Για δεύτερη φορά στον πόλεμο σε ρόλο Κασσάνδρας

Ήταν 1999 σε εξέλιξη η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας όταν πληροφορηθήκαμε μέσω e mail (την εποχή κατά την οποία δεν είχαν οι δημοσιογράφοι) ότι επίκειται επίθεση με όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου (που παραγόντουσαν από τα απόβλητα των πυρηνικών εργοστασίων) και στείλαμε με φαξ το Δελτίο Τύπου. 

 Είχε προηγηθεί μακρόχρονος αγώνας για ενημέρωση σχετικά με αυτά τα ραδιενεργά όπλα συνήθως αναποτελεσματικός. Όταν οι προβλέψεις μας βγήκαν αληθινές άρχισε ο πανικός με συνεντεύξεις και ο μαραθώνιος από προσκλήσεις εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα ειδικά όταν έγινε γνωστό ότι και η Ελλάδα είχε ήδη χρησιμοποιήσει σε ασκήσεις αυτά τα ραδιενεργά όπλα. 

 Πολύ πριν ξεκινήσει η αναμενόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο να μετατραπεί αυτός ο πόλεμος σε πυρηνικό, τόσο λόγω της εμπλοκής πυρηνικών κρατών, όσο και λόγω των 15 πυρηνικών εργοστασίων που λειτουργούν σε περιοχή, που πιθανότατα θα ήταν ζώνη πολέμου. 
 https://ippnwgr.blogspot.com/2022/01/blog-post_31.html 
https://ippnwgr.blogspot.com/2022/02/1985-ippnw.html 
https://ippnwgr.blogspot.com/2022/02/blog-post.html 
https://ippnwgr.blogspot.com/2022/02/blog-post_20.html 
https://ippnwgr.blogspot.com/2022/02/blog-post_23.html 
https://ippnwgr.blogspot.com/2022/02/blog-post_33.html https://ippnwgr.blogspot.com/2022/02/ican.html 
Παρ’ ότι μιλούσαμε με το κύρος δύο Νόμπελ ειρήνης (IPPNW 1985, ICAN 2017) και παρ’ ότι επιστήμονες από Αμερική και Ρωσία ένωναν τη φωνή τους για να υπογραμμίσουν το μέγεθος του κινδύνου,  όλοι αδιαφορούσαν μέχρι που το κακό ξεκίνησε και οι εξελίξεις ταχύτατα φαίνεται ότι δυστυχώς μας δικαιώνουν. 
Μέσα στην καταιγίδα σκόπιμης παραπληροφόρησης, που συσκοτίζει κάθε πόλεμο και παρά τις πραγματικές αντιθέσεις αντιλήψεων, που είναι οι αιτίες του πολέμου έχουμε καθήκον σαν γιατροί να κρατήσουμε αυστηρά ουδετερότητα και να αγκαλιάσουμε κάθε τραυματία. Ο Ιπποκράτης μας δίδαξε ότι πρέπει να προλάβουμε τη νόσο ή να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε τις πληγές. Το κακό με τα πυρηνικά είναι ότι η Ιατρική είναι ανήμπορη να δράσει αποτελεσματικά σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Όπως απέδειξε και η πανδημία του COVID 19 τα Συστήματα Υγείας δε μπορούν να αντέξουν τόση πίεση. Γιαυτό και πρέπει οπωσδήποτε να προλάβουμε πριν είναι πολύ αργά.
Επειδή ο πόλεμος ποτέ δεν λύνει κανένα πρόβλημα, καθήκον της πολιτισμένης κοινωνίας είναι να προλάβει τις καταστάσεις, που ωθούν στον πόλεμο. Τώρα που η ευημερούσα Ευρώπη του 21ου αιώνα απέτυχε να προλάβει αυτό τον πόλεμο έχουμε καθήκον να προλάβουμε τουλάχιστον την εξέλιξη του στη χειρότερη επιδημία της ανθρωπότητας, την εμπλοκή πυρηνικών είτε όπλων, είτε ατυχημάτων σε πυρηνικά εργοστάσια. 
 Αυτός ο κίνδυνος ήλθε ακριβώς τη στιγμή που η ΕΕ αποφάσισε να κατατάξει τα πυρηνικά εργοστάσια στις ανανεώσιμες πηγές χρηματοδοτώντας τα γενναία. Εμείς χρόνια τώρα διακηρύττουμε ότι τα πυρηνικά όπλα και τα πυρηνικά εργοστάσια είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ασφάλεια με τα πυρηνικά δεν υπάρχει στην ανθρωπότητα για κανένα κράτος. 
Καταφέραμε να περάσουμε στον ΟΗΕ την Συμφωνία Πλήρους Απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων και θέλουμε να τη δούμε να εφαρμόζεται τώρα από όλους πριν είναι πολύ αργά για τον πλανήτη μας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ και να επικρατήσει επιτέλους λογική.



Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου
πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW
αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης