68 χρόνια ΟΗΕ 10 χρόνια από το θάνατο του ΑΝΤ. Σαμαράκη



οι κκ Ναθαναήλ, Γούναρης, Τριγάζης

http://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=27079:24-2013-68-&catid=4:latest-news&Itemid=18


Το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) διοργάνωσε την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013, ως 6 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50)  εκδήλωση για τα 68 χρόνια ίδρυσης του ΟΗΕ και για να τιμήσουμε τη μνήμη του Αντώνη Σαμαράκη, Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της UNICEF, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του πολυδιαβασμένου συγγραφέα, υπέρμαχου της διεθνούς αλληλεγγύης και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μαρια Αρβανίτη Σωτηροπουλου, Παύλος Ναθαναήλ, Γιάννης Γούναρης, Πάνος Τριγάζης, Ισίδωρος Διακίδης.


Ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου κ Πάνος Τριγάζης και φίλος του Σαμαράκη ανοίγοντας την εκδήλωση θύμισε μια δήλωση του Σαμαράκη για την εκπνοή του 20ου αιώνα "Ότι καλό συνέβη στην ανθρωπότητα προέκυψε από ανθρώπους που έκαναν φασαρία" και εννοούσε τους ανθρώπους των κινημάτων.
Ακολούθησε ο κ Ισίδωρος Διακίδης δημοτικός σύμβουλος του Haringay του Λονδίνου και .πρόεδρος της επιτροπής Solidarity Greece

Η κα Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής μίλησε για τη συνεργασία της  μητρικής Εταιρείας IPPNW με τον ΟΗΕ και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και θύμισε την έκδοση από την Εταιρεία της το 1994 του βιβλίου "Πόλεις περίκαυστοι Ο χημικός και πυρηνικός πόλεμος στη λογοτεχνία μας" του Μάκη Ρηγάτου που είχε προλογίσει  ως εξής ο Αντώνης Σαμαράκης:

"Αθήνα 13 Ιουλίου 1994

Σας συγχαίρω για το έργο σας, που η αφετηρία της δημιουργίας του κάθε άλλο παρά χαρούμενη είναι - αντίθετα είναι μια μελαγχολική, τραγική, παρανοϊκή πραγματικότητα. Γιατί η πυρηνική απειλή που αιωρείται στον κόσμο μας παραλύει τη θέληση των καθημερινών ανθρώπων να αγωνισθούν για καλύτερη ζωή, οσμή ματαιότητας πλανιέται γύρω μας, μας εξαναγκάζει να υποταχθούμε στην κατευθυνόμενη από άλλους μοίρα μας. Πώς να πιστεύεις σε ιδανικά και να παλεύεις γιαυτά, πώς να μπορείς ακόμη να οραματίζεσαι ομορφιά στη ζωή μας, κοινωνική δικαιοσύνη, όταν η σκιά του θανάτου, ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος σε κατακαλύπτει ασφυχτικά. Ψυχές περίκαυστες είμαστε σε περίκαυστες πόλεις.
Ο εφιάλτης αυτός δεν άφισε ασυγκίνητη τη λογοτεχνία εδώ και σε άλλες χώρες. Έργα με αξία και αντιπολεμικό μήνυμα συμμετέχουν στην πανανθρώπινη αγωνία και τον αγώνα για ειρήνη. Βέβαια ποτέ η λογοτεχνία δεν κατόρθωσε να ανακόψει την αιματόβρεχτη πορεία ενός πολέμου ή εμφύλιου σπαραγμού. Αλλά πετυχαίνει κάτι πολύτιμο: με την αλλιώτικη εκείνη δύναμη συγκίνησης και με την υποβολή που είναι τα όπλα της λογοτεχνίας και ιδιαίτερα της αφηγηματικής πεζογραφίας διαποτίζει αργά αλλά σταθερά καρδιές και συνειδήσεις και μας ξεσηκώνει κατά του πολέμου.
με την αγάπη μου 
Αντώνης Σαμαράκης

στο βήμα η κα Τζιτζίκου


Ακολούθησε χαιρετισμός της Αντιπροέδρου τηςΕλληνικής Επιτροπής της UNICEF, κας Σοφίας Τζιτζίκου
και του προέδρου του Συλλόγου απογόνων Ολοκαυτώματος κ Μάριου Σούσση
ο ηθοποιός κ Γιώργος Βούρος διάβασε την επιστολή της κας Ελένης Σαμαράκη

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2013

Αγαπημένοι φίλοι,

Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι σήμερα εδώ. Με συγκινεί βαθιά που θυμάστε τον Αντώνη και μάλιστα σε μία ημέρα αναφοράς στον ΟΗΕ που και ο Αντώνης αγωνίστηκε για τους ίδιους σκοπούς. Ελευθερία, Ειρήνη, Κοινωνική Δικαιοσύνη. Από αυτά τα οράματά του δεν παρεξέκλινε ποτέ στην ζωή του. Και έλεγε ότι θα ήθελα να πουν κάποτε για μένα ότι τουλάχιστον προσπάθησα.
Και όλα αυτά τα έκανε με χαμόγελο και χαρά ζωής. Είχε πολύ την αίσθηση του χιούμορ και μια ατελείωτη αγάπη για τους ανθρώπους και ειδικά τα παιδιά. Γι αυτό και έδωσε πολύ από τον εαυτό του στην Unicef.
Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για την σημερινή ημέρα και ιδιαίτερα τον παλιό μας φίλο κ. Πάνο Τριγάζη.

Ελένη Σαμαράκη

ο κος Βούρος διαβάζει το μήνυμα της κας Σαμαράκη

Ακολούθησε ομιλία για τον Αντώνη Σαμαράκη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Παύλου Ναθαναήλ, Προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και αντιπροέδρου του ΠΑΔΟΠ


και ομιλία του δικηγόρου Γιάννη Γούναρη, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο (London School of Economics), με θέμα «Το διεθνές νομικό οπλοστάσιο και οι διεθνείς θεσμοί καταπολέμησης του σύγχρονου φασισμού και ρατσισμού»
στο βήμα ο κος Μουκέντι Μπάι

έγιναν παρεμβάσεις από τον Moukenti Bay πρόεδρο της οργάνωσης "Afrika SOS", τον τ. διευθυντή των γραφείων ΟΗΕ κ Παναγιώτη Καραφωτιά και του αντιδημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας  κ. Θεοδωρου Παπαηλιού.


Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης