Αρχαία Ολυμπία - Χιροσίμα Η φλόγα μας ενώνει.

Η Αλέκα Κατσέλη παραδίδει τη φλόγα στον Χιμπακούσα Γιοσινόρι Σακάι
Αρχαία Ολυμπία - Χιροσίμα 
Η φλόγα μας ενώνει.
η φλόγα της Χιροσίμα

Το Πλοίο της ειρήνης επισκέπτεται ξανά την Ελλάδα 5-6 Ιουνίου 2018 μεταφέροντας τρεις Χιμπακούσα (ανθρώπους που επιβίωσαν της ατομικής βόμβας) που θα καταθέσουν τη μαρτυρία τους σε επισήμους και σχολεία στη Σαντορίνη και την Αθήνα. 
Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την ειδική σχέση αγώνα για την ειρήνης που σφιχτοδένει την Ελλάδα με την Ιαπωνία.
Όλα ξεκίνησαν με τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1964 στο Τόκυο, τους πρώτους αγώνες στην Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό πόλεμο. Σε αυτούς η πρωθιέρεια Αλέκα Κατσέλη παρέδωσε την Ολυμπιακή φλόγα, όχι σε κάποιο διάσημο αθλητή, αλλά σε ένα Χιμπακούσα, τον Γιοσινόρι Σακάι, που είχε γεννηθεί στις 6 Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα και ο οποίος άναψε τη φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο.
η αφή της Ολυμπιακής φλόγας 1964
Κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης περιφοράς της φλόγας ανά την Ιαπωνία την 1η Αυγούστου 1964 έγινε με την παρουσία και ελληνικής αντιπροσωπείας  η τελετή αφής της φλόγας στον ειδικά διαμορφωμένο βωμό της Χιροσίμα. 
Ο βωμός σχεδιάστηκε στο σχήμα δυο ενωμένων χεριών με τις παλάμες προς τον ουρανό σε ανάμνηση των τότε ετοιμοθανάτων που εκλιπαρούσαν για λίγο νερό και που σήμερα συμβολίζουν την προσευχή για ένα πιο ειρηνικό κόσμο. 
Η Ολυμπιακή φλόγα εξακολουθεί να καίει σήμερα με τη φροντίδα 8 γυναικών που γεννήθηκαν στις 6 Αυγούστου 1964 και θα εξακολουθεί να καίει στο βωμό της Χιροσίμα μέχρις ότου καταργηθούν παγκόσμια όλα τα πυρηνικά όπλα.
Έτσι πρέπει αφού τότε μόνο θα τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Αντιπυρηνικού Κινήματος.
ο βωμός σε σχήμα ανοιγμένων παλαμών

Κατσέλη -Σακάι κατά την πρόβα της τελετής

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης