλο τοίχο τους. 
Σωστά το Facebook, ίσως πιεζόμενο, αποφάσισε να θεσπισθούν κάποιοι κανόνες δεοντολογίας κυρίως για την προστασία των παιδιών και για την αποφυγή υποδαύλισης των παθών. 
Δυστυχώς η πρόσφατη επίθεση κατά των Κούρδων στη μαρτυρική Συρία απέδειξε ότι οι κανόνες στο facebook είναι προληπτική λογοκρισία.
Επειδή η τραγωδία της Συρίας τραβά πάνω από 8 χρόνια πολλές φορές μέσα από το μπλογκ μου δημοσίευα σχετικά κείμενα με φωτογραφίες από την εκάστοτε επικαιρότητα χωρίς ποτέ να υπάρξει πρόβλημα.
Τώρα, μετά την «ειρηνική» εισβολή των Τούρκων στη Συρία είδα για πρώτη φορά το φβ να αποκλείει τη δημοσίευση σχετικών κειμένων (τα περισσότερα ήταν παλιά αλλά επίκαιρα) επειδή λέει  αντιβαίνουν τους όρους της «κοινότητας» γιατί είχαν προσβλητικό περιεχόμενο???!!! Για ποιόν? !!
Υποπτεύομαι ότι το καθεστώς Ερντογάν, που είχε απαγορεύσει τα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης όταν δεν τον βόλευαν, τώρα έχει βάλει κάποιους να στέλνουν μηνύματα ότι το περιεχόμενο που τον επικρίνει είναι προσβλητικό και η ομάδα ελέγχου του Facebook προληπτικά αποκλείει τα δημοσιεύματα. Οι δικές μου δημοσιεύσεις (επειδή κατά τις τελευταίες μέρες είχαν πολλούς αναγνώστες) πρέπει να έλαβαν τόσο πολλά παράπονα ώστε η «κοινότητα» αποφάσισε να διαγράψει από το facebook κάθε 'ακόμη και παλαιότερο- δημοσίευμα από μπλογκ μου, ακόμη και φωτογραφίες από το ταξίδι μας στη Συρία το 2008!!!
https://mariasot.blogspot.com/2019/10/blog-post.html
http://mariasot.blogspot.com/2013/08/blog-post_27.html
https://mariasot.blogspot.com/2018/02/blog-post_24.html
Είχα διαβάσει για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από ειδικές Εταιρείες με περίεργες έρευνες και επιδέξια προπαγάνδα με ψευδείς πληροφορίες, για να επηρεάσουν κόσμο  στο δημοψήφισμα για το Brexit και στις εκλογές των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι χειρότερα από τα κλασσικά ΜΜΕ, στα οποία καθένας ήξερε τι πρεσβεύει η εφημερίδα που αγόραζε ή το κανάλι που παρακολουθούσε. Τώρα αόρατες δυνάμεις ανιχνεύουν τάσεις, δημιουργούν ψευδείς ειδήσεις και νοθεύουν τα εκλογικά αποτελέσματα.
Το facebook είπε ότι θέσπισε κανόνες για να προστατευθεί από όλα αυτά. Είναι κάποιο λογισμικό που παίζει με τις λέξεις- κλειδιά, όπως η ανοησία που εφάρμοζε πάντα η Αμερική στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας??? 
Στην πραγματικότητα έπεσε το ίδιο στην παγίδα που ήθελε να στήσει, αφού ασκεί προληπτική λογοκρισία και καταπνίγει όσους μιλούν για κείνους, που ο πόλεμος σκότωσε και ή απειλεί και πλέον δεν έχουν φωνή. Αφήνει ανεξέλεγκτους τους θύτες να συνεχίσουν να σφαγιάζουν ανενόχλητα. Με πρόσχημα τις σκηνές της πανταχού παρούσας φρίκης  διαλύει την παραμικρή αχτίδα δημοσιοποίησης των παθών των θυμάτων κάθε πολέμου, βίας ή ανομίας. 
Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να ελέγχει την αλήθεια και την βιαιότητα της κάθε πληροφόρησης, αλλά ξέρω ότι σίγουρα αυτό που κάνει τώρα είναι λάθος. 
Και είναι κρίμα γιατί το facebook το αγαπήσαμε σα νάταν η καρέκλα στο καλοκαιρινό κουτσομπόλικο μπαλκόνι μας.
Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε ή πώς ν’ αντισταθούμε. Πολλοί διαγράφονται, αλλά για όσους από μας γλυκαίνουμε τη μέρα με like στα καλημερίσματα, δεν υπάρχει ακόμη κάτι, που να το υποκαθιστά. Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι δεν αξίζει να το παίρνουμε στα σοβαρά. Χειμώνας έρχεται και δυστυχώς ξανά θα κλειστούμε σπίτι μας. Και όταν θάρθει κι η δική μας η σειρά κανείς δε θ’ ακούει την κραυγή ή το θρήνο μας. 

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια


  1. Anna Mihopoulou
    9:34 π.μ. (πριν από 2 ώρες)
    προς εγώ

    Μαρία μου,
    το κείμενό σου με έκανε κοινωνό αυτού του νέου φαινομένου στο φέισμπουκ, που δεν θα αντιλαμβανόμουν διαφορετικά,
    αφού δεν το χρησιμοποιώ (παραμένω παλαιολιθική ως προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
    Η μαρτυρία σου αυτή, λοιπόν, είναι πολλαπλά πολύτιμη.
    Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές αναταράξεις στα ηλεκτρονικά μέσα και θα δούμε αν και πώς θα αντιμετωπιστούν.

    Ως προς το θέμα, τον πόλεμο της Συρίας, τον παρακολουθώ κι εγώ με οδύνη,
    μια και είχα την τύχη να την ταξιδέψω σχεδόν ολόκληρη με τη Μαριάννα Κορομηλά
    και έτσι μου είναι αρκετά απτή ως χώρα,
    παρότι η πραγματικότητα του πολέμου σίγουρα ξεπερνά τη φαντασία.
    Με λυπεί διπλά η αδιαφορία της κοινής γνώμης στον δυτικό κόσμο.
    Μοιάζει να είμαστε αδύναμοι να ασκήσουμε οποιαδήποτε επιρροή προς χάριν των αμάχων.
    Βεβαίως, στην ιστορία υπάρχουν συχνά ανατροπές,
    εύχομαι να υπάρξει μια τέτοια και τώρα, και να ησυχάσουν τα πράγματα.
    Καλή συνέχεια στις δικές σου προσπάθειες,
    η φωνή σου ακούγεται, έστω και εκτός φέισμπουκ...
    Σε φιλώ,
    Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Angelos Gerontas
    15 Οκτ 2019, 9:08 μ.μ. (πριν από 14 ώρες)
    προς εγώ

    Εύκολη επικράτηση του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ. Τελικά κάποιοι κουραστικοί παλαιορομαντικοί είχαν δίκιο για την κοινωνική δικτύωση.
    Φιλιά, καλό κουράγιο και καλή συνέχεια
    Με αγάπη
    Άγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ageliki Maniadaki Γεια στο στόμα σου,Μαρία μου, ή μάλλον στην πένα σου!!! Από κάπου πρέπει να τα ακούσουν οι κινούντες τα νήματα,γιατί όσο κι αν έχουν κάποιοι γητευτεί από το μεγαλείο της τεχνολογίας ,που μας προσφέρει μιαν επίφαση σχεδόν απόλυτης ελευθερίας ευρύτερα στον χώρο,ακόμα και μια δυνατότητα άσκησης εξουσίας,ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιλαμβανόμαστε και την ''φάκα'' μαζί με το ''τυράκι''.Και ναι,δεν χρειάζεται να δίνουμε τόση σημασία στο διαδικτυακό παιχνίδι και στην μικρή ή μεγάλη επιθετικότητα των εντυπώσεων που ασκεί ,και μάλιστα,όταν ο εντυπωσιασμός γίνεται αυτοσκοπός... Όσο για το κείμενό σου ,ευτυχώς το είχα διαβάσει σε παλιότερη ανάρτησή σου και ήταν εξαιρετικό ,όπως όλα σου τα κείμενα και οι αναλύσεις σου,που τα διακρίνει η κριτική σκέψη,η αντικειμενικότητα,η απουσία οποιασδήποτε εμπάθειας ,φανατισμού ή μεροληψίας, η κατάθεση στοιχείων και γνώσεων και προσωπικών σου εμπειριών,καθώς και η απαράμιλλη αφηγηματική τέχνη! Είμαστε ευτυχείς όσοι έχουμε την τύχη να τα απολαμβάνουμε!!! Συνέχισε να τα δημοσιεύεις και διαδικτυακά για να δικαιώνει ,καθώς πρέπει, το Internet την ύπαρξή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τους ‘καθαριστές ‘ στο ΦΒ
    https://insidestory.gr/article/katharistes-facebook?token=JBT0JKUWR9&fbclid=IwAR3WdXHebV_DZtQNHMDV0X9w8uv66xiLheKtonTJ9XOFBM-08wFE0N0Jkqc

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης