Έφυγε η πρώτη πρόεδρος του Τουρκικού κλάδου της IPPNW Leziz Onaran

 

Έφυγε η πρώτη πρόεδρος του Τουρκικού κλάδου της IPPNW Leziz Onaran

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της Leziz Onaran πρώτης προέδρου και εκ των ιδρυτικών μελών του τουρκικού κλάδου της IPPNW NUSHED.
Leziz Omaran καθηγήτρια της Ιατρικής, γιατρός, φεμινίστρια, και  αγωνίστρια της ειρήνης και του αντιπυρηνικού κινήματος συνεργάστηκε μαζί μας από το 1988 που πρωτογνωριστήκαμε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της ΙPPNW εν πλω στο Ρήνο από τη Βασιλεία μέχρι το Ρότερνταμ.
συνέδριο IPPNW 1988 Σωτήρης Σωτηρόπουλος, Μαρία Σωτηροπούλου, Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ, και το ζεύγος Οναράν.
Γλυκύτατος άνθρωπος συνεργάστηκε μαζί μας στενά γεφυρώνοντας την ελληνοτουρκική φιλία σε καιρούς που κάτι τέτοιο ακουγόταν αδύνατο.
φυτεύοντας το δέντρο της Ειρήνης
δημόσια ομιλία
 Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Ειρήνης διοργάνωσε το 1994 πολλές εκδηλώσεις (υπαίθριες ομιλίες, φύτευση δένδρου, επισκέψεις σε δήμους φεμινιστικές οργανώσεις κλπ) στην Άγκυρα κατά την εκεί επίσκεψή μου.
με όλο το τότε ΔΣ του τουρκικού κλάδου 

χτυπώντας την καμπάνα της ειρήνης
Κατακλείδα στάθηκε η επίσκεψη στο προεδρικό μέγαρο όπου γίναμε δεκτοί από τον τότε πρόεδρο Σουλειμάν Ντεμιρέλ και τον προκάλεσε να δεσμευθεί για την ειρήνη στο Αιγαίο και τη μη κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων (αφού ήταν ως τότε γνωστή η τάση του Ντεμιρέλ στην κατασκευή φραγμάτων).
με τον Τούρκο πρόεδρο Ντεμιρέλ  Derman Bozdok Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου Leziz Onaran

Κατά την κρίση των Ιμίων οι δυο κλάδοι καταφέραμε να συντάξουμε κοινή διακήρυξη για την ειρήνη και αργότερα  συνεργαστήκαμε για την αποτροπή της κατασκευής του πρώτου εργοστασίου στο Ακούγιου.
 Ήταν συγγραφέας του βιβλίου "Η ευθύνη είναι ζωντανή".

Οι γιατροί μέλη του Τουρκικού και Ελληνικού κλάδου της IPPNW θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και θα μας εμπνέει το παράδειγμά της.



Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Σχόλια

  1. Xristos Almpanis Μια πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια ,τόσο και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο
    Λαών όσο και για περιορισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας
    9 ώρες πριν από κινητό · Μου αρέσει! · 1

    Σωτήρης Σωτηρόπουλος Πολύ συγκινητική η αναδρομή κάποιων στιγμών της αγνής πορείας της νιότης μας, με τη μικρή συνεισφορά στις πανανθρώπινες αξίες της Ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών (ακόμη και με τους προαιώνιους Τούρκους που εκπροσωπούσε μια σπουδαία Τουρκάλα προσωπικότητα, η Οναράν). Οι φωτογραφίες μου θυμίζουν την συμβολική φύτευση του δένδρου της Ειρήνης στην Άγκυρα από τη Μαρία, υπό τα βλοσυρά βλέμματα των ασφαλιτών της Αστυνομίας του αυταρχικού Τουρκικού καθεστώτος, αλλά και μου έφεραν και πολύ ... γέλιο όταν προ ημερών είδα σε παρόμοια στάση τον Γιωργάκη Α. Παπανδρέου να φυτεύει παρόμοιο δένδρο στην Τουρκία, αλλά μαζί με την πήλινη γλάστρα (!!!)προκαλώντας παγκόσμια θυμηδία... Ω!, καιροί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο γιος σου στο Ναυτικό

Ο Τηλέμαχος από τη Δίβρη δεν έφυγε ποτέ

Τα Λουβιάρικα της Σαντορίνης