Μια ιστορική συνάντηση στο Prato

 Αναμνήσεις από μια ιστορική συνάντηση της IPPNW 

Fati Arafat- Palestine, Maria Arvaniti Sotiropoulou- Greece, Hillel Schenker -Israel

Λίγες μέρες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στον Κόλπο στις 12-15 1990 η IPPNW διοργάνωσε ένα Ευρωπαϊκό Συνέδριο στο Πράτο της Ιταλίας με παρουσία για πρώτη φορά αντιπροσώπων από την Παλαιστίνη όπου πρόεδρος του κλάδου ήταν ο  Dr Fati Arafat (αδελφός του προέδρου). Τη Γερμανία εκπροσωπούσε ο καθηγητής Urlich Gottstein.

Urlich Godstein (Germany) Fati Arafat (Palestine), Alexey Dmitriev (Soviet representative), Maria Arvvaniti Sotiropoulou (Greece) Bill Monning, Gigi Wizowzly (Central office IPPNW USA) Hillel Schenler (Israel)


Φθάσαμε στο στις 12-10-1990

Είχε διοργανωθεί δείπνο υποδοχής από τον κουμουνιστή δήμαρχο Martini, με την παρουσία του αρχιεπισκόπου σε ατμόσφαιρα του «Δον Καμίλλο».

Δεν υπήρχαν αντιπρόσωποι από την Τουρκία, ενώ υπήρχε από την Αλγερία. Εγώ εκπροσωπούσα τον ελληνικό κλάδο και ο Μωχάμετ Ελ Μπάτα τους έλληνες φοιτητές.

Ο Mohamet El Batta και η αντιπροσωπεία των Παλαιστινίων 

Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η κρίση στον Περσικό Κόλπο, αππά εγώ μίλησα για τα Βαλκάνια, ενώ ο Ισραηλινός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο θάνατο 29 Παλαιστινίων και τον φόβο που νιώθουν οι εβραίοι που επιβίωσαν στο Ολοκαύτωμα όταν η κυβέρνηση τους μοιράζει αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Ο αντιπρόσωπος τη Ιταλίας Antonio Dianeli ανακοίνωσε ότι σήμερα είπαν στις ειδήσεις ότι οι Παλαιστίνιοι για πρώτη φορά θα εκπροσωπούνται στον ΟΗΕ.

Ο αντιπρόσωπος της Γαλλίας Jacque Mognet παρουσίασε ένα γκάλοπ σύμφωνα με το οποίο 40% των Γάλλων πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτος ο πόλεμος στον Κόλπο και 67% πιστεύουν ότι η Γαλλία πρέπει να συμμετέχει.

Ο Fati Arafat είπε ότι πρέπει να δράσουμε και ότι οι εκκλήσεις για ειρήνη δεν είναι πια αρκετές και καταχειροκροτήθηκε

Ο ιταλός πρόεδρος (Antonio Dianelli) είπε ότι η κρίση στον Κόλπο μείωσε το εισόδημα των ανθρώπων κατά 50% στην Ιαπωνία κατά 30% στην Ευρώπη και κατά 10%  στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος της Σ. Ένωσης Alexey Dmitriev είπε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε πολιτική θέση αλλά να εκφράζουμε μόνο την επιστημονική μας άποψη για τις συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου.

Ο Bill Mooning είπε η κρίση στον Κόλπο είναι ένα τεστ για την IPPNW και ότι στο Coventry οι γιατροί πήραν απόφαση να πάνε εθελοντές στο Kuwait για ν’ αντικαταστήσουν τους γιατρούς που ο Saddam Hussein χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινη ασπίδα, αλλά τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν ανταποκρίνονται. Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ είπε ότι μόνο αν είμαστε αποφασισμένοι να θυσιαστούμε τα ΜΜΕ θα στείλουν το μήνυμα.

Israel, Greece, UK with the USA representatives and Stef van den Eynde (Flemish speaking Belgian affiliate)

Ρώμη 15-10-1990

Το πρωί αντιπρόσωποι από μερικές χώρες επέδωσαν την Έκκληση για ειρήνη στον Κόλπο στις πρεσβείες ΗΠΑ, Σ. Ένωσης και Ιράκ. Στην Ιρακινή πρεσβεία ο ισραηλινός εκπρόσωπος δεν έγινε δεκτός.

Η φωτογραφία έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία τραβήχθηκε μετά από πολλά παρακάλια στους άνδρες της ασφάλειας που αρχικά το απαγόρευαν αλλά έκαναν τα στραβά μάτια με τη μεσολάβηση του ιταλού αντιπροσώπου. Από δεξιά εικονίζονται οι Alexey Dmitriev, Hillel Schenker, Gigi Wizowally, Bill Monning, Maria Arvaniti Sotiropoulou, Fati Arafat, Stef Van der Eynde, Jacque Mognet, Gianantonio Dianelli.  Εκεί πληροφορηθήκαμε ότι ο Mikhail Gorbatzef πήρε το Nobel ειρήνης1990, και το θεωρήσαμε ελπιδοφόρο μήνυμα.

 

Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από εστιατόρια γιατί τότε είχαμε μεγάλες δύσχρηστες φωτογραφικές μηχανές, που δύσκολα τις δίναμε σε άλλο να τραβήξει.

με το Jacques Mognet
Όπως η ισπανίδα αντιπρόσωπος Aurora Bilbao έγραψε 
Αυτή η φωτογραφία OCTOBER 90 PRATO MEETING είναι σημαντική και με συμβολισμό επειδή δείχνει ανθρώπους από το Ισραήλ, τη Γερμανία, και την Παλαιστίνη να κρατούν όλοι τα χέρια τους. Μέχρι τότε οι Γερμανοί και οι Εβραίοι δεν ήταν καλοί φίλοι ενώ απαγορευόταν στους Εβραίους να κάνουν χειραψία με τους Παλαιστίνιους. Αυτή η εικόνα πραγματοποιήθηκε χάρη στην IPPNW.
Η εικόνα λήξης των εργασιών με όλους τους συμμετέχοντες πλην του Jacques Mognet, που τραβούσε τη φωτογραφία

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

«Motherboard connected» Θεατρικό έργο των Γεωργίας Μπίρμπα- Στέλλας Αρκέντη

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τα θρησκευτικά μας έθιμα