Για τα πυρηνικά Δημοσιογραφική άγνοια ή διατεταγμένη υπηρεσία

 


Πριν από την 7 το πρωί σήμερα στην ΕΤ1 παρουσία και των εκφωνητών του ραδιοφώνου αναγγέλλεται η είδηση επιτυχούς πειράματος πυρηνικής σύντηξης σε κάποιο πειραματικό σταθμό. 

Ακολουθούν τα εξής σχόλια  

-Ποιος θα το περίμενε ότι η πυρηνική ενέργεια θα ήταν εκείνο που θα μας έσωζε τελικά!!!

-Εμείς, που κάποτε φοβόμαστε τα πυρηνικά!!!

-Για θυμηθείτε τότε που σε κάθε χωριό υπήρχαν ταμπέλες «εισέρχεσθε σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη» !!! Και τότε μόνο βγάζαμε την στολή ακτινοπροστασίας !! Γενική θυμηδία.

Θα ήθελα να θυμίσω πρώτα απ’ όλα στους έγκριτους δημοσιογράφους της κρατικής μας ΕΡΤ ότι το θέμα των πυρηνικών μόνο για γέλια δεν είναι.

Δεν ξέρω αν το αγνοούσαν ή σκόπιμα διαστρέβλωναν τη σοβαρή είδηση. Μιλούσαν για τρία διαφορετικά ζητήματα.

1) την πυρηνική σύντηξη που είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, λέγεται και (όλοι το ευχόμαστε) ότι θα είναι ασφαλής, φθηνή και θα λύσει το ενεργειακό. Θετικά της σημεία ότι επειδή δεν χρησιμοποιεί βαριά στοιχεία ΔΕΝ αφήνει ραδιενεργά κατάλοιπα και ΔΕΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Βέβαια η εμπειρία απέδειξε ότι κάθε νέα εφαρμογή αργότερα εμφανίζει τα προβλήματα. Η πυρηνική ενέργεια εμφανιζόταν σαν πανάκεια μέχρι το πρώτο πυρηνικό ατύχημα, οi ΑΠΕ τώρα -κατά την εφαρμογή τους- εμφανίζουν τα (δυνητικά αναστρέψιμα) μειονεκτήματα, που κινητοποιούν τοπικές κοινωνίες.

2) την πυρηνική ενέργεια, η οποία αν και πλέον έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι ΔΕΝ είναι ούτε ασφαλής, ούτε φθηνή, ούτε πράσινη, κατάφερε να βρει υποστηρικτές μέσα στην ΕΕ και να ενταχθεί στην Ταξινομία για να χρηματοδοτείται γενναία σαν μεταβατική «πράσινη» λύση με πολλούς αστερίσκους.

3) τα πυρηνικά όπλα, που από το 2017 είναι αν και πλήρως απαγορευμένα (από το 2021) στον ΟΗΕ, εξακολουθούν να παράγονται και να κατέχονται και για την εφαρμογή αυτής της απαγόρευσης πραγματικά χρειάζεται η στράτευση των πολιτών, ακόμη και στο μικρότερο χωριό, μέχρι να πεισθούν οι κυβερνήσεις και να προχωρήσουν σε εφαρμογή του ισχύοντος Διεθνούς νόμου. 

Στην Ελλάδα η μέγιστη πλειοψηφία τάσσεται κατά των πυρηνικών όπλων και μετά το Τσερνομπιλ και κατά των πυρηνικών εργοστασίων. Καλό θα ήταν οι δημοσιογράφοι να μη χρησιμοποιούν πρακτικές Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και  παραπληροφορούν εν είδει αστεϊσμών διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν και σέβονται τους κανόνες αξιοπιστίας των ΜΜΕ. Υπάρχουν κάποια θέματα σοβαρά, που αφού έτσι κι αλλιώς δεν «αξιοποιούνται» μπαίνοντας σε συζήτηση, όπως θα έπρεπε επειδή πλέον «ΔΕΝ πουλάνε», τουλάχιστον να μην εξευτελίζονται παρουσιαζόμενα ύπουλα σαν πρόβλημα που έχει λήξει. 

Τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια είναι υπαρκτός κίνδυνος για την ανθρωπότητα και η πυρηνική σύντηξη μακάρι σύντομα να γίνει πραγματικότητα και να είναι πράγματι ΑΠΕ. Στην εφαρμογή οποιουδήποτε πράγματος μαθαίνουμε και προσαρμοζόμαστε για να επιβιώσουμε στον πλανήτη. Κάποτε πιστεύαμε ότι οι ωκεανοί ήταν απέραντος σκουπιδότοπος, ότι τα ορυκτά καύσιμα θα ήταν αρκετά, ότι η πυρηνική ενέργεια θα ήταν η εξιλέωση για τον πυρηνικό όλεθρο της Χιροσίμα, ότι οι ΑΠΕ δεν θα προκαλούσαν αντιδράσεις κοκ. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία οι διορθωτικές κινήσεις είναι αρκετές και άλλα για τα οποία η καταστροφή είναι μόνιμα. 

Η ραδιενέργεια είναι από τα πράγματα, που δεν διορθώνεται στο χρόνο ζωής του ανθρώπινου είδους. Γιαυτό και απαιτείται από τους δημοσιογράφους σοβαρότητα και αξιοπιστία σε κάθε αναφορά σε αυτό το θέμα.

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης