Με αφορμή την 11 η Σεπτεμβρίου


             Προσέγγιση για τον αφοπλισμό
Εισήγηση για τη Διεθνή Διάσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης ΙΡΒ
Αθήνα- Ολυμπία 23-26 Οκτωβρίου 2003
                  
2 χρόνια στάθηκαν αρκετά για ν’ αποκαλυφθεί ότι η 11η Σεπτεμβρίου δεν  ήταν παρά η πρόφαση για τη νέα Σταυροφορία. Σε αυτά τα δυο χρόνια καταρρακώθηκε το κύρος του ΟΗΕ, βιάστηκε βάναυσα η διεθνής νομιμότητα, εξανεμίστηκαν οι φιλειρηνικές κατακτήσεις, αποδείχθηκαν φενάκη οι αντιπυρηνικές συμφωνίες και κατασκευάστηκε νέο σκηνικό τρόμου. Η μόνη υπερδύναμη μπορεί να επεμβαίνει προληπτικά  παντού στον κόσμο χρησιμοποιώντας κάθε παράνομο όπλο, την ώρα που θρασύτατα κατηγορεί σαν παράνομα τα κράτη ρακοσυλλέκτες των πυρηνικών οπλοστασίων. Μέσα σε αυτό το σκηνικό η ιδέα του παγκόσμιου αφοπλισμού φαίνεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε ουτοπία.
Την 11η Σεπτεμβρίου ακολούθησε η τρομολαγνεία των βιολογικών όπλων, που αποδείχθηκε ότι οφειλόταν σε στέλεχος Άνθρακα κατασκευασμένου στις ΗΠΑ, η (με διεθνή κάλυψη) επέμβαση των ρωσικών αρχών με παράνομα χημικά (που σκόπιμα δεν δόθηκε η σύστασή τους ούτε στους γιατρούς για να προλάβουν κάποιους θανάτους ομήρων) για ν’ αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική επίθεση στο θέατρο της Μόσχας, η ευρύτατη χρήση ραδιενεργών όπλων (νέας γενιάς, όχι πια μόνο με Απεμπλουτισμένο Ουράνιο) στο Αφγανιστάν, όσο και ξανά στο Ιράκ, η προαγγελία (από τον Ράμσφηλντ) χρήσης όπλων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και η νομιμοποίηση (με ψήφο της γερουσίας στις ΗΠΑ) των νέων μίνι πυρηνικών. Με πρόσχημα την τρομοκρατία και σημαία τον θρησκευτικό φανατισμό οι ΗΠΑ ασελγούν κατά της ελευθερίας ολόκληρου του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανών πολιτών.
Η περιφρόνηση των ΗΠΑ για τον Ιρακινό λαό που αποδείχθηκε με την μετά την κατοχή καταστροφή των πολιτισμικών του μνημείων, την μη αποτελεσματική φρούρηση των παραγωγικών πηγών και κομβικών για την ανόρθωση σημείων όπως των γραφείων του ΟΗΕ, γίνεται ακόμη πιο φανερή με τη στάση τους απέναντι στον καθαρισμό των περιοχών από τα υπολείμματα όπλων Απεμπλουτισμένου Ουρανίου.
Όλοι θυμόμαστε ότι στη Γιουγκοσλαβία μετά την πίεση ΜΚΟ
(και της δικής μας) χρειάστηκε λιγότερο από ένας μήνας για να δοθούν στη δημοσιότητα οι χάρτες και τα ποσά των DU βλημάτων που χρησιμοποιήθηκαν, με κύριο σκοπό την ανέφελη εγκατάσταση του πολυεθνούς ειρηνευτικού στρατεύματος, ενώ συνεχίζονται οι μελέτες που ήδη απέδειξαν τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των όπλων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δυστυχώς παρά τη διεθνή πίεση, ούτε για το Αφγανιστάν, ούτε για το Ιράκ (όπου είναι βέβαιο ότι τέτοια βλήματα χρησιμοποιήθηκαν σε αστικές περιοχές) δόθηκαν από τις ΗΠΑ στοιχεία.
Ενώ δε λαμβάνεται καμιά μέριμνα για τη συστηματική μελέτη των επιπτώσεων αυτών των όπλων στον πληθυσμό του Ιράκ, ήδη υπάρχουν νέες αναφορές για στρατιώτες, που αρρώστησαν. Η American Gulf War Veterans Association κατηγορεί το στρατό για απόκρυψη πληροφοριών και ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 100 στρατιώτες έχουν ήδη πεθάνει ή αρρωστήσει. Προφανώς και παραδόξως επαναλαμβάνεται η ιστορία που πρωτογνωρίσαμε με το Σύνδρομο του Κόλπου. ΜΚΟ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Βρετανία ζητούν τον αιματολογικό έλεγχο για DU σε όλους τους στρατιώτες που επιστρέφουν από τις εχθροπραξίες, αλλά οι κυβερνήσεις προς το παρόν αρνούνται, αν και το τεστ δεν είναι ακριβό. Υπενθυμίζουμε ότι και εμείς στην Ελλάδα, λόγω της πιστοποιημένης (μετά από καταγγελίες μας) και από το Υπουργείο χρησιμοποίησης τουλάχιστον 40.000 βλημάτων DU,  έχουμε ζητήσει τον ίδιο έλεγχο, ειδικά μετά από κάποια ύποπτα κρούσματα που ήλθαν στη δημοσιότητα για νοσηλευόμενους στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο, πριν ακόμη ξεσπάσει η νέα επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Εκτός από την ακατανόητη απροθυμία των ΗΠΑ να προασπίσουν την υγεία των δικών τους και των συμμάχων στρατιωτών η στρατιωτική αμερικανική διοίκηση ευθύνεται και με την αποτυχία να προστατεύσει τον πληθυσμό από σοβαρή ραδιενεργό ρύπανση στη Tuwaitha (πυρηνικό αντιδραστήρα κοντά στη Βαγδάτη). Σύμφωνα με την CΑDU εκεί εκλάπησαν βαρέλια που περιείχαν Ουράνιο, τα οποία, αφού αδειάστηκαν, πουλήθηκαν σε κατοικίες για φύλαξη νερού και τροφίμων, με αποτέλεσμα τρομακτικά επίπεδα ραδιενέργειας ν’ ανιχνεύονται τώρα στην περιοχή. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας απαίτησε άμεση έρευνα ενώ ο δρ Chris Burby, ειδικός στη χαμηλή ραδιενέργεια, επισήμανε ότι ίσως η διαρροή ήταν σκόπιμη για να συγκαλυφθούν οι επιπτώσεις της χρήσης των ραδιενεργών όπλων.
Tην 20-3-03 η Εταιρεία μας (ελληνικός κλάδος της Ιnternational Physicians for the Prevention of Nuclear War) είχε παρουσιάσει τη σημαντική μελέτη για τις ιατρικές επιπτώσεις της χρήσης  των μικρών πυρηνικών η οποία έγινε από μια ομάδα  ειδικών, υπό τους Victor Sidel, γιατρού του Κολλεγίου  Albert Einstein της Ν Υόρκης και του φυσικού  Robert Nelson, ειδικού στις επιπτώσεις των χαμηλών ραδιενεργών υλικών του πανεπιστημίου του Princeston.
Υπενθυμίζουμε ότι τα EPW (Earth penetrating weapons) ή Nuclear Buncker Blusters, παρ’ ότι έχουν ισχύ μικρότερη από το 1/10 των βομβών τύπου Χιροσίμα σε αστικές περιοχές θα έχουν σα αποτέλεσμα θανατηφόρους δόσεις ραδιενέργειας σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το σύνδρομο από οξεία έκθεση σε ραδιενέργεια, ενώ απώλειες αυτού του μεγέθους ξεπερνούν τις δυνατότητες και του πιο οργανωμένου συστήματος Υγείας,
Περαιτέρω ανάπτυξη των EPW απαιτεί νέες υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, διασπώντας το υπάρχον παγκόσμιο μορατόριουμ και καταστρέφει τις προοπτικές παγκόσμιας επικύρωσης των Συμφωνιών Περιορισμού των Πυρηνικών όπλων CTBT (Comptrehensive Test Ban Treaty)  και NTP (Nuclear Non Preofileration Treaty) γεγονός που θα ξεκινήσει μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών παγκόσμια. Ας σημειωθεί ότι, αν και στο νέο δόγμα ΝΑΤΟ εντάχθηκε για πρώτη φορά η λογική του πρώτου πυρηνικού χτυπήματος, στη Ευρώπη υπάρχουν φωνές που θ’ αντιταχθούν στη λογική του άνευ όρων προληπτικού πλήγματος η Εταιρεία μας είχε επισημάνει με δημοσιεύματα στην Ελλάδα τον κίνδυνο παραγωγής νέας γενιάς πυρηνικών από το 1997, όταν οι ΗΠΑ προχωρούσαν στη Νεβάδα στις υποκρίσιμες πυρηνικές δοκιμές, ενώ ταυτόχρονα κατηγορούσαν την Ινδία και το Πακιστάν, επειδή δεν υπέγραφαν τη Συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών, την οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ τελικά δεν επικύρωσαν.
          Η επικείμενη πια χρήση όπλων EPW, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου, θα είναι η επιστροφή στον πυρηνικό εφιάλτη, αφ’ ότου πριν από 50 χρόνια μετά την τραγωδία στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, (όπου και πάλι οι αμερικανοί  προκάλεσαν) ακολούθησε μια αυτοσυγκράτηση στη χρήση ατομικών όπλων. Αυτό που ιδιαίτερα ανησυχεί είναι η προοπτική του να ξεκινήσει η μυστική πώληση των μίνι πυρηνικών σε συμμαχικές κατ’ αρχήν χώρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάρη στις αποκαλύψεις, που έκανε η δική μας Εταιρεία (βασιζόμενη σε στοιχεία της Ιnternational Action Center) κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία (14-5-99) και την πίεση των ΜΜΕ αναγκάσθηκε αργότερα ο τότε υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ Αποστολάκης να παραδεχθεί (διαψεύδοντας την επίσημη σχετική απάντηση του Υπουργού του κ Τσοχαντζόπουλου) ότι όχι μόνο είχαμε αγοράσει όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου, αλλά είχαμε ήδη χρησιμοποιήσει 40.000 τέτοια βλήματα σε γυμνάσια στο Αιγαίο.
          Έχει περάσει πια η εποχή κατά την οποία όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις βεβαίωναν (ψευδώς όπως αποδείχθηκε) τον ελληνικό λαό ότι δεν κατέχουμε πυρηνικά όπλα. Μετά το επίσημο έγγραφο του κ Πάγκαλου (11-3-97) που ως υπουργός Εξωτερικών για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι «βάσει του εγκεκριμένου από τους υπουργούς Αμύνης δόγματος αμυντικής πολιτικής δεν υφίσταται συμβατική εξαίρεση για την ανάπτυξη πυρηνικών μέσων της Συμμαχίας στο έδαφος οιουδήποτε κράτους μέλους», φθάσαμε στο σημείο σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, αδιαμαρτύρητα όχι απλά φιλοξενεί στη Σούδα τα αμερικανικά πυρηνικά,  αλλά ούτε να τολμά να ελέγξει (όπως της πρότειναν επανειλημμένα υπεύθυνοι επιστημονικοί φορείς) την τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή της Κρήτης για τυχόν διαρροή ραδιενέργειας από την υπερσυσσώρευση, που παρατηρήθηκε κατά την επίθεση των αμερικανών στο Ιράκ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που κάποτε, επί πρωθυπουργίας του αειμνήστου Α. Παπανδρέου πρωτοστατούσε σε φιλειρηνικές κινήσεις, όπως η Κίνηση των 6, σήμερα (παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας) ακόμη δεν προχώρησε στον καθαρισμό των ναρκοπεδίων (με αποτέλεσμα εν καιρώ ειρήνης να συνεχίζουν να κομματιάζονται ανυποψίαστοι λαθρομετανάστες), αλλά και στον ΟΗΕ (παρά τις πιέσεις μας) σε θέματα αφοπλισμού ψηφίζει φιλαμερικανικότερα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στις 20-11-2000, όπου η 55η Σύνοδος του ΟΗΕ ενέκρινε ψηφίσματα για τον αφοπλισμό και τη διεθνή ασφάλεια, η Ελλάδα δεν ψήφισε ούτε τη «σύμβαση για την απαγόρευση της χρήσης των πυρηνικών», ούτε το ψήφισμα «υπέρ της γνωμοδότησης του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης ότι είναι παράνομη η απειλή ή χρήση πυρηνικών όπλων», ενώ στο θέμα της -ήδη παραβιασμένης από τις ΗΠΑ- «Συμφωνίας περιορισμού των συστημάτων Αντιβαλλιστικής άμυνας» η φιλειρηνική Ελλάδα ψήφισε «λευκό» τη στιγμή που και από την ΕΕ τόσο η Γαλλία όσο και η μικρή Ιρλανδία υπερψήφισαν τη συμφωνία. Και επειδή το θέμα του αφοπλισμού επανέρχεται σε νέα ψηφοφορία στον ΟΗΕ, ελπίζουμε και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με την προοπτική μάλιστα των επερχόμενων εκλογών, η Ελλάδα να ψηφίσει φιλειρηνικότερα.
Τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ οι ΗΠΑ επετέθησαν με πρόσχημα την εξάλειψη της τρομοκρατίας, όμως τόσο ο Μπιν Λάντεν όσο και ο Σαντάμ (συμπτωματικά παλιοί καλοί τους συνεργάτες) παραμένουν ασύλληπτοι, έτσι που ο πρόεδρος Μπους να ισχυρίζεται τώρα ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν θα τελειώσει όσο αυτοί οι δυο παραμένουν ασύλληπτοι. Για κάθε νουνεχή άνθρωπο η τρομοκρατία θα υπάρχει και θα εξαπλώνεται όσο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους  συνεχίζουν προκλητικά αυτή την πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών σε βάρος των αδύναμων, όπου γης λαών και σίγουρα θα γιγαντώνεται όσο η πολιτική Μπους αποδίδει στην παράνομες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του χαρακτήρα θρησκευτικής και πολιτισμικής διαμάχης. Η ανθρωπότητα φαίνεται ν’ αντιγράφει την ματωβαμένη τρέλα του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» της Παλαιστίνης. Οι 3000 νεκροί του Περλ Χάρμπορ χρειάστηκαν την εκατόμβη της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι για να κατασιγάσουν την αμερικανική ανασφάλεια. Οι 3000 νεκροί της 11ης Σεπτεμβρίου πόση φρίκη χρειάζεται να σωρεύσουν για ν’ αναπαυθούν ειρηνικά;
          Το Ιπποκρατικό «Κάλλιον εστι το προλαμβάνειν του θεραπεύειν» είναι σημείο αφετηρίας της ΙPPNW, του ελληνικού κλάδου της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος. Παρά το ζοφερό σκηνικό, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ειρήνη είναι η κατάσταση υγείας της ανθρώπινης κοινωνίας και ότι η προάσπισή της αποτελεί ιατρικό καθήκον, σύμφωνα με το παράδειγμα του ίδιου του Ιπποκράτη, ο οποίος δεν αρκέστηκε στην περίθαλψη των θυμάτων του λιμού των Αθηνών κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, αλλά με τον Επιβώμιο λόγο του κατάφερε χρησιμοποιώντας το ιατρικό του κύρος να αποτρέψει έναν πόλεμο, την εισβολή των Αθηναίων στην Κω. Με αυτή τη λογική κάθε προσπάθεια προς τον αφοπλισμό του πλανήτη αποτελεί ιατρικό μας χρέος και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

 Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης